Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,6% το β΄ τρίμηνο και κατά 1,5% το α΄ εξάμηνο του έτους παρά τις κυρώσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν
Η οικονομία της Ρωσίας μπορεί να επιστρέψει στα προπολεμικά της επίπεδα το επόμενο έτος, καθώς προσαρμόζεται στις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων, αν και η προσπάθεια του Κρεμλίνου να επεκτείνει τη στρατολόγηση μπορεί ακόμη να αναιρέσει αυτόν τον στόχο.
Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά περίπου 4,6% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 1,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν την Παρασκευή σε συνάντηση με αξιωματούχους.
Οι αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, όμως, δημιουργούν δυσκολίες καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερους εθελοντές για τον πόλεμο στην Ουκρανία που διανύει τώρα τον 18ο μήνα.
Ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε νομοθεσία που αυξάνει το όριο ηλικίας στα 30 από 27 τον Ιανουάριο και απαγορεύει στους άνδρες να εγκαταλείψουν τη χώρα αφού λάβουν ψηφιακή ειδοποίηση στρατολόγησης. Τα μέτρα ενδέχεται να επιτρέψουν «στοχευμένη επιστράτευση» που θα ενίσχυε τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη μειώνοντας τον αντίκτυπο των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και θα επιτρέψει στην οικονομία να φτάσει στο προπολεμικό της μέγεθος μέχρι τα μέσα έως τα τέλη του 2024, σύμφωνα με τον Ρώσο οικονομολόγο Αλεξάντερ Ισακόφ.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ σημαίνουν ότι η οικονομία της Ρωσίας επεκτάθηκε για τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα, μετά από πτώση άνω του 4% πριν από ένα χρόνο, αψηφώντας τις προβλέψεις για παρατεταμένη ύφεση ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες ενίσχυσαν τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ η ζήτηση των καταναλωτών κερδίζει δυναμική εν μέσω μεγαλύτερων δαπανών κοινωνικής στήριξης και υψηλότερων μισθών.
Ακόμα κι έτσι, το ρούβλι πλησιάζει στην ισοτιμία των 100 ανά δολάριο μετά την αποδυνάμωση σχεδόν 25% από την αρχή του έτους, μια πτώση που η διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στην επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικού εμπορίου.
Ενώ οι ροές εισαγωγών παραμένουν σταθερές, οι περιορισμοί στις πωλήσεις ενέργειας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμής του πετρελαίου που επιβλήθηκε από τις χώρες της G-7, οδήγησαν σε σταθερή μείωση των εσόδων από εξαγωγές που έφεραν το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αλλαγή καιρού με πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα και θυελλώδεις ανέμους
- Ανοιξαν οι κάλπες στις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΣΥΡΙΖΑ
- Η ιταλική ENI ετοιμάζει και δεύτερη πλωτή δεξαμενή LNG για το Κονγκό
- Γερμανία: Οι αγρότες διαδηλώνουν και πάλι στo Βερολίνο
- Λίβανος: Το Ισραήλ επιδιώκει μια ακατοίκητη νεκρή ζώνη στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο
- Ερντογάν για εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου – Γκάλαντ: «Θαρραλέα απόφαση» από το ΔΠΔ
- FAZ: Υπολογίσιμες πλέον οι οικονομίες Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας
- Μ. Ηλιόπουλος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Η ΑΕΚ θα μας ενώνει για πάντα»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις