Γενικότερα οι αιτήσεις του Απριλίου είναι λιγότερες σε σχέση με αυτές του Μαρτίου
Λιγότερες οι αιτήσεις για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο κύκλο αιτήσεων για τον Απρίλιο του 2025 σε σχέση με τον αντίστοιχο του Μαρτίου, παρατηρεί το Financial Report από τον πίνακα που δημοσίευσε η ΡΑΑΕΥ, ενώ ξεχωρίζουν οι εταιρίες FREENERGY, Βέρμιον και Sourlas SA για το πλήθος των έργων προς αδειοδότηση αλλά και οι ξένες εταιρίες (γαλική, πολωνική, ισπανική) για το μέγεθος των έργων αποθήκευσης.
Συγκεκριμένα, τα έργα που ζήτησαν άδεια αποθήκευσης ανέρχονταν στα 56, ενώ το Μάρτιο οι άδειες ήταν υπερδιπλάσιες και ανέρχονταν στις 129. Επίσης από άποψη περιοχών, την πρωτοκαθεδρία έχει η Θεσσαλία με 17 έργα να αιτούνται για άδεια, μετά ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με 9 έργα και στη συνέχεια η περιφέρεια της Ηπείρου με 8 έργα. Στην πλειοψηφία τους τα έργα αφορούν μπαταρίες ενώ υπάρχουν και επτά αντλησιοταμιευτικά έργα της εταιρίας FREENERGY.
Ποιες εταιρίες ξεχώρισαν σε ποσότητα έργων
Ανάμεσα στις εταιρίες που αιτήθηκαν για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένες εταιρίες ξεχώρισαν για το πλήθος των αιτήσεων και το έργων που υπέβαλαν προς άδεια.
Η εταιρία με τις περισσότερες αιτήσεις για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν η FREENERGY με τα εφτά αντλησιοταμιετικά συνολικής ισχύος έγχυσης στο σύστημα 70 μεγαβάτ (10 έκαστο). Συγκεκριμένα, τα έργα τοποθετούνται στις εξής περιοχές: σε Στερεά Ελλάδα (2), Δυτική Ελλάδα (2), Πελοπόννησο (1), Ήπειρο (1) και Θεσσαλία (1). Tα έργα προς αδειοδότηση συγκεκριμένα, ανήκουν στην FREENERGY 3 ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, όπου σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, δραστηριοποιείται στη Θεσπρωτία.
Η δεύτερη εταιρία που ξεχωρίζει στον πίνακα είναι η ΒΕΡΜΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με έξι έργα μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, όλα στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, συνολικής ισχύος 24 μεγαβάτ. Η εταιρία δραστηριοποιείται στη Λάρισα και ανήκει στον Όμιλο Εταιριών Ρουπακιά- Μαντίκα. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας είναι αρκετά ευρύ καθώς αναλαμβάνει ιδιωτικά και δημόσια έργα, ενώ δραστηριοποιείται και στο χώρο του Real Estate.
Επόμενη εταιρία με ίδιο αριθμό έργων είναι η Sourlas SA (Αφοι Σούρλα) και αυτή με έξι έργα μπαταριών επίσης στην περιοχή της Θεσσαλίας. Τα έργα της Sourlas SA έχουν επίσης 24 μεγαβάτ συνολική ισχύ έγχυσης (4 μεβαγάτ έκαστο). Η εν λόγω εταιρία με έδρα τη Λάρισα δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών δημόσιων και ιδιωτικών έργων, ενώ ασχολείται και με την προμήθεια και διανομή φυσικού αερίου.
Στη συνέχεια, ακολουθούν η Energy Reserve Solutions και η Dalast ΑΕ με τέσσερα έργα μπαταριών η κάθε μία. Η μεν πρώτη δραστηριοποιείται στη Δυτική Μακεδονία, η δε δεύτερη στην Ήπειρο. Η Energy Reserve Solutions αιτήθηκε άδεια για έργα συνολικής ισχύος 12 μεγαβάτ, ενώ για τη Dalast ΑΕ το κάθε έργο της έχει 4.89 μεγαβάτ ισχύς. Η Energy Reserve Solutions έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ η Dalast ΑΕ έχει έδρα τα Ιωάννινα. Η τελευταία πριν κάποιο καιρό μάλιστα έλαβε και άδεια για μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 80 μεγαβάτ στην Αιτωλοακαρνανία.
Τέσσερα έργα και μάλιστα μπαταριών έχει και Οικολογική Ενεργειακή Α.Ε ή αλλιώς ECEN, η οποία δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και τα περισσότερα έργα της αφορούν την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ ένα έργο προς άδεια είναι στη Στερεά Ελλάδα. Η εταιρία αναπτύσσει και λειτουργεί δικά της έργα και παρέχει υπηρεσίες σε μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Τα μεγαλύτερα έργα
Στον κατάλογο των αιτούντων έργων αποθήκευσης ενέργειας ξεχωρίζουν σαφώς τα μεγαλύτερα έργα σε ισχύ με τους δικαιούχους να είναι κατά πλειοψηφία ξένες εταιρίες με παράρτημα στην Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο έργο ανήκει στην ισπανική ZARASUN 1 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ με 100 ισχύς για αποθήκευση με μπαταρία στην Κοζάνη. Η ZARASUN 1 ανήκει στην ισπανική Grupozaragosa που αναπτύσσει στην Ελλάδα 10 έργα ΑΠΕ.
Το δεύτερο μεγαλύτερο έργο ανήκει στην EE REAL ESTATE GREECE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. με 70 μεγαβάτ, ενώ η εταιρία έχει κι ακόμα ένα έργο κι αυτό στη Δυτική Μακεδονία ισχύος 50 μεγαβάτ. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν παραπάνω στοιχεία για την εν λόγω εταιρία στο ΓΕΜΗ.
Στα 50 μεγαβάτ ανέρχονται τα έργα αποθήκευσης της πολωνικής V RIDIUM (ΑΜΒΡΑΚΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ) και της γαλλικής QAIR ΕΛΛΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ. Η τελευταία αναφέρει στον ιστότοπό της ότι η «εταιρεία επιδιώκει να επεκταθεί περαιτέρω, όχι μόνο σε παραδοσιακά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στην υπεράκτια αποθήκευση αιολικής ενέργειας, υδρογόνου και μπαταριών»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τέμπη: Έρχονται διώξεις κατά επτά γενικών γραμματέων του ΥΠΟΜΕ που θήτευσαν επί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκαναν το 4Χ4 – Ανοδικό σερί 10 συνεδριάσεων από FTSΕ 100
- ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Στα 7 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 2024 – Πτώση 3% του τζίρου
- Eurobank: Με 4,843 ευρώ ανά μετοχή το squeeze out για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας
- ΕΛΤΟΝ: Στα 2,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024, αυξημένα κατά 181%
- Interlife: Καθαρά κέρδη 11,77 εκατ. ευρώ το 2024 – Πρόταση για μέρισμα 0,2 ευρώ ανά μετοχή
- Πλαστικά Θράκης: Αύξηση τζίρου 7,2% το 2024 – Συνολικό μέρισμα 0,23 ευρώ ανά μετοχή
- Medicon: Στα 1,334 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024, μειωμένα κατά 7,56%
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις