Διεθνή

Ερντογάν: Η Τουρκία θα κάνει έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στα νερά της Λιβύης

Έρευνες για υδρογονάνθρακες θα κάνει η Τουρκία στα λιβυκά ύδατα μετά από μια πρόσφατη συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας με έδρα την Τρίπολη,όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, ο Ερντογάν απέρριψε την κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εντός της Λιβύης για επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας με μία από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις της βορειοαφρικανικής χώρας.

Η Άγκυρα και η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού της Λιβύης Abdul Hamid Dbeibah υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα ένα σύμφωνο εντείνοντας τις κοινές προσπάθειες για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, πυροδοτώντας μια οξυμένη διαμάχη σχετικά με τις κρατικές αξιώσεις στη θάλασσα. Ο Fathi Bashagha, ο οποίος ηγείται αντίπαλης κυβέρνησης, απέρριψε τη συμφωνία και είπε ότι ο Dbeibah δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει συμφωνίες με ξένες δυνάμεις.

Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει την επιρροή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης για να εξασφαλίσει νέους ενεργειακούς πόρους. Εργάζεται επίσης για να αυξήσει τη χωρητικότητα του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Anatolian, ο οποίος μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, στα 32 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

«Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε με το Αζερμπαϊτζάν για να διπλασιάσουμε τη χωρητικότητα του Tanap, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε ο Ερντογάν στην Άγκυρα αργά τη Δευτέρα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Με τη συμφωνία υδρογονανθράκων που υπογράψαμε με τη Λιβύη, δημιουργήσαμε μια νέα περιοχή συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και παραγώγων από την υφαλοκρηπίδα αυτής της χώρας».

Η συμφωνία με την Τρίπολη βασίστηκε σε συμφωνία του 2019 που έκανε η Τουρκία με την προηγούμενη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία λάμβανε στρατιωτική βοήθεια από την Άγκυρα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος βλέπουν τη συμφωνία ως μια θρασύτατη τουρκική προσπάθεια για κυριαρχία στα αμφισβητούμενα ύδατα. Η Λιβύη βρίσκεται επίσης σε αντίθεση με την Ελλάδα σχετικά με τις άδειες υπεράκτιας εξερεύνησης νότια της Κρήτης.

Η Λιβύη, η οποία φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Αφρικής και είναι μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από το χάος από την ανατροπή του πρώην δικτάτορα Μουαμάρ αλ Καντάφι το 2011.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu