Σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής εταιρείας συμβούλων Earth Action (EA), η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών που προορίζονται για βραχεία χρήση πρόκειται να φτάσει τους 159 εκατομμύρια τόνους φέτος
Οι ελλιπείς υποδομές επεξεργασίας πλαστικών και η ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγής τους αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης το 2023 με τα αναπτυσσόμενα κράτη να βρίσκονται εν όψει μεγαλύτερων συγκριτικά προκλήσεων.
Σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής εταιρείας συμβούλων Earth Action (EA), η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών που προορίζονται για βραχεία χρήση πρόκειται να φτάσει τους 159 εκατομμύρια τόνους φέτος. Αυτό είναι 68,5 εκατομμύρια τόνοι περισσότεροι τόνοι από τα πλαστικά που μπορούν να επεξεργαστούν με ασφάλεια μέσα σε διάστημα ενός έτους τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.
Παγκοσμίως, η ικανότητα παραγωγής πλαστικών έχει αυξηθεί 20 φορές πιο γρήγορα από την ικανότητα ανακύκλωσης τα τελευταία 10 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι οι πλεονάζουσες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων είναι πιθανόν να τύχουν κακής διαχείρισης και χωρίς τη δυνατότητα ανακύκλωσης ή ασφαλούς επεξεργασίας τους, πιθανότατα θα καταλήξουν να μολύνουν το περιβάλλον.
Όσον αφορά την κατανάλωση πλαστικού ανά άτομο, ο μεγαλύτερος παραβάτης στον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα είναι η Ισλανδία λόγω του αραιού πληθυσμού και της εξάρτησης από εισαγόμενα αγαθά. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Μογγολία, τα ΗΑΕ, η Σιγκαπούρη, το Λουξεμβούργο, το Κουβέιτ, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Ιταλία και ο Καναδάς.
Η πλαστική ρύπανση επηρεάζει ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές οι οποίες δεν διαθέτουν ώριμα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά εισάγουν περισσότερα πλαστικά απόβλητα προκειμένου να κερδίσουν χρήματα. Η EA αποκαλεί αυτές τις αγορές «σπόγγους απορριμμάτων» και κατονομάζει χώρες όπως η Ινδία, η Νότια Αφρική και ο Ισημερινός στην έκθεσή της.
Οι αγορές που δεν έχουν αναπτύξει τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων τους σύμφωνα με την αύξηση του πληθυσμού και την υιοθέτηση των αναλώσιμων ειδών κινδυνεύουν επίσης. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τη Μολδαβία, τη Μογγολία, το Μεξικό και το Κουβέιτ.
Η έκθεση της EA χωρίζει τον κόσμο σε δέκα διαφορετικούς τύπους κρατών όσον αφορά στην διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων. Στη συνέχεια κάνει συστάσεις για τη μείωση των κακοδιαχειριζόμενων πλαστικών σε κάθε είδος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, χαρακτηρίζονται ως «συναλλασσόμενα». Οι μεταφορείς είναι πλούσιες χώρες με υψηλά ποσοστά κατανάλωσης πλαστικού και, ενώ συχνά εναποθέτουν σε χωματερές και αποτεφρώνουν τα πλαστικά τους, η ικανότητα ανακύκλωσής τους υπολείπεται. Είναι βασικοί παίκτες στο παγκόσμιο στάδιο εισαγωγής και εξαγωγής.
Η μείωση της παραγωγής και χρήσης πλαστικών είναι η βασική σύσταση για την EA για αυτά τα κράτη. Οι πολίτες πιθανότατα χρησιμοποιούν πλαστικό για μη ουσιώδεις λόγους, περιγράφει η έκθεση. Η μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης μπορούν να διευκολυνθούν με την επέκταση των συστημάτων επαναχρησιμοποίησης, της επισκευής καθώς και με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των προϊόντων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Bloomberg: Έρευνα στις ΗΠΑ για τις σχέσεις JPMorgan με hedge fund ιρανικών συμφερόντων
- ΗΠΑ: Στις καλένδες η ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ για την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Προφυλακιστέος ο Νίκος Ρωμανός – «Είμαι αθώος, μην με προφυλακίσετε»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Ράλι 17% από Games Workshop
- Καραμανλής: «Δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα η άλλη γνώμη και η κριτική – Δεν με ενδιαφέρει η ΠτΔ»
- «Υπερηχητικό» μήνυμα Πούτιν στη Δύση: Ξεκινάμε τη μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik
- AS Company: Στα 3,7 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 9μηνο
- Σκυλακάκης: «Αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις