Οικονομία

ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕ: Στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο περί οικονομικών καταστάσεων

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας αναφορικά με τους κανόνες σύνταξης και τους όρους δημοσιοποίησης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των εταιριών, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ ενώ θετικές διατάξεις εντοπίζει και η ΕΣΕΕ. Ωστόσο και οι δύο οργανώσεις κατέθεσαν παρατηρήσεις για αλλαγές στα άρθρα του νομοσχεδίου, που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Ειδικότερα, η ΓΣΕΒΕΕ αξιολογεί θετικά τις αλλαγές που γίνονται στο θεσμικό πλαίσιο των επιχειρηματικών πάρκων, στα θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, τονίζει ωστόσο ότι οι τροποποιήσεις αυτές δεν διορθώνουν στρεβλώσεις που έχουν προκύψει από την έκδοση των σχετικών Π.Δ. κατ’ εφαρμογή του Ν. 3982/2011 για τα τεχνικά επαγγέλματα.

Η ΕΣΕΕ συμφωνεί με την εξαίρεση των μικρών ΑΕ και ΕΠΕ εξαιρούνται από την υποχρέωση σύνταξης εμπεριστατωμένης και πλήρους έκθεσης διαχείρισης προς την ΓΣ των μετόχων, όπως και από την επέκταση της διορίας σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης για ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ έως και δύο μήνες μετά την ημερομηνία λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των συγκεκριμένων εταιρειών, δηλ. έως 30/8.

AdTech Ad

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΣΕΕ τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου προβλέπουν ότι:

-Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (με περιουσιακά στοιχεία αξίας έως 350.000 ευρώ, τζίρο 700.000 ευρώ και 10 εργαζόμενους) απαλλάσσονται από την υποχρέωση κατάρτισης της έκθεσης διαχείρισης, εφ’ όσον συμπεριλάβουν ορισμένες βασικές πληροφορίες στο προσάρτημα του ισολογισμού τους.

-Οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει επιπρόσθετα να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την επιχειρηματική πολιτική και τις δραστηριότητες της εταιρείας, στο πλαίσιο της επίτευξης μεγαλύτερης διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς.

-Επιπλέον, οι μεγάλες εταιρείες υποχρεούνται να περιλάβουν στη δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης, στοιχεία για την πολυμορφία που εφαρμόζεται στα διοικητικά, διαχειριστικά και εποπτικά όργανα, όσον αφορά πτυχές όπως το φύλο, η ηλικία, το επαγγελματικό/εκπαιδευτικό ιστορικό των μελών.

-Καθίσταται υποχρεωτική η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ, μόνο αφού εγκριθούν από γενική συνέλευση (μέχρι τώρα υπήρχε υποχρέωση και 20 ημέρες πριν τη γενική συνέλευση) και απαλλάσσονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις από την υποχρέωση δημοσίευσης της έκθεσης διαχείρισης και των αποτελεσμάτων χρήσης. Επίσης, τίθεται ως ανώτατο χρονικό περιθώριο για τη δημοσίευση η 10η Σεπτεμβρίου για όλους τους τύπους κεφαλαιουχικών εταιρειών.

-Σχετικά με την δημοσίευση στις εφημερίδες, ήδη η νομοθεσία προέβλεπε ότι είναι απολύτως προαιρετική.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu