Βλέπουν ως "μονόδρομο" τη μετακύλιση του αυξημένου κόστους παραγωγής στις τελικές τιμές, σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thornton
Το 60% των εγχώριων επιχειρήσεων, δηλαδή 6 στις 10, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις τιμών τους επόμενους 12 μήνες, προκειμένου είτε να αντιμετωπίσουν την άνοδο του κόστους παραγωγής, που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις, είτε να αποκαταστήσουν ή ακόμη και διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Ταυτόχρονα οι προσδοκίες των επιχειρηματιών δείχνουν βελτιωμένες με την αισιοδοξία να έχει περάσει το 50%.
Αυτά καταγράφονται στην έρευνα της Grant Thornton «Greek Business Pulse», η οποία παρουσιάστηκε χθες στην τελετή βράβευσης του 7ου διαγωνισμού ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας «Growth Awards».
Συγκεκριμένα, 6 στους 10 επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στην έρευνα της Grant Thornton, περιμένουν αύξηση του κόστους παραγωγής, ενώ κάποιοι εξ αυτών (2 στους 10) δηλώνουν ότι η αύξηση του κόστους θα υπερβεί το 10%. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων μάλιστα, ενώ ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος καταναλωτών, εκλαμβάνει ως… μονόδρομο τη μετακύλιση του αυξημένου κόστους στις τελικές τιμές.
Το 54% των επιχειρήσεων θεωρεί ως μεγαλύτερο εμπόδιο για τις προοπτικές ανάπτυξης τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις καθώς μειώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Σε αυξήσεις τιμών, όμως, προτίθενται να προβεί και μέρος των επιχειρήσεων (περίπου 20%) που δεν αναμένει αύξηση στο κόστος παραγωγής. Πρόκειται για κίνηση που αποσκοπεί σε αποκατάσταση/διεύρυνση περιθωρίων κέρδους. Τέλος, υπάρχει ένα περίπου 10% των επιχειρήσεων, το οποίο αναμένει μείωση του κόστους παραγωγής. Εξ αυτών, μόλις το 50% προτίθεται να μειώσει τιμές.
Σχετικά με τις προσδοκίες το 55% δηλώνουν αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία από 41% το 2022. Επίσης έχει αυξηθεί η αισιοδοξία τους για την παγκόσμια οικονομία, αν και μάλλον δεν έχουν λάβει υπόψη τους τις τελευταίες εξελίξεις για την επιμονή του πληθωρισμού όσο και για το νέο μέτωπο του πολέμου που άνοιξε στη Μέση Ανατολή.
Οι προσδοκίες των επιχειρηματιών για τις επιχειρήσεις, τους επόμενους 12 μήνες
Η ενισχυμένη αισιοδοξία για το ελληνικό οικονομικό περιβάλλον, αποτυπώνεται και στην προσδοκία για αύξηση των εσόδων, την οποία συμμερίζονται οι 7 στους 10 επιχειρηματίες. Θετικό επίσης στοιχείο ότι φέτος οι 7 στους 10 σε σχέση με 6 στους 10 πέρυσι είναι αισιόδοξοι και για την κερδοφορία της επιχείρησής τους, ενώ αναφορικά με την απασχόληση οι μισοί προσδοκούν
αύξηση.
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η προσδοκία για αύξηση των μισθών τους επόμενους μήνες έχει γίνει ακόμα πιο έντονη και φαίνεται ότι και επιχειρήσεις οι οποίες έως τώρα ανέβαλλαν τις αυξήσεις αυτές, εκτιμούν ότι πλέον θα πρέπει να προβούν σε τέτοιες ενέργειες όχι μόνο ως αποτέλεσμα του γενικότερου αιτήματος που υπάρχει λόγω πληθωρισμού αλλά και για να
κρατήσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό και να προσελκύσουν ταλέντο.
Οι επιχειρηματίες εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι για αύξηση των εξαγωγών (54% έναντι 59% πέρυσι αναμένει αύξηση εξαγωγών τους επόμενους 12 μήνες), αναβάλλουν νέες επενδύσεις και επικεντρώνονται στο εσωτερικό των επιχειρήσεων, επιδιώκοντας να μειώσουν κόστη και να βελτιώσουν την εσωτερική τους λειτουργία. Πρόκειται για ενδείξεις τάσης αποφυγής ρίσκου, η οποία τεκμηριώνεται και από άλλα στοιχεία, όπως η κατακόρυφη υποχώρηση φέτος του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, σε σχέση με το 2022.
Η έρευνα καταγράφει υποχώρηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (50% από 60%) της πρόθεσης χρήσης κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου και υποχώρηση 5 ποσοστιαίων μονάδων (48% από 53%) στην πρόθεση χρήσης πόρων του ΤΑΑ.
Εδώ το πλήρες κείμενο της έρευνας της Grant Thornton: Greek Business Pulse 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Λαγκάρντ: «Κατεπείγουσα η ανάγκη για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών μας»
- Σολτς: Δεν εγκαταλείπει την ηγεσία του SPD, παρά τις πιέσεις
- Το κράτος θα αποκαταστήσει την πολυκατοικία που επλήγη από τη βόμβα στους Αμπελοκήπους
- ΝΑΤ: Παρατείνεται η αρμοδιότητά του σε θέματα συντάξεων και εφάπαξ ναυτικών
- Αψιμαχίες Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη για το 1,5 δισ. ρύπων (σε αξία) που εξασφάλισε η κυβέρνηση για την απανθρακοποίηση των νησιών
- Ντε Γκίντος: Σε πορεία μείωσης των επιτοκίων η ΕΚΤ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κι άλλο 5,5% τα οικοδομικά υλικά τον Οκτώβριο – Εκτίναξη 12,9% το κόστος ενέργειας
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Τρία νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 100MW
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις