Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι ο κόσμος βιώνει δύσκολες μέρες κατά την τελευταία διετία και πως 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της πανδημίας νέου κορωνοϊού.
«Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα να συνεχίζεται ακόμα ο εθνικισμός των εμβολίων σε μια περίοδο που δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ερντογάν απηύθυνε ομιλία στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η ανθρωπότητα βιώνει δύσκολες μέρες εδώ και περίπου δυο χρόνια.
«Χάσαμε 4,6 εκατομμύρια συνανθρώπους μας λόγω της πανδημίας κορωνοϊού. Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα να συνεχίζεται ακόμα ο εθνικισμός των εμβολίων σε μια περίοδο που δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τον ιό», σημείωσε.
Η Τουρκία προσφέροντας από την μια την καλύτερη υγειονομική υπηρεσία στους πολίτες της, από την άλλη έστειλε ιατρική βοήθεια σε 159 χώρες και 12 διεθνείς οργανισμούς, υπογράμμισε.
«Θα ήθελα να πω ότι σύντομα θα θέσουμε στη διάθεση όλης της ανθρωπότητας, μαζί με το Έθνος μας, το εγχώριο εμβόλιο μας, το TURKOVAC», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο Αφγανιστάν ο Ερντογάν ανέφερε τα παρακάτω:
«Ευχή μας είναι να εδραιωθεί στη χώρα το συντομότερο δυνατό η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια και ο Αφγανικός λαός να βρει γαλήνη. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το αδελφικό μας καθήκον απέναντι στον αφγανικό λαό κατά τις δύσκολες αυτές μέρες.»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι η ανθρωπιστική τραγωδία στη Συρία που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, έχει συμπληρώσει μια δεκαετία, ανέφερε ότι η Τουρκία ανοίγοντας από την μια την αγκαλιά της σε περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους, δίνει αγώνα και στο πεδίο ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις που πνίγουν στα δάκρυα και το αίμα την περιοχή.
«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει να συνεχιστεί η συριακή κρίση για άλλη μια δεκαετία», είπε χαρακτηριστικά.
Πρέπει να επιδειχθεί ισχυρότερη βούληση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα βάσει της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του συριακού λαού, υπογράμμισε ο Ερντογάν.
«Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που υποδαυλίζουν την αστάθεια και απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας είναι η ισραηλινοπαλαιστινιακή διαμάχη», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε τα παρακάτω:
«Είναι αδύνατον να εγκαθιδρυθεί μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή όσο συνεχίζεται η καταδυνάστευση του παλαιστινιακού λαού. Γι’ αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε και αμέσως να τερματιστούν οι πολιτικές κατοχής, προσάρτησης και παράνομου εποικισμού. Θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε στην παραβίαση του διεθνούς καθεστώτος της Ιερουσαλήμ που βασίζεται στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών του 1947, και ενάντια στις παραβιάσεις της ιερότητας του Χαράμ αλ-Σαρίφ και των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Η ειρηνευτική διαδικασία και το όραμα της λύσης των δύο κρατών πρέπει να αναβιώσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.»
Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο μέσω μιας ρεαλιστικής προσέγγισης προσανατολισμένης σε αποτέλεσμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Ενώ ο ηγέτης ενός εκ των δυο λαών του Νησιού, τους οποίους τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ίσα, μπορεί να σας απευθύνει ομιλία, δεν είναι δίκαιο ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να κάνει τη φωνή του να εισακουστεί σε αυτήν την πλατφόρμα», είπε χαρακτηριστικά.
Αποτελεί προϋπόθεση να εγκαταλειφθεί η αντίληψη η οποία αγνοεί στην περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε.
Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα κατά το πρόσφατο διάστημα όσον αφορά τη σταθερότητα στον Καύκασο.
«Κάνοντας χρήση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα, το Αζερμπαϊτζάν τερμάτισε την κατοχή στα εδάφη της, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν εφαρμόζονταν για χρόνια. Αυτή η εξέλιξη επέτρεψε επίσης το άνοιγμα νέων παραθύρων ευκαιρίας στην περιοχή για μόνιμη ειρήνευση», σημείωσε.
«Αποδίδουμε σημασία στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας, την προσάρτηση της οποίας δεν αναγνωρίζουμε», είπε.
Στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, πιστεύουμε ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες σχετικά με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Mουσουλμάνων Ουιγούρων Τούρκων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε επίσης τα εξής:
«Διατηρούμε τη θέση μας υπέρ της επίλυσης του προβλήματος στο Κασμίρ που συνεχίζεται εδώ και 74 χρόνια μέσω διαλόγου μεταξύ των πλευρών και στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.»
«Επαναλαμβάνουμε και για την κλιματική αλλαγή την έκκληση μας ότι ο «κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε», την οποία διατυπώνουμε με κάθε ευκαιρία», είπε.
«Όποιος έχει κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στη Γη και όποιος έχει εκμεταλλευτεί άγρια τους φυσικούς πόρους θα πρέπει επίσης να κάνει τη μεγαλύτερη συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η ιταλική ENI ετοιμάζει και δεύτερη πλωτή δεξαμενή LNG για το Κονγκό
- Γερμανία: Οι αγρότες διαδηλώνουν και πάλι στo Βερολίνο
- Λίβανος: Το Ισραήλ επιδιώκει μια ακατοίκητη νεκρή ζώνη στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο
- Ερντογάν για εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου – Γκάλαντ: «Θαρραλέα απόφαση» από το ΔΠΔ
- FAZ: Υπολογίσιμες πλέον οι οικονομίες Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας
- Μ. Ηλιόπουλος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Η ΑΕΚ θα μας ενώνει για πάντα»
- ΣΥΡΙΖΑ: Όλα έτοιμα για την εκλογική διαδικασία αύριο Κυριακή 24 Νοεμβρίου
- ΙΣΑ: Σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα για τη μείωση του claw back
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις