Νομοσχέδιο θα προβλέπει υπεραποσβέσεις των δαπανών εισαγωγής στο Χρηματιστήριο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελαφρύνσεις για τους επενδυτές
Στο επίκεντρο των επόμενων παρεμβάσεων της θέτει η κυβέρνηση την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας με πολιτικές που θα τεθούν σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες και θα αφορούν την ενίσχυση των επενδύσεων, των εξαγωγών, την βελτίωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
Βασικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου για την διευκόλυνση της εισόδου επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο με φορολογικά και άλλα κίνητρα.
Το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, υπεραπόσβεση των δαπανών εισαγωγής στο Χρηματιστήριο κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και ελαφρύνσεις για τους επενδυτές που θα λαμβάνουν μέρος σε δημόσιες εγγραφές εταιρειών στην εναλλακτική χρηματιστηριακή αγορά.
Μεταξύ των κινήτρων θα είναι, επίσης, η μείωση του κόστους εισαγωγής, μέσω αύξησης του ορίου για υποχρεωτική δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου από τα 5 εκατ ευρώ σήμερα στα 8 εκατ ευρώ καθώς και η δυνατότητα μετάταξης εταιρειών από την κύρια στην εναλλακτική αγορά για να μειώσουν τα κόστη τους. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρομεσαίου μεγέθους, να αντλήσουν φθηνότερο χρήμα από την κεφαλαιαγορά για τις επενδύσεις τους.
Στο μέτωπο των εξαγωγών, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παροχή φορολογικών κινήτρων στοχευμένων σε τομείς που κρίνεται ότι υπάρχει δυναμική και συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Στόχος του πλέγματος των κινήτρων που θα αποφασιστούν θα είναι η διείσδυση των ελληνικών προϊόντων σε μεγάλες αγορές μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ινδία. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία και για την διευκόλυνση συμμετοχής των εξαγωγικών επιχειρήσεων σε μεγάλες εκθέσεις στο εξωτερικό.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η διασφάλιση υγιών κανόνων ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά είναι δύο ακόμη μέτωπα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Για το πρώτο εκτιμάται ότι σημαντική θα είναι η συμβολή των νέων κινήτρων που έχουν θεσπιστεί για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων και της καινοτομίας τα οποία θα πλαισιωθούν με τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Παράλληλα, από την αρχή του έτους έχει τεθεί σε ισχύ η μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών για τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, ενώ έχει προαναγγελθεί νέα μείωση κατά μισή μονάδα το 2027. Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα των κανόνων λειτουργίας του ανταγωνισμού ήδη εξετάζονται τομείς στους οποίους εξακολουθούν να υπάρχουν φραγμοί και εμπόδια εισόδου των επιχειρήσεων με στόχο να καταργηθούν και να ενισχυθεί έτσι η επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συμβάλουν και οι έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε αγορές όπου εντοπίζονται φαινόμενα καρτέλ τα οποία αφενός δυσχαιρένουν τον ανταγωνισμό, αφετέρου πλήττουν τους καταναλωτές με την τιμολογιακή πολιτική τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δύο σεισμοί 3,9 στη Σαντορίνη
- Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις σεισμικές ακολουθίες στο Αιγαίο
- Το βιολί του ο Τραμπ: Χωρίς εμάς ο Καναδάς δεν είναι βιώσιμη χώρα και πρέπει να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ
- Χαλάει ο καιρός από Δευτέρα βράδυ – Θερμοκρασίες κάτω από 10 βαθμούς και στην Αθήνα
- Νέος σεισμός στα ανοιχτά της Ανάφης, συνέχεια της ομοβροντίας δονήσεων στο Αιγαίο
- Στη Μέση Ανατολή ο Γ. Γεραπετρίτης
- Φάμελλος: Δεν μπορεί να μένει στη θέση του Πρωθυπουργού ο κ. Μητσοτάκης
- Εβδομαδιαίος απολογισμός Μητσοτάκη: Ούτε κουβέντα για Τέμπη, πανηγυρίζει γιατί πληρώνουμε ακριβά ηλεκτρική ενέργεια
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις