Οικονομία

ESM: Επιμένουν οι προκλήσεις για την Ελλάδα

Παρά τα σημάδια ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να καλείται να λειτουργεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον.
Αυτό αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα ο ESM, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος θα τροφοδοτηθεί και πάλι η πολιτική αβεβαιότητα, υπονομεύοντας την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να ενισχυθεί η μέχρι τώρα εύθραυστη ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τον ESM, η ελληνική οικονομία κατάφερε ένα ήπιο ρυθμό ανάπτυξης το 2016, υποστηριζόμενος από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.
Επίσης, τον Ιούνιο η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε ένα σημαντικό και κρίσιμο πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο περιελάμβανε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα.
Ωστόσο, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του, δείχνοντας ότι ακόμη υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, στη βάση των όσων έχει δεσμευτεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως και να επιστρέψει σε μια βιώσιμη και σταθερή τροχιά ανάκαμψης.
Το ύψος του ποσού, που απομένει διαθέσιμο για την Ελλάδα από το τρίτο πρόγραμμα έως τον Αύγουστο του 2018, ανέρχεται στα 54,3 δισ. ευρώ, καθώς έχει αντλήσει ήδη 31,7 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί, δεδομένου ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απαίτησε μικρότερα ποσά από αυτά που είχαν προβλεφθεί αρχικά, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας:
«Εάν συμμετάσχει το ΔΝΤ και/ή η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις πολιτικών που θα καθιστούν δυνατή την επιστροφή της σε χρηματοδότηση από τις αγορές πριν από το 2018, το τελικό ποσό μπορεί να είναι μικρότερο».
Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν το 2016 στη φορολογία εισοδήματος και το συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, «αλλά ο συγκερασμός της αναγκαίας μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας με τη βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες, όπως τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας:
 «Εξ ίσου, ο τραπεζικός τομέας πρέπει να μειώσει σημαντικά το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα βοηθήσει να ξεμπλοκάρει ο τραπεζικός δανεισμός και θα στηρίξει τις επενδύσεις, καθώς και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να εκσυγχρονίσει τη διάρθρωση διακυβέρνησης των τραπεζών».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu