Πολιτική

Ερντογάν: Δεν θα γίνουμε αποθήκες ψυχών – Μητσοτάκης: Ούτε εμείς…

Κάτι παραπάνω από μισή ώρα κράτησε η τηλεφωνική συνομιλία  του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, έγινε σε θετικό κλίμα.

Οι δύο ηγέτες φέρονται ότι συμφώνησαν πως Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση, με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης και τον Μητσοτάκη να τονίζει ότι το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε., αλλά και ότι έχει αναγνωρίσει, στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες άμεσης γειτονίας με το Αφγανιστάν, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις εστίες τους.

Περιοδεία Παναγιωτόπουλου – Χρυσοχοΐδη στον Έβρο   

Παναγιωτόπουλος και Χρυσοχοΐδης στον φράχτη στον Έβρο: «Τα σύνορα της Ελλάδας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα»

Νωρίτερα, περιοδεία στον Έβρο έκαναν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι μετείχαν και σε σύσκεψη για την ενίσχυση των μέτρων αποτροπής εισόδου μεταναστών, καθώς οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αυξάνουν τις πιθανότητες για ένα ενδεχόμενο νέο μεταναστευτικό κύμα και η κυβέρνηση σήμανε… επικοινωνιακή «επιφυλακή».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα» και ότι «δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις, όπως και καμιά απόπειρα παραβίασής τους».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και ότι αυτό που διαπίστωσαν σήμερα στον Έβρο οι δύο υπουργοί είναι «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας». Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε μάλιστα ότι εξετάστηκαν και τρόποι «ενίσχυσης των συστημάτων αυτών».

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, σχετικά με το ότι «εκατοντάδες λαθρομετανάστες συνεχίζουν να εισέρχονται στην χώρα από το τριεθνές του Έβρου», ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε όλα τα αποτρεπτικά μέτρα που λαμβάνονται στην περιοχή και τα σε καθημερινή βάση βελτιούμενα εμπόδια.

Σημείωσε επίσης ότι «το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εν προκειμένω  του Στρατού Ξηράς στην περιοχή του Έβρου, παρέχει αποφασιστική συνδρομή στην ΕΛ.ΑΣ, συμμετέχοντας σε μικτές δράσεις αποτροπής και αντιμετώπισης προσπαθειών παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων» και διευκρίνισε ότι «σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αρμόδιοι για την πρόληψη, την αποτροπή και την καταστολή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα, είναι η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) για τα χερσαία σύνορα και το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ/ΕΛ.ΑΚΤ) για τα θαλάσσια».

Πυρά αντιπολίτευσης κατά Μητσοτάκη 

 Η περιοδεία των δύο υπουργών στον Έβρο σχολιάστηκε πάντως αρνητικά από κόμματα της αντιπολίτευσης. 

«Όταν η ανικανότητα συναντάει την απόγνωση, τότε έχουμε εικόνες σαν αυτές από την επιθεώρηση των δύο υπουργών στον Έβρο» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί παραλλήλως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «στην απέλπιδα προσπάθεια του να αλλάξει την ατζέντα από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν κάψει τη μισή χώρα με άπνοια, δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί για μια ακόμη φορά σοβαρά εθνικά θέματα, στήνοντας κακόγουστα επικοινωνιακά σόου με πρωταγωνιστές υπουργούς του». 

Χαρακτηρίζει μάλιστα «επιεικώς  τραγική» την εικόνα του κ. Χρυσοχοΐδη «να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες την ώρα που καίγονται για πέμπτη ημέρα τα Βίλια».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι “άμοιρη ευθυνών” για την “αφγανική κρίση” και το νέο προσφυγικό κύμα» υποστηρίζει το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «όπως όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων, στήριξε την επέμβαση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. με όλα τα προσχήματα, συμμετέχοντας μάλιστα στις στρατιωτικές αποστολές κατοχής».

Προσθέτει επίσης ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης «μεγαλώνουν γιατί ούτε η αντιδραστική πολιτική της Ε.Ε. για το προσφυγικό που έχει για “σημαία” της ούτε οι συνομιλίες με τον Ερντογάν, στο έδαφος της απαράδεκτης συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας, μπορούν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των προσφύγων». 

Ζητά τέλος από την κυβέρνηση, αντί για απελάσεις και εγκλωβισμό των προσφύγων σε «απάνθρωπες υπερδομές, να προχωρήσει σε άμεσες διαδικασίες ασύλου στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους».

Απόπειρα αλλαγής ατζέντας καταλογίζει στην κυβέρνηση και η Ελληνική Λύση, υπογραμμίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν για να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από την καταστροφική της ανικανότητα» στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Σε ό,τι αφορά δε την προάσπιση των συνόρων, τονίζει ότι «δεν είναι “πολιτικό κατόρθωμα”, αλλά καθήκον», για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι «η προάσπιση της πατρίδας γίνεται με σφράγισμα των συνόρων και όχι δια τηλεφώνου, όπως κάνει ο κύριος Μητσοτάκης τηλεφωνώντας στον εχθρό της Ελλάδας, Ερντογάν».

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το ΜέΡΑ25, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή επίσκεψη των υπουργών Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη στον Έβρο «δεν δείχνει απλά μια τρομερή αντίστιξη, ότι δηλαδή ένας υπουργός Προστασίας που αδυνατεί να προστατεύσει το εσωτερικό της χώρας, έχει το θράσος να υπαινίσσεται ότι δύναται να προστατεύσει τα σύνορα». Και αυτό γιατί, όπως προσθέτει, «η “επικοινωνιακή αλήθεια” που εκπέμπει είναι ακόμα χειρότερη: ότι οι άμαχοι πρόσφυγες είναι κάτι από το οποίο χρειαζόμαστε “προστασία”»

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu