Public Eye

«Έσπασαν τα νερά» των Γάλλων

Η απουσία  των γαλλικών κατασκευαστικών κολοσσών της Vinci και της Suez, οι οποίες βλέπουν σημαντικές business στα οδικά έργα, την άρδευση και την υδροδότηση στη χώρα μας, ήταν εκκωφαντική.

Μάλιστα, η Suez, η οποία μαζί με τις ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Intrakat είχε διεκδικήσει το έργο για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας, ήθελε να «χτυπήσει» τον διαγωνισμό 

ΕΥΔΑΠΕΥΑΘ,  έχουν μείνει πίσω από την πορεία της αγοράς αναδεικνύοντας ενδεχομένως ζητήματα που αφορούν στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ήταν βόμβα έπεσε στην αγορά την Παρασκευή η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ  και της ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο), ακυρώνοντας στην ουσία το μνημονιακό νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ; Ενδεχομένως.

Με 2 σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)  αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος από το Δημόσιο μιας υπηρεσίας κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας, αλλά και δια του μετοχικού κεφαλαίου της.

ΕΥΔΑΠΕΥΑΘ, έχουν μείνει πίσω από την πορεία της αγοράς αναδεικνύοντας ενδεχομένως ζητήματα που αφορούν στους κυβερνητικούς χειρισμούς

Η ΕΥΔΑΠ με κεφαλαιοποίηση περί τα 800 εκατ. ευρώ, διαθέτει ακόμα και μετά τη συμφωνία με το Δημόσιο για τη χρήση του αδιϋλιστου νερού, περί τα 300 εκατ. ευρώ μετρητά, ενώ πρόκειται να δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Ως προς την ΕΥΑΘ, η μετοχή διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 4,58 ευρώ, με υψηλό 52 εβδομάδων τα 5,24 ευρώ και χαμηλό τα 4,10 και ιδιαίτερα χαμηλούς όγκους συναλλαγών, που δύσκολα ξεπερνούν τις 10 χιλιάδες τεμάχια την ημέρα. Η κεφαλαιοποίηση της διαμορφώνεται στα 165,5 εκατ. ευρώ και πάνω από το 50%, τα 90,2 εκατ. ευρώ, αποτελούν μετρητά στα ταμεία της.

ΕΥΔΑΠΕΥΑΘ, έχουν μείνει πίσω από το «τρέξιμο» της αγοράς αναδεικνύοντας ενδεχομένως ζητήματα που αφορούν στους κυβερνητικούς χειρισμούς ή επιλογές.

Όπως είχαμε γράψει και στις 21/1, εκκωφαντική  ήταν η απουσία  των γαλλικών κολοσσών στα οδικά έργα, την άρδευση και την υδροδότηση, της Vinci και της Suez, από την συμμετοχή τους στην διεκδίκηση του έργου ΣΔΙΤ του ΥΠΟΜΕ για την υδροδότηση της Αττικής, με την σκανδαλώδη απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει στην ουσία την ΕΥΔΑΠ.

Μάλιστα, η Suez, η οποία μαζί με τις ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Intrakat είχε διεκδικήσει το έργο για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας, ήθελε να «χτυπήσει» τον διαγωνισμό, και το… διαμήνυε στην αγορά.

Οι Γάλλοι, ως γνωστόν, ενδιαφερόντουσαν πάντα για τα νερά μας…

Οι «διαρροές» μετά τη μη συμμετοχή έλεγαν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΠΑΠ πάει για… μετά τις εκλογές κι ως εκ τούτου – και δεδομένης απλής αναλογικής, πολιτικής αστάθειας κλπ. – εκτονώθηκε το ενδιαφέρον.

Την «ενημέρωση» είχαν από τον… Μακρόν, μετά τη συνάντησή του στα Ηλύσια με τον Μητσοτάκη για τα Rafale.

Πάντως, πέραν των… Ηλυσίων Πεδίων, ακούγεται λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επέλεγε μια τέτοια πολιτική και κοινωνική συγκυρία για να προβεί σε ιδιωτικοποίηση του νερού με όποιες αναταράξεις. Οπότε, γιατί να μην ενημερώσει και την «αδελφή» γαλλική.

Αυτό που επίσης ακούγετε λογικό, είναι ότι και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι δεν συσκέπτεται μεγαλοφώνως όταν πρόκειται να εκδώσει μια απόφαση.

 

  

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu