Διεθνή

Ερντογάν: Έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Φινλανδίας στο NATO μετά από μήνες διαπραγματεύσεων

«Πράσινο φως» για την ένταξη της Φινλανδίας στο NATO άναψε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καταθέτοντας στο τουρκικό κοινοβούλιο την επικύρωση της αίτησης ένταξης της Φινλανδίας, μετά από μήνες «πυρετωδών» διαπραγματεύσεων και αντίστασης από πλευράς Τουρκίας.

Ωστόσο, η συνυποψήφια για ένταξη στη Συμμαχία, Σουηδία, θα χρειαστεί να περιμένει καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για τα μέτρα που ζητά η Τουρκία να λάβει η Στοκχόλμη σχετικά με την «τρομοκρατία».

Μιλώντας στην τουρκική πρωτεύουσα μαζί με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, ο Ερντογάν τόνισε ότι το Ελσίνκι έλαβε τη συγκατάθεση της Τουρκίας αφού η Φινλανδία έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της να καταστείλει αυτούς που η Αγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και να απελευθερώσει τις αμυντικές εξαγωγές.

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιό μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Νιινίστο, προσθέτοντας ότι ελπίζει η τουρκική Βουλή να εγκρίνει το αίτημα πριν από τις εκλογές της 14ής Μαΐου.

Τον Μάιο, η Φινλανδία και η Σουηδία έστειλαν αιτήσεις για ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία, αποφασίζοντας να βάλουν τέλος στην πολιτική ουδετερότητας και της μη στρατιωτικής ευθυγράμμισης, στον απόηχο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Αλλά η διαδικασία για ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν ήταν τόσο ομαλή όσο αναμενόταν αρχικά, με την Άγκυρα να απαιτεί περισσότερες διαβεβαιώσεις ασφαλείας από τη Σουηδία.

Η ανακοίνωση της Παρασκευής ανοίγει το δρόμο για τη Φινλανδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μέσα τους επόμενους μήνες. Η Ουγγαρία είναι το μόνο άλλο μέλος από τα 30 κράτη του ΝΑΤΟ που δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ένταξη του Ελσίνκι.

Ο Νιινίστο χαιρέτισε την απόφαση της Άγκυρας και τη χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» για τη Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τη Στοκχόλμη για θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, υπογραμμίζοντας πως η προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα που θα ληφθούν.

Χαρακτηριστικά ο Ερντογάν δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση παρέδωσε στη Σουηδία μια λίστα 120 «τρομοκρατών» ζητώντας τον επαναπατρισμό τους, κάτι που δεν έκανε η Στοκχόλμη.

Σε απάντηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν πέρυσι αίτημα ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες απροσδόκητα με τις τουρκικές αντιρρήσεις. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Στοκχόλμη φιλοξενεί μέλη τρομοκρατικών ομάδων, μια κατηγορία που η Σουηδία αρνείται.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τα αιτήματα των δύο σκανδιναβικών χωρών. Για την ένταξη ενός νέου μέλους στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία των 30 κρατών της Συμμαχίας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz δήλωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα ψηφίσει στις 27 Μαρτίου για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η κυβερνώσα συμμαχία κομμάτων της πλειοψηφίας θα εγκρίνει ομόφωνα την ένταξη.

Ο Μάτε Κότσις ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook πως η κοινοβουλευτική ομάδα του Fidesz θα αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ “αργότερα” χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

«Θα φέρουμε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο (για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ) στις 27 Μαρτίου και θα ψηφίσουμε ομόφωνα ‘ναι’», ανέφερε ο Κόσιτς στη δήλωσή του.

«Για το ζήτημα της Σουηδίας, η κοινοβουλευτική ομάδα θα αποφασίσει στη μεταγενέστερη ημερομηνία», είπε.

Οι ΗΠΑ «χαιρετίζουν»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «χαιρέτισαν» την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά ταυτόχρονα την «ενθάρρυναν» να επικυρώσει «γρήγορα» και το αίτημα της Σουηδίας.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον «καλεί την Ουγγαρία να ολοκληρώσει χωρίς καθυστέρηση την διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Σάλιβαν. «Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτές οι δύο χώρες πρέπει να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu