Σύμφωνα με τα πεπραγμένα που δημοσιοποίησε για το 2022, ολοκλήρωσε τη διερεύνηση 6 καταγγελιών, 18 συγκεντρώσεων, 7 αυτεπάγγελτων ερευνών και 16 αιφνίδιων επιτόπιων ελέγχων σε 69 εταιρείες
Τα πεπραγμένα της για το 2022, χρονιά που σημαδεύτηκε από την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας, δημοσιοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού εν είδει και «αποχαιρετισμού» του προέδρου της Ιωάννη Λιανού, καθώς την θέση του αναλαμβάνει η συνταξιούχος δικαστικός Μαίρη Σαρπ.
Έτσι, η ΕΑ εξέδωσε συνολικά 42 αποφάσεις και επέβαλε πρόστιμα ύψους 32 εκατ. ευρώ. Επίσης ολοκλήρωσε τη διερεύνηση 6 καταγγελιών, 18 συγκεντρώσεων, 7 αυτεπάγγελτων ερευνών και 16 αιφνίδιων επιτόπιων ελέγχων σε 69 εταιρείες. Επιπλέον συνέταξε 1610 ερωτηματολόγια για παροχή στοιχείων, 8 άλλες έρευνες και 2 κλαδικές.
Για την ακρίβεια
Στο σημείωμά του ο κ. Λιανός, υπενθυμίζει (απαντώντας και στην κατά καιρούς κριτική) ότι:
«Η ΕΑ δύναται να παρέμβει σε σχέση με το επίπεδο τιμών μόνο σε δύο περιπτώσεις: όταν το υψηλό (ή χαμηλό σε ορισμένες περιπτώσεις) επίπεδο τιμών είναι αποτέλεσμα καρτέλ (σύμπραξης μεταξύ ανταγωνιστών) ή κάθετου περιορισμού του ανταγωνισμού (minimum RPM) ή όταν επιβάλλεται από μία επιχείρηση με δεσπόζουσα θέση στην αγορά η οποία προχωράει σε πρακτική υπερβολικής τιμολόγησης».
Και τονίζει ότι «έστω και εάν η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι κατεξοχήν αρμοδιότητα των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες χρησιμοποιούν τη νομισματική πολιτική με σκοπό τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και των κυβερνήσεων μέσω της άσκησης της γενικότερης οικονομικής τους πολιτικής (π.χ. φορολογία, περιορισμοί στα κέρδη των επιχειρήσεων μέσω περιθωρίων κέρδους ή/και ενδεχομένως έλεγχος τιμών), είναι πλέον αποδεκτό ότι οι Αρχές Ανταγωνισμού θα πρέπει να συνεισφέρουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, στη συλλογική προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού σε περίπτωση που υπάρχουν επιπτώσεις διανεμητικής δικαιοσύνης (απώλεια πλεονάσματος καταναλωτή και μεταφορά πλούτου στους πωλητές/προμηθευτές από τους τελικούς καταναλωτές ή τους παραγωγούς εισροών), ακόμη και μεσοπρόθεσμα, μια και αυτές ενδέχεται να έχουν οικονομικές ή κοινωνικές επιπτώσεις».
Παρεμβάσεις και εργαλεία
Επίσης, ο κ. Λιανός κάνει λόγο για την αποδοτικότητα της ΕΑ, καθώς «εκδόθηκαν 75% περισσότερες αποφάσεις σε σχέση με το 2019», αλλά και για το εύρος των παρεμβάσεών της, αφού «για πρώτη φορά, η ΕΑ ξεδίπλωσε μία ευρεία στρατηγική, η οποία περιλάμβανε ρυθμιστικές παρεμβάσεις (στον κατασκευαστικό κλάδο και στον κλάδο της διανομής τύπου), χαρτογράφηση αγορών (στον κλάδο των πετρελαιοειδών και ειδικά στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης), κλαδικές μελέτες σε καίριους τομείς της εθνικής οικονομίας, σε ορισμένους από τους οποίους μπορούν να εκκινήσουν νέες έρευνες (κλαδικές έρευνες στο ηλεκτρονικό εμπόριο, χρηματοοικονομικές τεχνολογίες, διαχείριση αποβλήτων και ανακύκλωσης, παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και συναφών υπηρεσιών ασφάλισης), καινοτόμα εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας (το Sandbox της ΕΑ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη), διάφορες δράσεις για την προώθηση του ανταγωνισμού, συνεργασία με διάφορους φορείς (ειδικότερα με ενώσεις καταναλωτών, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), αλλά επίσης και την αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που εκκίνησαν αυτεπάγγελτα ή κατόπιν σχετικής καταγγελίας ή ακόμα και με τη βοήθεια του νέου εργαλείου της ΕΑ για την ανώνυμη παροχή πληροφοριών (whistleblowing tool)».
Λιγότερες επιχειρήσεις για έλεγχο
Πάντως, από τα ίδια τα πεπραγμένα της ΕΑ, προκύπτει μια διολίσθηση το 2022 ως προς την ένταση των ελέγχων καθώς εισήχθησαν συνολικά 32 υποθέσεις, ενώ το 2021 ο αριθμός τους ανήλθε σε 40.
Περαιτέρω, πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους σε 69 ελεγχόμενες επιχειρήσεις, μία μείωση 32% από το 2021 και έναν λιγότερο επιτόπιων ελέγχο, 16 το 2022 από 17 το 2021
Ως προς τα θετικά, ο μέσος όρος των εκκρεμών υποθέσεων της ΕΑ μειώθηκε από 8 έτη τον Σεπτέμβριο του 2019, σε 1,4 έτη το 2020, σε 1,1 έτος το 2021 και σε 1,8 έτος το 2022 και κατάφερε να μειώσει το μέσο όρο ηλικίας των υποθέσεων που διαχειρίζεται κατά σχεδόν 80%.
Τέλος, ο κ. Λιανός, ζητάει από την πολιτεία την ενίσχυση της ΕΑ τόσο σε ανθρώπινους όσο και οικονομικούς και τεχνολογικούς πόρους και στην παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας όσον αφορά την επιλογή και πρόσληψη στελεχών της, μέσω αξιοκρατικών αλλά ταυτόχρονων και σύντομων διαδικασιών πρόσληψης.
Βλέποντας το οργανόγραμμα της ΕΑ διαπιστώνει κανείς ότι απαρτίζεται από 116 υπαλλήλους, 90 Επίκουρους Εισηγητές, 26 Διοικητικό προσωπικό εκ των οποίων 23 αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες και 8 μέλη της Ολομέλειας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πως θα δουλέψουν τα εμπορικά καταστήματα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
- Μητσοτάκης στο συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ: «Η Ευρώπη πρέπει να γεφυρώσει το τεχνολογικό χάσμα με τις ΗΠΑ»
- Ο Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές με Φιντάν
- ΥΠΕΘΟ: 16 ερωτήσεις – απαντήσεις για τον νέο Προϋπολογισμό
- ΠΟΥ: 226 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου στο Λίβανο
- Επίδομα παιδιού: Πότε θα λάβουν χρήματα οι δικαιούχοι για την 5η και την 6η δόση
- Κυρανάκης: «Το πιθανό κύκλωμα πήγε να δηλώσει 45 ακίνητα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες πάνω από 550.000 τ.μ.»
- Γκιουλέκας: Με χρονικό ορίζοντα το 2070 χρειάζεται να σχεδιάζονται σήμερα οι πόλεις
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις