Διεθνή

Ερντογάν: Ζήτησε από το βήμα του ΟΗΕ αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο – Σκληρή γλώσσα για Ισραήλ

«Από τις επιθέσεις του Ισραήλ, η Γάζα έχει γίνει το μεγαλύτερο παιδικό και γυναικείο νεκροταφείο στον κόσμο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος

Πριν την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις».

Συγκεκριμένα, από το βήμα της 79ης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), όπου βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος της Τουρκίας επικέντρωσε  την ομιλία του σε όσα διαδραματίζονται στη Γάζα, με τον ίδιο να χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε την ομιλία του καλώντας «άλλα κράτη που δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος το συντομότερο δυνατό, όντας στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο»

«Τα τελευταία χρόνια, η στάση των Ηνωμένων Εθνών ήταν ανεπαρκής ως προς την εκπλήρωση της ιδρυτικής τους αποστολής. Μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε μια δυσλειτουργική, δυσκίνητη και αδρανή δομή» επεσήμανε και αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Γάζα.

«Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων του Ισραήλ, η Γάζα έχει γίνει το μεγαλύτερο παιδικό και γυναικείο νεκροταφείο στον κόσμο».

Απευθυνόμενος σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΜΕ, διερωτήθηκε: «Αυτοί τους οποίους το Ισραήλ σκότωσε σε ζωντανές μεταδόσεις, δεν είναι συνάδελφοί σας; Ω, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τι περιμένετε για να αποτρέψετε τη γενοκτονία της Γάζας και να πείτε “σταματήστε” σε αυτή την καταπίεση και τη βαρβαρότητα; Τι περιμένετε για να σταματήσετε τις σφαγές;».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η ισραηλινή κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, διαπράττει εθνοκάθαρση και γενοκτονία εναντίον ενός έθνους και καταλαμβάνει τα εδάφη του. «Όπως η συμμαχία της ανθρωπότητας σταμάτησε τον Χίτλερ πριν από 70 χρόνια, έτσι πρέπει να σταματήσει τον Νετανιάχου και το δίκτυο δολοφόνων του».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τα περί ίδρυσης ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά ενοποιημένου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο» είπε.

Για την Ουκρανία

Αναφερθείς στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε πως «συμπληρώνει τον τρίτο του χρόνο και απέχουμε ακόμη από την εδραίωση της ειρήνης. Καθώς ο αγώνας των εξοπλισμών επιταχύνεται, ο χώρος για διπλωματία στενεύει σταδιακά. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε σχολαστικά τη Σύμβαση για τα Στενά του Μοντρέ σε αυτή τη διαδικασία».

Για Αιγαίο, Ανατ. Μεσόγειος, ΑΟΖ

«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών γίνονται σεβαστά», ανέφερε επίσης και πρόσθεσε: «Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου».

«Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», ανέφερε και συνέχισε:

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει ανακηρυχθεί στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί. Έχουν περάσει 50 χρόνια από την Ειρηνευτική Επιχείρηση για την Κύπρο και 61 χρόνια από την ανάδυση του Κυπριακού ως αποτέλεσμα του σφετερισμού του εταιρικού κράτους από τους Ελληνοκύπριους. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, ήταν πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία που προέβαλαν την ειλικρινή βούληση να φέρουν μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, προκειμένου να επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία στο νησί. Το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πλέον. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί».

Για το ψευδροκράτος

Στη συνέχεια, όπως είχαν άλλωστε προαναγγείλει τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην Κύπρο όπου για ακόμη μια φορά κάλεσε διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις».

Τόνισε, δε, πως θα πρέπει να μπει τέλος στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων επαναλαμβάνοντας τα περί λύσης δύο κρατών.

«Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα η ειρήνη και η σταθερότητα κυριάρχησαν στην περιοχή. Πάντοτε οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία είχαν την καλή θέληση να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο και υποστηρίζουμε πλήρως την λύση δυο κρατών με δυο διαφορετικά έθνη και την κυβέρνηση της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu