Public Eye

Έρχεται… Lehman Brothers;

Η Γερμανία προειδοποίησε ότι η κίνηση της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης δημιουργεί τον κίνδυνο να πυροδοτηθεί κατάρρευση στις ενεργειακές αγορές,  παραλληλίζοντάς την με τον ρόλο της Lehman Brothers στην πυροδότηση της οικονομικής κρίσης.

Με τους προμηθευτές ενέργειας να συσσωρεύουν απώλειες, αναγκαζόμενοι να αγοράζουν όγκους σε υψηλές τιμές, υπάρχει κίνδυνος δευτερογενούς επίδρασης για τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τους πελάτες τους, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αφού ανέβασε το επίπεδο κινδύνου φυσικού αερίου της χώρας στη δεύτερη υψηλότερη «φάση συναγερμού».

«Αν αυτό το μείον γίνει τόσο μεγάλο που δεν μπορούν να το σηκώσουν πια, ολόκληρη η αγορά κινδυνεύει να καταρρεύσει κάποια στιγμή», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Ένα φαινόμενο Lehman στο ενεργειακό σύστημα».

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει την άνευ προηγουμένου προοπτική να ξεμείνουν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές από ρεύμα. Για μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μείωνε σταδιακά τις προμήθειες ως προφανή αντίποινα για τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά τις απότομες περικοπές στην κύρια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Γερμανία, που θέτουν σε κίνδυνο τα αποθέματα για τον επόμενο χειμώνα.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ορισμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα επανενεργοποιηθούν. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν έως και 7,7% σε υψηλό μίας εβδομάδας ή τα 137 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μεταδίδει το Bloomberg. Έχουν ανέβει περισσότερο από 50% από τότε που ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom μείωσε τις ροές στον αγωγό Nord Stream κατά περίπου 60%.

Το ενδιαφέρον σε ένα τέτοιο τσουνάμι που έρχεται θυμίζοντας 2008, είναι το ελληνικό πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα.

‘Όπως και τότε, κυβέρνηση, επιχειρηματίες και τραπεζίτες αλληλοσυγχαίρονται για τις επιτυχίες, τις επενδύσεις και τις προοπτικές ανάκαμψης (από την πανδημία βεβαίως) και ανάπτυξης της οικονομίας. Η μόνη διαφορά είναι ότι τότε η κοινωνία ζούσε με «δανεικά», ενώ σήμερα με… χρέη.  

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu