Οι αναλυτές του Αμερικανικού Ινστιτούτου CFA της Mercer δεν περιλαμβάνουν στην έρευνά τους το πολύπλοκο Ελληνικό σύστημα συνταξιοδότησης
Τρεις χώρες κυριαρχούν στον παγκόσμιο δείκτη του Αμερικανικού Ινστιτούτου CFA της Mercer που αναλύει 47 διαφορετικά συστήματα συνταξιοδοτικού εισοδήματος σε όλο τον κόσμο ως προς την κοινωνική ασφάλιση, την υγειονομική περίθαλψη και τα οικονομικά: Η Ισλανδία (μέσος όρος 84,6), οι Κάτω Χώρες (μέσος όρος 84,4) και η Δανία (μέσος όρος 81,8) .
Σύμφωνα με την έρευνα της Mercer, η Ολλανδία πήρε φέτος την υψηλότερη συνολική τιμή του δείκτη (85) χάρη στις καλές παροχές, την ισχυρή βάση περιουσιακών στοιχείων και την υγιή ρύθμιση, ενώ Ισπανία, Ιταλία και Κροατία παρουσιάζουν αρκετές ελλείψεις. Το πολύπλοκο Ελληνικό σύστημα συνταξιοδότησης δεν είναι ανάμεσα στα 47 που εξετάζονται.
Ο δείκτης της Mercer αποτελείται από τρεις υποκατηγορίες όπου βαθμολογεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα: επάρκεια, βιωσιμότητα και ακεραιότητα.
Επάρκεια εισοδήματος
Βασικός στόχος κάθε συνταξιοδοτικού συστήματος θα πρέπει να είναι η παροχή επαρκούς εισοδήματος στους συνταξιούχους, ουσιαστικά ένα δίχτυ ασφαλείας. Η ικανότητα των κυβερνήσεων να δημιουργούν κίνητρα για τους εργαζόμενους με μέσο εισόδημα να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότηση παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία κάθε συστήματος.
Ο σχεδιασμός του σχεδίου πληρωμών είναι επίσης καθοριστικής σημασίας, σύμφωνα με την κατάταξη της Mercer, καθώς και το κατά πόσον οι εργαζόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν παροχές όταν βρίσκονται προσωρινά εκτός του εργατικού δυναμικού, για λόγους φροντίδας παιδιών ή ασθένειας.
H κατάταξη της Mercer για το 2023
Αποδοχές:
Η Πορτογαλία κατέλαβε την πρώτη θέση σε αυτή τη μέτρηση με βαθμολογία 86,7 στην τελευταία έκθεση της Mercer, λόγω του δημόσιου συνταξιοδοτικού της συστήματος που βασίζεται στις αποδοχές. Η Ολλανδία ήταν κοντά στη δεύτερη θέση, με βαθμολογία 85,6. Και τα δύο συστήματα έχουν ένα ελάχιστο ποσοστό σύνταξης, δημιουργώντας ένα δίχτυ ακόμη και για τις ομάδες με το χαμηλότερο εισόδημα. Τη χαμηλότερη βαθμολογία στην Ευρώπη είχε η Πολωνία, η οποία κατέλαβε την 31η θέση παγκοσμίως με βαθμολογία 59,8.
Ακεραιότητα: Πρώτη η Φινλανδία, 2η η Ολλανδία
Τα χρηματοδοτούμενα συνταξιοδοτικά προγράμματα που παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος μιας χώρας. Ο δείκτης της Mercer εξετάζει κατά πόσον τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα στις χώρες παράγουν αρκετή αξία για τα μέλη και κατά πόσον υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη του κοινού για αυτά τα προγράμματα.
Η Φινλανδία είχε την καλύτερη βαθμολογία όσον αφορά την ακεραιότητα με ποσοστό 90,9 το 2023. Το Βέλγιο ήρθε στη δεύτερη θέση με βαθμολογία 88,2 και η Ολλανδία κατέλαβε την τρίτη θέση με βαθμολογία 87,7. Η Γαλλία είχε τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, με βαθμολογία 54,4. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ τοποθετούνται επίσης πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο με 59,5 μονάδες σε αυτή την κατηγορία.
Η Φινλανδία ευτυχισμένο μέρος για συνταξιοδότηση
Η Φινλανδία ήταν η πιο ευτυχισμένη χώρα για έξι συνεχόμενα έτη. Σύμφωνα με την έκθεση, η Φινλανδία έχει βαθμολογία ευτυχίας που προηγείται σημαντικά όλων των άλλων χωρών.
Η Φινλανδία κατατάσσεται επίσης ως «ευτυχισμένο μέρος» για να συνταξιοδοτηθεί κανείς σύμφωνα με δείκτη της Natixis. Παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα της Natixis στη συνολική βαθμολογία, η Φινλανδία ηγείται της κατηγορίας «ποιότητα ζωής» της επενδυτικής τράπεζας για πέντε συνεχή έτη. Η υψηλή βαθμολογία ευτυχίας, η υψηλή ποιότητα του αέρα, του νερού και της υγιεινής, καθώς και η βιοποικιλότητα είναι οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν τη Φινλανδία στην πρώτη θέση, όπως αναφέρεται.
Η Νορβηγία ήταν η κορυφαία στον δείκτη της Natixis για το 2023, διατηρώντας τη θέση της από πέρυσι και διαθέτοντας συνολική βαθμολογία 83%. Η Ελβετία κατέχει τη δεύτερη θέση στο συνολικό δείκτη και είναι πρώτη στην κατηγορία «οικονομικά στη συνταξιοδότηση».
Η Ισλανδία έχει το πιο βιώσιμο σύστημα στην Ευρώπη
Η Mercer πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας μακροπρόθεσμα παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο, καθώς επηρεάζει άμεσα τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται και το ποσό των χρημάτων που αποταμιεύονται για τη συνταξιοδότηση. Επιπλέον, το ύψος του χρέους που έχει μια χώρα και το ποσό του δημόσιου χρήματος που δαπανά για συντάξεις, επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού της συστήματος.
Με βάση αυτούς τους παράγοντες, η Ισλανδία έχει το πιο βιώσιμο σύστημα στην Ευρώπη με βαθμολογία 83,8. Η Δανία και οι Κάτω Χώρες ακολουθούν αμέσως μετά, με 82,5 και 82,4 αντίστοιχα. Η Ιταλία έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία στην Ευρώπη με 23,7, ακολουθούμενη από την Ισπανία με βαθμολογία 28,5.
Ωστόσο, ο Walsh της Mercer σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένοι ήπιοι παράγοντες που δεν λαμβάνει υπόψη ο δείκτης, οι οποίοι θα μπορούσαν να κάνουν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία δημοφιλείς προορισμούς συνταξιοδότησης για πολλούς ανθρώπους.
«Επικεντρωνόμαστε πολύ στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που πρέπει να εξετάσουμε. Πρόκειται για μια σημαντική ισορροπία. Πολλά εξαρτώνται επίσης από το φορολογικό σύστημα, το κλίμα και την κουλτούρα της χώρας και από το αν οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να είναι ευτυχισμένοι εκεί», δήλωσε η ίδια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Bloomberg: Έρευνα στις ΗΠΑ για τις σχέσεις JPMorgan με hedge fund ιρανικών συμφερόντων
- ΗΠΑ: Στις καλένδες η ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ για την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Προφυλακιστέος ο Νίκος Ρωμανός – «Είμαι αθώος, μην με προφυλακίσετε»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Ράλι 17% από Games Workshop
- Καραμανλής: «Δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα η άλλη γνώμη και η κριτική – Δεν με ενδιαφέρει η ΠτΔ»
- «Υπερηχητικό» μήνυμα Πούτιν στη Δύση: Ξεκινάμε τη μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik
- AS Company: Στα 3,7 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 9μηνο
- Σκυλακάκης: «Αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις