Γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να τρέξουν 19 φορές πιο γρήγορα από αντίστοιχες στην Ευρώπη σε θέματα τεχνολογίας
Εν έτει 2024, μαραθώνιο θα πρέπει να τρέξει η Ελλάδα προκειμένου να αγγίξει το επίπεδο τεχνολογίας των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ελέω και του πεδίου που δημιούργησε η πανδημία για γοργό ψηφιακό μετασχηματισμό.
Παρά, δε, το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια η συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη έχει ενισχυθεί, με μεγάλες εταιρείες όπως η Motor Oil και ο Τιτάνας να πρωτοστατούν σε επενδύσεις, η σημαντική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα παραμένει ουραγός σε αυτό το είδος ψηφιακού μετασχηματισμού.
Το ζήτημα αναδείχθηκε σε εκδήλωση του ΣΕΒ σχετικά με τις προκλήσεις της τεχνολογίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπου η Δρ. Μαρία Μποζούδη, Senior Advisor, Τομέας Βιομηχανίας, Ανάπτυξης και Τεχνολογίας του ΣΕΒ χαρακτήρισε καταρχήν «πρόκληση την ψηφιακή ωριμότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει μας καταγράψει σαφή βελτίωση στους τομείς της ψηφιοποίησης, ”παίρνοντας” υψηλότερο βαθμό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν σε τεχνολογίες αιχμής.
«Αυτό αντανακλάται και στις επιδόσεις μας Ευρωπαικά. Ενώ ο μέσος όρος είναι 8% στην ΕΕ, στην Ελλάδα είναι μόλις 4% η διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης» τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατά την ίδια, εξάλλου, ένα πολύ σημαντικό μερίδιο των ελληνικών επιχειρήσεων, περίπου στα 2/3 θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν τις αφορά.
Για την κ. Μποζούδη, σε αυτό το πλαίσιο, «πρέπει οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν και τον εαυτό τους και το περιβάλλον. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο κινούνται, το καλό, όμως, είναι ότι πάρα πολλοί CEOs, πλέον, εμφανίζονται καταρτισμένοι σε αυτά τα θέματα».
Επιπρόσθετα, οι ελληνικές επιχειρήσεις υστερούν σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και στην ταχύτητα προσαρμογής στις γενικότερες τεχνολογικές εξελίξεις: Κατά το στέλεχος του ΣΕΒ, θα πρέπει, πλέον, να τρέξουν… 19 φορές πιο γρήγορα για τους στόχους τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις τεχνολογίες Cloud και data analytics.
Από την πλευρά του, ο Iωάννης Τσίληρας, Διευθυντής Customer Experience Transformation του ομίλου ΟΤΕ υπογράμμισε στην ίδια εκδήλωση ότι το ΑΙ είναι «ένας ωκεανός από ευκαιρίες».
«Το πιο βασικό ερώτημα είναι ”τί θα βάλουμε να κάνει το ΑΙ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίληρας και το κατά πόσο είναι μπορεί να είναι βοηθητικό για τις επιχειρήσεις. Με αυτή την αφορμή, έκανε λόγο για ένα εργαλείο, Customer Experience Index, το οποίο δημιουργήθηκε από τον όμιλο ΟΤΕ μέσα από έναν συνδυασμό δεδομένων, προκειμένου να ενισχύονται οι προσφορές και η προσωποποιημένη εμπειρία του καταναλωτή.
Ωστόσο, όλα αυτά πρέπει να διασφαλίζονται και θεσμικά. Κατά τον Ιωάννη Αλεξάκη, Γενικό Διευθυντή Επιτελικού Σχεδιασμού της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, η νέα οδηγία ΝΙS2 υποχρεώνει τα κράτη να κάνουν τεχνολογικές προσαρμογές, με βασικό στόχο την ετοιμότητα θεσμικής αρχιτεκτονικής για την πρόκληση όλων των αλλαγών που έρχονται σε τεχνολογικό επίπεδο και ιδίως στην τεχνητή νοημοσύνη. Όπως τόνισε, αυτή η οδηγία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις 18 Οκτωβρίου 2024 σε επιχειρήσεις από 50 άτομα και σε κλάδους όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, τα e-shops, οι τηλεπικοινωνίες, τα φαρμακευτικά προϊόντα. Με αυτό τον τρόπο, σύντομα το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομικής ζωής της χώρας θα υπάγεται σε καθεστώς λήψης μέτρων κυβερνοασφάλειας.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργεί πεδίο για κυβερνοεπιθέσεις
Όσο όμως ενισχύεται το τεχνολογικό οικοσύστημα και οι επιχειρήσεις συμμορφώνονται με τα νέα δεδομένα, τόσο αυξάνονται και οι κίνδυνοι επιθέσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από πρόσφατη έρευνα της Κaspersky, ο χώρος της προστασίας των εταιρειών από κυβερνοεπιθέσεις έχει αναδειχθεί σε ιδιαίτερα δημοφιλές πεδίο, με ευαλωτότητα απέναντι σε λιγότερο και περισσότερο ισχυρές ομάδες hackers, με κάποιους από αυτούς να έχουν ως στόχο ακόμα και το οικονομικό όφελος.
Eξάλλου, κατά όσα αναφέρονται στην ετήσια έκθεση spam και phishing της Kaspersky, τα phishing email και το κακόβουλο λογισμικό εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή για τον κυβερνοχώρο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το Kaspersky Mail Anti-Virus μπλόκαρε 135.980.457 κακόβουλα συνημμένα email, ενώ το σύστημα Anti-Phishing απέτρεψε 709.590.011 απόπειρες πρόσβασης σε συνδέσμους phishing.
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού phishing και τα κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συχνά υποδύονται αξιόπιστες οντότητες και χρησιμοποιούν εξελιγμένες τακτικές κοινωνικής μηχανικής για να εξαπατήσουν τους παραλήπτες να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες ή να εμπλακούν με κακόβουλους συνδέσμους.
Στο ίδιο μοτίβο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Μetron Analysis, περισσότερες από 8 στις 10 εταιρείες στην Ελλάδα (83%) πιστεύουν ότι το Διαδίκτυο εγκυμονεί κινδύνους για τη λειτουργία τους. Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα (82%) εκφράζει την άποψη ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν σήμερα είναι αυξημένοι σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα.
Πάντως, παρά την κλιμάκωση των κινδύνων, σύμφωνα με τη μελέτη, οι ελληνικές επιχειρήσεις, και ειδικά οι μεγαλύτερες σε μέγεθος, δηλώνουν σήμερα πιο ασφαλείς και θωρακισμένες συγκριτικά με πέντε χρόνια νωρίτερα, με το 41% να θεωρεί ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι πλέον πιο ασφαλή.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό ελληνικών επιχειρήσεων, της τάξης του 33%, που δηλώνει ότι προσωπικά δεδομένα είναι λιγότερο ασφαλή σήμερα, ενώ 1 στις 4 εταιρείες δεν βλέπει αλλαγή σε σύγκριση με το παρελθόν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΑΑΔΕ: Ποια είναι η νέα δύναμη κρούσης “ΔΕΟΣ” για φοροφυγάδες και λαθρεμπόρους
- Καιρός: Νοτιάδες 8 μποφόρ στο Αιγαίο, τοπικές βροχές και καταιγίδες
- Μητσοτάκης: Θα στραφούμε στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ στο Ζάππειο: Έρχονται 4 νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025
- Έρευνα Pulse: Το 49% των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρεί άδικη τη φορολόγησή τους
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη – Βούλιαξε 15,5% η JD Sports
- Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις