Ενέργεια

Έρευνα σε τέσσερις χώρες και στην Ελλάδα για επιδοτήσεις κινέζων προμηθευτών ανεμογεννητριών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διερευνήσει τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία και Βουλγαρία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διερευνήσει τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών που προορίζονται για την Ευρώπη, ανέφερε την Τρίτη η επίτροπος για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς Μαργκρέτε Βεστάγκερ (Margrethe Vestager). Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ θα εξετάσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις εγχώριες επιχειρήσεις από φθηνότερα προϊόντα τεχνολογίας.

Η Vestager έκανε βέβαια τις δηλώσεις αυτές στις ΗΠΑ μιλώντας σε αμερικανικό κοινό, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον στις ΗΠΑ, αλλά δεν κατονόμασε τις εταιρείες που θα ερευνηθούν.

«Αυτή η ενέργεια στέλνει ένα επιζήμιο μήνυμα στον κόσμο, υποδηλώνοντας τις διακρίσεις κατά των κινεζικών επιχειρήσεων και υποστηρίζοντας τον προστατευτισμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας προς την ΕΕ.

Οι παραγωγοί που προμηθεύουν την Ευρώπη με ανεμογεννήτριες είναι κυρίως η Siemens Energy και η Vestas. Αυτές οι εταιρείες  αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο τον κινεζικό ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά – απειλώντας ενδεχομένως τις θέσεις τους.

Όσοι επικρίνουν τις επεκτατικές εμπορικές πολιτικές της Κίνας αναφέρουν παρόμοιες εντάσεις στην αγορά ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης, η οποία έχει κολλήσει σε μια σοβαρή κρίση που έχει ωθήσει ορισμένους τοπικούς κατασκευαστές στο χείλος της κατάρρευσης.πληροφοριών αγοράς Enerdata.
Οι Κινέζοι πωλητές επωφελούνται από μια ακμάζουσα εγχώρια αγορά. Μόνο πέρυσι παραγγέλθηκαν στην τοπική αγορά ανεμογεννήτριες ικανές να παράγουν περίπου 100 gigawatt (GW).  Αυτό είναι περίπου το ισοδύναμο με 100 ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς μέσου μεγέθους με δύο αντιδραστήρες και συγκρίνεται με τον ετήσιο μέσο όρο των 29 GW που ορίζει η ΕΕ για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα και την ενέργεια για το 2024.

Η Vestager είπε ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια πιο συστηματική προσέγγιση, προσθέτοντας: “Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δούμε τι συνέβη στους ηλιακούς συλλέκτες να συμβαίνει ξανά σε ηλεκτρικά οχήματα, στα αιολικά ή σε βασικά τσιπ”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu