Ενέργεια

Έρευνα WattCrop: Η Ελλάδα μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην Ευρωπάϊκή στρατηγική υδρογόνου

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η χώρα μας έχει υψηλές τιμές ενέργειας

Άνοδο στα έργα ΑΠΕ στη χώρα μας παρά την ασθενή άνοδο της ζήτησης για ηλεκτρισμό διαπιστώνει η εταιρεία ενέργειας από την Πτολεμαϊδα, WattCrop στην πρόσφατη της έκθεση για τον κλάδο. Κατά όσα τονίζονται στη μελέτη, η ανάπτυξη θα προέλθει από τη ζήτηση του βιομηχανικού τομέα, καθώς και του εξηλεκτρισμού. Επίσης, θεωρεί σημαντικές ευκαιρίες την ηλεκτροπαραγωγή με υδρογόνο, ενώ κρίσιμο στοίχημα είναι η επαρκής αναβάθμιση των δικτύων.

Βέβαια, στην ίδια έρευνα γίνεται λόγος για το γεγονός ότι η Ελλάδα άργησε να επενδύσει στην αποθήκευση, την ώρα που γίνεται μνεία ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις προστατευτισμού και ολιγοπωλίων, καθώς η χώρα έχει υψηλές τιμές ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την αγορά των διμερών συμβολαίων, η WattCrop βλέπει σημάδια ανόδου με κυρίαρχο όχημα τα τριμερή συμβόλαια, που αποτελούνται από τον παραγωγό, έναν ενδιάμεσο και τον τελικό καταναλωτή. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έρευνα “η επενδυτική όρεξη για διαγωνισμούς έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ το ενδιαφέρον για άλλους τύπους υποστήριξης, όπως τα εταιρικά ΡΡΑ, έχει ενισχυθεί”.

Επιπρόσθετα, η WattCrop διατυπώνει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην Ευρωπάϊκή Στρατηγική Υδρογόνου, καθώς υπολογίζει ότι τα 750 μεγαβάτ ηλεκτρολυτών ως το 2030 θα απαιτήσουν ΑΠΕ 3 γιγαβάτ.

Ποια είναι η WattCrop

Με έδρα την Πτολεμαΐδα, η Wattcrop, μία startup με πρωταγωνιστική θέση στην πράσινη ενέργεια, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας, βγαίνοντας και στο εξωτερικό. Μέσα σε σχεδόν πέντε χρόνια, η εταιρεία έχει υπό ανάπτυξη ένα χαρτοφυλάκιο έργων άνω του 1,2GW παραγωγής ενέργειας και 900ΜW αποθήκευσης και αποτελεί ένα εδραιωμένο «παίκτη» της εγχώριας αγοράς. Η προβλεπόμενη αξία του συνόλου του χαρτοφυλακίου μετά την κατασκευή του, σε σημερινούς όρους, ξεπερνά δυνητικά τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτέλεσαν τη χρονιά που μας πέρασε την κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 44,7% της συνολικής παραγωγής. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν 1,21 εκατομμύρια γιγαβατώρες (GWh), σημειώνοντας αύξηση 12,4% σε σύγκριση με το 2022.

Αντίθετα, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε κατά 19,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, συνεισφέροντας 0,88 εκατομμύρια GWh ή 32,5% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.Οι πυρηνικοί σταθμοί παρήγαγαν 0,62 εκατομμύρια GWh ή 22,8% της παραγωγής ενέργειας της ΕΕ, αντανακλώντας αύξηση της παραγωγής κατά 1,2% το 2023.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu