Ο Πόλεμος στην Ουκρανία, οι οικονομικές κυρώσεις και αντίποινα, και τα έντονα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα γεννούν μεγάλους φόβους στον επιχειρηματικό κόσμο της Ευρώπης. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs) μεγάλων εταιρειών της γηραιάς ηπείρου εκφράζουν ανησυχία όχι μόνο για επίμονα εκρηκτικό πληθωρισμό, αλλά και για την απειλή βαθιάς ύφεσης. Και η ΕΚΤ καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις, αφού δεν έχει άλλα περιθώρια να παρακολουθεί απλώς τις κινήσεις των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
Οι τιμές ενέργειας και τροφίμων επιδίδονταν σε ράλι στην Ευρωζώνη πριν ακόμη εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία. Ο πόλεμος ήρθε να επιδεινώσει ραγδαία τις συνθήκες και τώρα πια το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού (η οικονομία σε τέλμα και ο πληθωρισμός στα ύψη) φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ΑΕΠ των ευρωπαϊκών οικονομιών υπό το βάρος του νέου σοκ να βρεθεί σε τροχιά βαθιάς συρρίκνωσης. Και αυτό είναι ένα καταστροφικό σενάριο για οικονομίες που μόλις είχαν πετύχει να συνέλθουν από την κρίση της πανδημίας.
«Σίγουρα βλέπουμε στα σκαριά μία μεγάλη ύφεση. Δεν έχει ακόμη έρθει, αλλά έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για αυτήν. Προς το παρόν η ζήτηση είναι ακόμη υψηλή καθώς βγαίναμε ακόμη από την κρίση της Covid» λέει στο CNBC ο Στέφαν Χάρτουνγκ, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού Bosch. Ο Χάρτουνγκ επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμη ζήτηση για οικιακές συσκευές και οχήματα, αλλά εκτίμησε ότι αυτή θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία.
«Αυτό σημαίνει ότι για μία συγκεκριμένη περίοδο η ζήτηση θα είναι ακόμη εκεί. Ακόμη και εάν βλέπουμε τα επιτόκια να αυξάνονται και τις τιμές να ανεβαίνουμε. Ωστόσο κάποια στιγμή δεν θα έχουμε μόνο κρίση προσφοράς. Θα έχουμε και κρίση στη ζήτηση. Και τότε σίγουρα μας περιμένει βαθιά ύφεση».
Ο Σλάβομιρ Κρούπα, αναπληρωτής CEO της Societe Generale είπε από την πλευρά του στο CNBC πως η γαλλική τράπεζα παρακολουθεί στενά τα μακροοικονομικά δεδομένα. «Οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται και το ίδιο συμβαίνει και με τον κίνδυνο διολίσθησης της οικονομίας σε ύφεση» σημείωσε. Ο Όλα Καλένιους, CEO, της Mercedes Benz, έκανε επίσης λόγο για ένα περιβάλλον «γεμάτο προκλήσεις» για τις επιχειρήσεις. Αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης βλέπει και ο Σόρεν Σκου, επικεφαλής του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk.
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σκαρφάλωσε στα νέα επίπεδα ρεκόρ του 7,5% τον Μάρτιο. Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει αποφύγει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο ολοένα και περισσότερα μέλη της πιέζουν να δράσει γρήγορα για να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές. Υπολογίζεται ότι τον Ιούλιο θα έρθει η πρώτη αύξηση στο καταθετικό επιτόκιο που σήμερα είναι στο -0,5%, χωρίς να αποκλείεται μία κίνηση ακόμη νωρίτερα.
Χθες η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την τέταρτη διαδοχική αύξηση του επιτοκίου της, οδηγώντας το στο 1%. Η Fed μετά την πρόσφατη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 2,5% έως τα τέλη του έτους. Στην πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και πάνω από μία δεκαετία προέβη και η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να μείνει για πολύ ακόμη άπραγη και η κα Λαγκάρντ να κάνει συνεχώς… solarium.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης: Θα στραφούμε στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ στο Ζάππειο: Έρχονται 4 νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025
- Έρευνα Pulse: Το 49% των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρεί άδικη τη φορολόγησή τους
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη – Βούλιαξε 15,5% η JD Sports
- Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
- Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 8 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα το 2025
- Trastor: Εξαγόρασε από την Prodea χαρτοφυλάκιο γραφείων αξίας 69,19 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις