Επενδύσεις

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εισηγμένες και επενδυτές – Ένα τρίγωνο που το μπαλάκι των ευθυνών “γυρίζει” άσκοπα…

Ένα ακόμη κρούσμα δυσλειτουργίας των θεσμών στην Ελλάδα έχει αναδυθεί τις τελευταίες ημέρες, καλλιεργώντας για ακόμη μία φορά ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά.

Η διήμερη απεργία που προκήρυξε το προσωπικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε μία κρίσιμη περίοδο που η εφαρμογή της οδηγίας MiFidII, αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η εγχώρια αγορά.

Γιατί όμως προέκυψε μια απεργία, αυτήν των υπαλλήλων, για ένα ζήτημα τόσο ασαφές; Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι, που απεργούν σήμερα 7/11 και αύριο 8/11, έχουν ασκήσειέντονη κριτική στο οργανόγραμμα και στο πρόγραμμα των θέσεων και των ευθυνών, ενώ κατηγορούν τη Διοίκηση ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αιφνιδιαστικά, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, με αποτέλεσμα ο Σύλλογος Εργαζομένων να ερευνά, κατ’ ανάγκη, τη νομιμότητά τους.

Από την πλευρά της, η Διοίκηση, σε ανακοίνωσή της, παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό των υπαλλήλων, αλλά επισημαίνει πως «στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώνουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται, με κάθε τρόπο, σχετικό με αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Με άλλα λόγια, αφήνει να εννοηθεί ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του για την υποβολή στον εισαγγελέα αναφορών για αξιόποινες πράξεις.

Με άλλα λόγια, το σημείο που ερίζουν οι δύο πλευρές είναι ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη, και όλα αυτά όταν η νομική υπηρεσία της ΕΚ φέρεται να έχει αποφανθεί ότι τα στελέχη και όχι και όχι το Δ.Σ. της ΕΚ θα πρέπει να λαμβάνουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Και όλα αυτά όταν και οι δύο πλευρές δεν μπορούν να απαντήσουν σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν την επενδυτική κοινότητα, όπως:
1) Εάν οι εισηγήσεις των στελεχών είναι λάθος, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βλάβη που έχει προκληθεί στο μεταξύ στους εποπτευόμενους
2) Πως μπορεί ένας εποπτευόμενος να προστατευθεί από αυθαίρετες αποφάσεις

Το ζήτημα της ευθύνης των στελεχών των θεσμών, ολόκληρης της ελληνικής διοίκησης, είναι μείζον και σωστά οι εργαζόμενοι θίγουν κενά του νόμου. Όμως οποιοδήποτε αίτημα αυτών που εργάζονται ή διοικούν αυτούς τους θεσμούς δεν θα πρέπει να αγνοεί τη βασική εντολή που έλαβαν για να ρυθμίσουν ένα πεδίο που είχε έλλειμμα αξιοπιστίας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu