Πολιτική

Επιστολή 35 ευρωβουλευτών στον Μητσοτάκη για ελληνικά τάνκερ που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο

Financialreport.gr

Σύμφωνα με την επιστολή, περισσότερα από 600 τάνκερ μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο παρακάμπτοντας τις κυρώσεις και αποφέροντας δισεκατομμύρια στη Μόσχα

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλαν σήμερα 35 ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για τη συμβολή ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στον σχηματισμό του αποκαλούμενου «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, ο οποίος παρακάμπτει τις κυρώσεις της ΕΕ και χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την επιστολή, περισσότερα από 600 τάνκερ μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο παρακάμπτοντας τις κυρώσεις και αποφέροντας δισεκατομμύρια στη Μόσχα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι – όπως αναφέρεται στην επιστολή – το 37% των 75 τάνκερ του «σκιώδους στόλου» που έχουν ήδη υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2025 ανήκαν προηγουμένως σε Έλληνες πλοιοκτήτες. Οι συντάκτες της επιστολής υπογραμμίζουν ότι ελληνικές εταιρείες έχουν αποκομίσει περίπου 4 δισ. δολάρια από πωλήσεις γερασμένων πλοίων που εντάχθηκαν στον ρωσικό στόλο.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει τον έλεγχο στις πωλήσεις πλοίων σε τρίτες χώρες, να αποτρέψει περαιτέρω μεταβιβάσεις σε ύποπτες οντότητες και να συνεχίσει τις προσπάθειες για περιορισμό των μεταφορτώσεων ρωσικού πετρελαίου στα ελληνικά ύδατα. Τονίζουν πως τα έσοδα αυτά ενισχύουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας και απειλούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και το περιβάλλον.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχίες και για το περιβαλλοντικό αντίκτυπο σημειώνοντας πως πάνω από το 40% του θαλάσσιου πετρελαίου της Ρωσίας εξάγεται από τα λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. «Επιπλέον, στη Μεσόγειο Θάλασσα και στην Ελλάδα βρίσκονται τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται για μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο. Αυτές οι ενέργειες αποτελούν “περιβαλλοντική βόμβα” που θα μπορούσε να εκραγεί και να προκαλέσει τεράστια ρύπανση στο θαλάσσιο οικοσύστημα», γράφουν χαρακτηριστικά.

«Βασιζόμαστε σε εσάς και την κυβέρνησή σας για να ενθαρρύνετε τις ελληνικές εταιρείες να σταθούν αλληλέγγυες στην Ουκρανία», καταλήγουν οι υπογράφοντες ευρωβουλευτές.

WhatsApp Image 2025 04 25 at 13.35.18 0c9c6

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu