Διεθνή

Ερντοράν: Αποκατέστησε τις σχέσεις του με το Ισραήλ, ρίχνει «γέφυρα» συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι

Σε πολλά ταμπλό συνεχίζει να παίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακολουθώντας μια στρατηγική που του επιτρέπει να τα έχει με όλους καλά, γεγονός που εδραιώνει τη θέση του στην περιοχή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Erdogan θα συμμετέχει σε τριμερή συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ίδια στιγμή που όχι μόνο δεν έχει συνταχθεί με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ όσον αφορά τις κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά έχει ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με Putin (βλ. αύξηση εξαγωγών και S-400). Μάλιστα, θεωρείται δεδομένο πως ο Τούρκος πρόεδρος θα κομίσει ακόμα μια πρόσκληση για συνάντηση Zelensky με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα, ο Ερντογάν κατάφερε να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ που ήταν παγωμένες τα τελευταία 12 χρόνια. Και τι κρύβεται πίσω από αυτό; Ο εκσυγχρονισμός και η αγορά νέων αμερικανικών F-16, δεδομένης της μεγάλης επιρροής που έχει το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ.
Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον απλώς παρακολουθούν τις κινήσεις της Άγκυρας.

Η τριμερής στην Ουκρανία

Κυρίαρχο θέμα στην τριμερή Ερντογάν – Γκουτέρες – Ζελένσκι αναμένεται να είναι οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας που ξανάρχισαν στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ συμπλήρωσε ότι ο Γκουτέρες θα συζητήσει επίσης με τον Ζελενσκι για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια και την προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την άρση του ρωσικού αποκλεισμού τριών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, κατέστη δυνατή η εξαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει τονίσει πως η συμφωνία αμβλύνει την επιδεινούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ερντογάν αναμένεται να κομίσει στον Ουκρανό πρόεδρο ακόμα μία πρόταση για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του, Vladimir Putin, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. 

Η αποκατάσταση σχέσεων με Ισραήλ με το βλέμμα στα F-16

Έπειτα από 12 χρόνια εντάσεων, οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ αποκαταστάθηκαν και οι εκατέρωθεν πρεσβευτές και γενικοί πρόξενοι επιστρέφουν.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει προβάλλει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της παλαιστινιακής υπόθεσης, υπήρξε δριμύς επικριτής της ισραηλινής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστίνιους.
Άλλωστε, η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με την Χαμάς, που ελέγχει και διοικεί την Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ ξεκίνησε το 2010 με την υπόθεση του πλοίου Mavi Marmara, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αιματηρή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοίου που, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, κατευθυνόταν προς την Λωρίδα της Γάζας με στόχο να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Τουρκία και Ισραήλ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ και την Άγκυρα αντίστοιχα το 2018, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα ανάμεσα στην Γάζα και το ισραηλινό έδαφος κατά του ανοίγματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από την κυβέρνηση Τραμπ.

Προμήθεια επιπλέον S-400 από Ρωσία;

Και τη στιγμή, που η ίδια Τουρκία «διαρρέει» ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό και εξαγορά F-16, κυκλοφορούν σενάρια περί νέας παραλαβής ρωσικών S-400.

Η Τουρκία, βέβαια, δεν επιβεβαιώνει την υπογραφή νέου συμβολαίου, τονίζοντας ωστόσο ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ενδεχόμενο να προμηθευτεί μια νέα συστοιχία S-400 παραμένει στο τραπέζι, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει ήδη υπογράψει με τη ρωσική πλευρά. Μάλιστα, Τούρκος αξιωματούχος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας -μιλώντας στο Reuters- σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες».

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο συστοιχίες. «Δεν έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις άξιες αναφοράς. Aυτό που συζητείται είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η παραγωγή των ανταλλακτικών που θα γίνει στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Στα ύψη το εμπόριο Ρωσίας και Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, το εμπόριο μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας αυξάνεται… Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία εκτινάχθηκαν από 417,3 εκατ. δολάρια τον Ιούλιο του 2021 σε 730 εκατ. δολάρια τον Ιούλιο του 2022. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία εκτινάχθηκαν από 2,5 δισ. δολάρια τον Ιούλιο του 2021 σε 4,4 δισ. δολάρια τον Ιούλιο του 2022. «Είναι πλέον σαφώς ότι η Ρωσία -και όχι η Κίνα- είναι η μεγαλύτερη πηγή για τις τουρκικές εισαγωγές» σχολιάζει το Politico.

Emporio.JPG

Emporio1.JPG

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu