«Η Τουρκία και η Γερμανία θα πρέπει να εργαστούν για τη διασφάλιση ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η διάχυση της κρίσης στην περιοχή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος - Ο Σολτς επέμεινε στην πάγια θέση της Γερμανίας: «Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς»
Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Σταϊνμάιερ και τον καγκελάριο Σολτς για τη φιλοξενία. «Η πρόσκληση από τη Γερμανία είναι πολύ σημαντική για εμένα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας πως η ανταλλαγή απόψεων αφορά οικονομικές και στρατιωτικές πτυχές, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την κριτική του κατά του Ισραήλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του για επείγουσα κατάπαυση του πυρός με στόχο τον τερματισμό της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα.
Ο Ερντογάν είπε ότι οι επιθέσεις σε παιδιά και νοσοκομεία δεν έχουν θέση στο εβραϊκό ιερό βιβλίο. «Το να πυροβολείς νοσοκομεία ή να σκοτώνεις παιδιά δεν υπάρχει στην Torah, δεν μπορείς να το κάνεις», είπε ο πρόεδρος. Συνέχισε λέγοντας ότι το Ισραήλ σκότωσε χιλιάδες Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.
«Το Ισραήλ στοχεύει νοσοκομεία, σπίτια λατρείας και εκκλησίες; Ναι, το κάνει. Εμένα, ως μουσουλμάνο, με ενοχλεί αυτό», είπε, καθώς επέκρινε τους δυτικούς χριστιανούς ηγέτες για την αποτυχία τους να καταδικάσουν τις επιθέσεις σε εκκλησίες.
Συμπλήρωσε ότι ενώ η Γερμανία είναι «υπόχρεη» στους Εβραίους για το Ολοκαύτωμα, η Τουρκία δεν τους αδίκησε ποτέ και δεν τους χρωστάει τίποτα, επομένως η χώρα μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις ανησυχίες και τις επικρίσεις της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός, σημειώνουν τουρκικά ΜΜΕ.
«Η Τουρκία και η Γερμανία θα πρέπει να εργαστούν για τη διασφάλιση ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η διάχυση της κρίσης στην περιοχή», είπε, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην κατάπαυση του πυρός και στην ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους άπορους στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ερντογάν τόνισε επίσης την ανάγκη για λύση δύο κρατών, λέγοντας ότι η παρούσα κατάσταση έχει αποδείξει ότι είναι «αναπόφευκτη» για την ειρήνη. «Ως Τουρκία, στόχος μας είναι να διευκολύνουμε μια ατμόσφαιρα στην οποία η Παλαιστίνη και το Ισραήλ συνυπάρχουν ειρηνικά», είπε.
Δεν χρωστάμε τίποτα στο Ισραήλ
«Πώς πυροβολούνται αυτά τα παιδιά; Πρέπει να παραμείνουμε με δεμένα χέρια; Δεν χρωστάμε τίποτα στο Ισραήλ» διαμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
«Ο σεβασμός για τους ανθρώπους είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που έχει πάρει θέση για τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά επί πρωθυπουργίας μου. Γι’ αυτό δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το CNN Turk.
«Δεν υπάρχει πια μέρος που λέγεται Γάζα»
«Σκοτώθηκαν 13.000 Παλαιστίνιοι. Δεν υπάρχει πια μέρος που λέγεται Γάζα. Μπορεί η δύναμη της Χαμάς να συγκριθεί με τη δύναμη του Ισραήλ;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν.
«Το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα αλλά δεν το λένε. Υπάρχει υποστήριξη για τη Χαμάς; Όχι. Η στήριξη που πρέπει να δοθεί στην Παλαιστίνη δεν δίνεται. Χώροι λατρείας και νοσοκομεία βομβαρδίζονται. Δεν μπορείς να κάνεις αυτά τα πράγματα. Πώς πυροβολούνται αυτά τα παιδιά; Θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα; Δεν έχουμε χρέος στο Ισραήλ. Όσοι έχουν χρέη δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Δεν περάσαμε από το Ολοκαύτωμα. Ο σεβασμός μας για τους ανθρώπους είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που έχει πάρει θέση για τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά επί πρωθυπουργίας μου. Γι’ αυτό δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν», πρόσθεσε.
«Ζητάμε κατάπαυση του πυρός»
«Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Όσον αφορά τον αριθμό τους, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στην άλλη πλευρά; Το Ισραήλ έχει πολύ περισσότερους στα χέρια του. Οι αιχμάλωτοι ετών βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ. Θα ήταν άδικο αν δεν το βλέπαμε αυτό», είπε ο Ερντογάν.
«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την κατάπαυση του πυρός και την αδιάκοπη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Στείλαμε 10 αεροπλάνα βοήθειας στην Αίγυπτο. Στείλαμε 666 τόνους τρόφιμα. Το όλο πρόβλημα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία. Επιθυμία μας είναι να πάμε στη χώρα μας περισσότερους ασθενείς με τραυματισμούς ή καρκίνο και να τους περιθάλψουμε. Όλα δείχνουν ότι η λύση των δύο κρατών είναι αναπόφευκτη», τόνισε.
Σολτς: «Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς»
Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε: «Είναι πολύ καλό που έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε. Οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το πρώτο μας θέμα. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Θα συζητήσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Λίγο αργότερα θα μιλήσουμε για την ένταση στη Μέση Ανατολή και για το τι μπορούμε να κάνουμε. Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς. Η στήριξή μας στο Ισραήλ δεν επιδέχεται συζήτησης. Ο πόνος του άμαχου πληθυσμού μας θλίβει και εμάς. Όσον αφορά τα 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία, έχουν και αυτοί θέση εδώ, είμαστε αντίθετοι σε όσους το αρνούνται. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για το τρέχον ζήτημα».
Συνάντηση με Σταϊνμάιερ
Προηγουμένως ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας και θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντοςόπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.
Στην ανακοίνωση που εξεδόθη από την τουρκική πλευρά, μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων, αναφέρεται:
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη πρέπει να σταματήσουν και ότι η αντίδραση όλου του κόσμου κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημαντική.
»Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ότι κάθε μέρα που δεν σταματά η αιματοχυσία είναι απώλεια για την ανθρωπότητα.
»Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν από κοινού πως η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη για μια διαρκή ειρήνη και συμφώνησαν να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή το συντομότερο δυνατό».
Στη συνάντηση συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) Ζαφέρ Σαρίκαγια, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Εντίπ Σεμίχ Γιαλτσίν, ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αχμέτ Μπασάρ Σεν, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- MicroSmart ΑΕ – Μικροπιστώσεις: Πιστοποιημένη με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας
- ΜΕΤΚΑ: Ζήτησε και πήρε παράταση για την «Παράκαμψη της Χαλκίδας» των 210 εκατ. ευρώ
- Μήνυση Λινού σε Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση
- Απεργούν οι εργαζόμενοι σε καζίνο στο …Las Vegas
- Βουλή: Και επίσημα αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές
- Βρετανία: Πτώση 0,7% στις λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο 2024
- Γερμανία: Οριακή ανάπτυξη 0,1% στο γ’ τρίμηνο 2024
- Σπαρτιάτες: Νέα διακοπή στην δίκη για εξαπάτηση των εκλογέων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις