Η Πληροφορική, ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα
Προσλήψεις αναμένονται στην Ελλάδα το 2ο τρίμηνο του 2024, ωστόσο, δεν θα είναι πολλές, καθώς οι προοπτικές απασχόλησης έχουν αποδυναμωθεί κατά 6% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα του ομίλου ManpowerGroup.
Η Πληροφορική, ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα
Ο κλάδος της Πληροφορικής καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση των προθέσεων προσλήψεων, σημειώνοντας άνοδο κατά 32% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 37% από το 2ο τρίμηνο του 2023. Στην πραγματικότητα, αυτό το τρίμηνο αποτυπώνονται οι υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης που έχουν καταγραφεί στην Πληροφορική από το 1ο τρίμηνο του 2022. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην τριμηνιαία αύξηση του κλάδου της Πληροφορικής, ξεπερνώντας τη μέση τριμηνιαία αύξηση στον τομέα αυτόν κατά 33%.
Οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας ακολουθούν με τις προθέσεις προσλήψεων να φτάνουν στο 25%, ο κλάδος της Υγείας και των Βιο-επιστημών στο 17% ενώ Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά έπονται με 12%.
Μηδενικές προοπτικές προσλήψεων αποτυπώνονται στον κλάδο της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
2 από τις 3 περιφέρειες στην Ελλάδα αναμένουν αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού
Η περιφέρεια της Υπόλοιπης Ελλάδας αναμένει τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων το 2ο τρίμηνο του 2024 (29%). Αυτή η περιφέρεια είναι η μόνη που αναφέρει αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο και από πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 35 μονάδες από το 1ο τρίμηνο του 2024 και 17 μονάδες από το 2ο τρίμηνο του 2023. Αυτό το τρίμηνο παρουσιάζει τις υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης που έχουν καταγραφεί στην περιφέρεια από το 1ο τρίμηνο του 2022. Ακολουθεί η Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής (14%), ενώ οι Έλληνες εργοδότες στην Βόρεια Ελλάδα δεν προβλέπουν καμία αλλαγή.
Αισιοδοξία για προσλήψεις σε επιχειρήσεις με 5000+ εργαζόμενους
Οι Έλληνες εργοδότες σε 5 από τα 6 μεγέθη οργανισμών προβλέπουν αύξηση του προσωπικού το 2ο τρίμηνο του 2024, ενώ 1 μέγεθος οργανισμού προβλέπει μείωση. Από το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι προθέσεις προσλήψεων έχουν αποδυναμωθεί σε 3 από τα 6 μεγέθη οργανισμών και έχουν ενισχυθεί σε 3 μεγέθη οργανισμών.
Οι Έλληνες εργοδότες σε μεγάλες επιχειρήσεις με 5000+ εργαζόμενους είναι οι πιο αισιόδοξοι (22%), σημειώνοντας άνοδο 13 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και μιας μονάδας από το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Αυτοί οι οργανισμοί αναφέρουν τη μεγαλύτερη αύξηση των προσδοκιών από το τελευταίο τρίμηνο.
Η έρευνα αποτυπώνει μείωση των παγκόσμιων προοπτικών απασχόλησης για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τους 40.385 εργοδότες σε 42 χώρες του κόσμου, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να μειώνονται από 26 σε 22 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε περιφερειακό επίπεδο, η επιβράδυνση των προσλήψεων συνιστά έναν κοινό παρονομαστή, με όλες τις παγκόσμιες περιοχές να αναφέρουν μείωση των προοπτικών απασχόλησης. Η Βόρεια Αμερική (31%) διατηρεί τις υψηλότερες προθέσεις προσλήψεων, ακολουθούμενη από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (27%), τη Νότια και Κεντρική Αμερική (+19%) και την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (+15%).
Η περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής οποία εξακολουθεί να αναφέρει τις χαμηλότερες προθέσεις καθώς αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις ανάπτυξης, τα ζητήματα της αγοράς ενέργειας, τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις παγκόσμιες συγκρούσεις.
Η Ινδία (36%), οι ΗΠΑ (34%) και η Κίνα (32%) ξεχωρίζουν με τις πιο ισχυρές προοπτικές απασχόλησης παγκοσμίως.
Ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας δήλωσε: «Η αβεβαιότητα σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της τεταμένης γεωπολιτικής κατάστασης σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και των σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν οριστεί για φέτος, διαμορφώνουν κλίμα επιφυλακτικότητας, η οποία αντικατοπτρίζεται στην επιβράδυνση των προσλήψεων με τους εργοδότες να προετοιμάζονται για ένα δυνητικά ασταθές τρίμηνο. Στην Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις, η δυναμικότητα των κλάδων όπως η Πληροφορική, οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας και οι Υγεία/Βιοεπιστήμες αποτελεί σημείο αναφοράς για μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Η ψηφιακή μετάβαση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και η ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργούν σημαντική ζήτηση για ειδικούς σε πληροφορική, λογισμικό, ασφάλεια δεδομένων και άλλους σχετικούς τομείς. Παράλληλα η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, των δικτύων και της ψηφιακής επικοινωνίας δημιουργεί ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως μηχανικούς δικτύων και ειδικούς σε τεχνολογίες επικοινωνίας. Τέλος, η αύξηση της ευαισθητοποίησης για την υγεία, δημιουργεί αυξημένη ζήτηση για επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και των βιοεπιστημών. Αυτοί οι τομείς αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για εξειδικευμένους επαγγελματίες και των ευκαιριών ανάπτυξης που προσφέρουν στη σύγχρονη οικονομία.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Πουλάει το ακίνητο στη Θεσσαλονίκη φθηνότερα από την αγορά πριν 28 χρόνια
- Πιερρακάκης με Θεοδωρόπουλο: Θα αξιοποιήσουμε τις προτάσεις του ΣΕΒ
- Δημοσκόπηση Marc: Καθαρά δεύτερη η Κωνσταντοπούλου με 13,7% – Η ΝΔ πρώτη με 26,5%
- New York Times: Η Amazon κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του TikTok
- Δένδιας στη Βουλή: Αυτά είναι τα 6 μέτρα διαφάνειας για τα εξοπλιστικά
- Παραδίδεται στην κυκλοφορία η Γέφυρα Χειμωνικού στην Κεφαλονιά
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες περιμένοντας τους δασμούς Τραμπ
- Politico: Ο Μασκ αποχωρεί σύντομα από την κυβέρνηση Τραμπ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις