Επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις οίνου: Πώς αναδιανέμεται η “πίτα” των νέων καλλιεργειών

Περισσότερο ενδιαφέρον για νέες καλλιέργειες οίνου υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα που είναι και πιο ανθεκτική στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το που βρίσκονται οι περισσότερες καλλιέργειες οίνου στην ελληνική επικράτεια, εν έτει 2024 και με φόντο την προηγούμενη επταετία προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προιόντων).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έρευνα, πρώτη Περιφέρεια σε καλλιέργειες αμπελώνων κατατάσσεται η Πελοπόννησος με 7.868,64 στρέμματα για την περίοδο 2016-2023.

Την ίδια στιγμή, σε 48.584,28 ανέρχονται οι νέες άδειες φύτευσης αμπελιού που έχουν δοθεί στη χώρα μας από το 2016 έως το 2023, την ώρα που άγνωστο παραμένει μέχρι σήμερα το ποσοστό των πραγματικών φυτεύσεων (εκτός του 2016 ποσοστό που ανερχόταν στο 61% περίπου), καθώς η υποχρέωση φύτευσης του αμπελώνα μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και τρία χρόνια μετά τη χορήγηση της άδειας φύτευσης (με εξαίρεση τα έτη της πανδημίας).

Ταυτόχρονα, η ΠΕ Πελοποννήσου κατατάσσεται πρώτη και ως προς την υφιστάμενη έκταση αμπελώνων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ακολούθως και με γνώμονα την περιφερειακή κατανομή των αδειών φύτευσης, ως μοντέλο κατανομής, που σημαίνει ότι κάθε Περιφέρεια λαμβάνει άδειες φύτευσης ίσες σε έκταση με το 1% της φυτεμένης με αμπέλια σε αυτή έκταση (απολύτως αναλογικό κριτήριο, για όλες τις Περιφέρειες) από το 2016 και μετά, παρατηρείται ότι, κατά σειρά οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Αν. Μακεδονίας-Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν λάβει άδειες φύτευσης, σημαντικά αυξημένες σε έκταση σε σύγκριση με το 1% των ήδη φυτεμένων εκτάσεων με αμπέλια σε αυτές και αυτό όπως προαναφέρθηκε οφείλεται στη χορήγηση αδειών φύτευσης από το 2016 έως το 2019, σε εθνικό επίπεδο.

Στον αντίποδα, στην Αττική, στα Ιόνια Νησιά, στη Δυτική Ελλάδα, στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και στην Πελοπόννησο, οι χορηγηθείσες άδειες φύτευσης υπολείπονται σε σύγκριση με το 1% επί των ήδη φυτεμένων εκτάσεων σε αυτές με αμπελώνες, όπως παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα.

Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, σε αρκετές Περιφέρειες που εμφανίζουν, μειωμένη χορήγηση εκτάσεων, αυτή οφείλεται σε αιτήματα που η αιτούμενη έκταση νέων φυτεύσεων είναι μικρότερη από αυτήν που αναλογεί στην Περιφέρεια, βάσει του 1% της φυτεμένης σε αυτήν.

Τί γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα

Επιπρόσθετα, η Βόρεια Ελλάδα εμφανίζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις μέσω περισσότερων αιτημάτων για μεγάλες εκτάσεις επειδή καταβάλλονται συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα μεγαλύτερες τιμές σταφυλιών, ενώ υπάρχει και επάρκεια εκτάσεων για φυτεύσεις σε σύγκριση με τα νησιά, την Αττική κλπ.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στην έκθεση, στη Βόρεια Ελλάδα διαμορφωνόταν διαφορετική κουλτούρα για το κρασί και παρατηρούνται σχετικά λιγότερα φαινόμενα παραοικονομίας, ενώ η εν λόγω περιοχή δραστηριοποιείται μαζικά στην παραγωγή αποσταγμάτων, γεγονός που ενισχύει το αμπελουργικό εισόδημα.

Επίσης, και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει σε σημαντική είναι μείωση της παραγωγής είναι μικρότερες στη συγκεκριμένη περιοχή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu