Η πολιτική συνεννόηση είναι βασική αρχή της Νέας Δημοκρατίας και παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Παύλου Μπακογιάννη, είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, γνωρίζοντας ότι αυτό θα αναπαραχθεί από την συνομιλία του, νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, που του ζήτησαν να σχολιάσει την θέση της ΝΔ, ότι δεν θα ψηφίσει το «πακέτο» των μέτρων που θα έρθουν στη Βουλή.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος δεν διστάζει να εκφράσει ανοιχτά τις απόψεις του, είπε σήμερα πως η μη ψήφιση των μέτρων ή ακόμη και η αποχώρηση κομμάτων από την επικείμενη ψηφοφορία, όπως έχει προτείνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, είναι «μαγκιά εκ του ασφαλούς».
Ο κ. Μεϊμαράκης, επισήμανε εξάλλου, ότι η ψήφιση της Συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, από την ΝΔ, προκρίθηκε επειδή ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είχε χάσει αρκετούς βουλευτές με κίνδυνο η Συμφωνία να καταψηφιστεί και η χώρα να οδηγηθεί εκτός της Ευρωζώνης.
Ταυτοχρόνως όμως, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, επέκρινε και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επειδή δεν αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και δεν δημιουργεί τις συνθήκες για πολιτική συνεννόηση.
«Σήμερα οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015. Τότε ο Τσίπρας δεν είχε την πλειοψηφία. Είχε χάσει πολλούς βουλευτές. Τώρα όμως, κάνεις τον μάγκα εκ του ασφαλούς και λες ότι δεν τα ψηφίζω. Αν είχες όμως 145 βουλευτές; Αν η χώρα μπορεί να έβγαινε από το ευρώ; Τότε τί θα έκανες;», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κληθείς να σχολιάσει την τακτική του κόμματός του.
Χαρακτήρισε, ακόμη, «άποψη εκ του ασφαλούς» την πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου για αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την επικείμενη ψηφοφορία, διότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα μέτρα θα ψηφιστούν με την απλή πλειοψηφία των παρόντων και άρα δεν θα υπάρξει θέμα καταψήφισής τους. Ο κ. Μεϊμαράκης, επικαλέστηκε μάλιστα την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Βουλής: «Κι εγώ στον Σαμαρά τηλεφωνούσα πριν αναλάβει ο Τσίπρας, για να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Δεν έχουμε μια περίοδο ευμάρειας, πλούτου και γκλαμουριάς, αλλά είμαστε σε περίοδο κρίσης, φτώχιας, δυστυχίας. Δεν πρέπει να αναζητούμε την εθνική συνεννόηση; Αφού έριξε ο Παπανδρέου τον Καραμανλή και έριξε ο Σαμαράς τον Παπαδήμο, και έριξε ο Τσίπρας τον Σαμαρά και πάει λέγοντας, τί γίνεται τώρα; Εσείς πιστεύετε ότι έχει διαφορά η πολιτική Τσίπρα από την πολιτική Σαμαρά, ή η πολιτική Μητσοτάκη, αν έρθει; Εγώ λοιπόν έλεγα, “πάμε παρέα, να καταλάβουν και οι ξένοι ότι μέχρι εδώ είναι, να καταλάβει και ο λαός ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε κάποιοι”».
Ο κ. Μεϊμαράκης, επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη δημιουργίας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι η πολιτική συνεννόηση για αυτόν δεν είναι μία ευκαιριακή άποψη, πολύ περισσότερο, που αυτό έγινε σε άλλες χώρες, οι οποίες και κατάφεραν να βγουν από την κρίση αν και στην Ελλάδα οι δανειστές θέλουν να επιβάλλουν μέτρα μέχρι και μετά το 2020.
«Εγώ την πίστευα την πολιτική της συνεννόησης για τα ζητήματα της κρίσης. Για εμένα είναι στρατηγικής σημασίας αυτή η πολιτική και μάλιστα εγώ εκπαιδεύτηκα σε αυτήν την πολιτική», είπε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε: «Ήμουν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ που παρέλαβε με μονοψήφιο ποσοστό τη ΔΑΠ και την παρέδωσα πρώτη δύναμη. Την άνοιξα. Ήμουν γραμματέας του κόμματος και έβαλα την κοινωνία μέσα στο κόμμα και έβαλα δημάρχους, τριτοβάθμιες οργανώσεις, το άνοιξα το κόμμα. Ήμουν πρόεδρος της Βουλής, σε μια περίοδο, που για πρώτη φορά τρικομματική κοινοβουλευτική ομάδα στήριζε κυβέρνηση και εκπαιδεύτηκα σε αυτά. Άρα είναι μια πολιτική που την πιστεύω δεν είναι μια ευκαιριακή θέση. Πάντα όμως στα κόμματα υπάρχουν και δύο αντιλήψεις. Εκείνων που θέλουν να συσπειρώνουν το 5% και καθηλώνουν τα κόμματα εκεί και η άποψη εκείνων που θέλουν να τα ανοίξουν αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα. Και λέω λοιπόν, από τη στιγμή που έχουμε μπροστά μας μια περίοδο δυστυχίας, μια περίοδο φτώχειας, ήρθε ο Τσίπρας το 2015. Την ίδια πολιτική δεν εφαρμόζει; Αυτή θα εφαρμόσουμε και εμείς άμα τα υπογράψει κιόλας. Αφού ήρθες, αφού πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα, αφού οι ξένοι σε θέλανε, που δεν θέλανε εμάς, μπορείς να τα πάρεις με πιο ειρηνικό τρόπο. Και επειδή είσαι και λίγο αριστερούλης, σε ένα δύο τρία θέματα μπορούμε να πάμε παρέα, στα πρωτογενή πλεονάσματα κ.λπ. Αυτή ήταν η πολιτική μου αντίληψη και αυτή η πολιτική είναι που κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη».
«Το 2015, ο Τσίπρας δεν είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία. Θα πηγαίναμε στα βράχια. Εκτός ευρωζώνης. Τώρα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι μάγκες του “δεν ψηφίζω” είναι τζάμπα.
Το 2015, η ΝΔ πήρε ομόφωνα την απόφαση για την στάση που θα τηρούσε στην ψηφοφορία, και μάλιστα ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν ο εισηγητής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Μπορεί το 2015 η ΝΔ να είχε πάρει άλλη απόφαση αν είχε ο Τσίπρας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και σημείωσε:
«Για μένα είναι βασική αρχή, η πολιτική συνεννόηση. Την υπηρέτησε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Παύλο Μπακογιάννη. Αυτή τη στιγμή φταίει και ο Τσίπρας που δεν υπάρχει πολιτική συνεννόηση διότι έπρεπε να έχει αναλάβει τις πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες γι΄ αυτό».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συντάξεις Ιανουαρίου 2025: Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές και οι αυξήσεις
- Γεραπετρίτης: Υπάρχει μια καλή ευκαιρία να μπουν στη συζήτηση με την Τουρκία δύσκολα θέματα
- Phoenix Vega Mezz: Από 3 Δεκεμβρίου η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου 0,0128 ευρώ ανά μετοχή
- Τράπεζα της Ελλάδος: Δωρεά 2 μηχανημάτων X-ray στην Ελληνική Αστυνομία
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Με απώλειες 4,4% η UniCredit
- Σταϊκούρας: Παρουσίασε στο Υπουργικό την οργανωτική μεταρρύθμιση του σιδηροδρόμου
- Ευρώπη Holdings: Το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής των νέων 70,36 εκατ. μετοχών στο Χρηματιστήριο
- Noval Property: Νέος Επιχειρησιακός Διευθυντής ο Γεώργιος Κουτσοποδιώτης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις