Επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις ελαιολάδου: Αισιοδοξία για καλύτερη παραγωγή και μειωμένες τιμές καταναλωτή το 2024

Μείωση και στις τιμές παραγωγού

Εκτιμήσεις για καλύτερη σοδειά διατυπώνoνται από φορείς του κλάδου παραγωγής ελαιολάδου, εν έτει 2024, την ώρα που η άνοδος στην τιμή του ‘’υγρού χρυσού’’ εξακολουθεί, αν και όχι όπως τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, σε σχέση με τα φετινά δεδομένα, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης «η επερχόμενη παραγωγή φαίνεται από τα πρώτα σημάδια ότι θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή, κάτι που θα οδηγήσει σε αυξημένη προσφορά».

O Mανώλης Γιαννούλης

Αναφερόμενος στην τιμή πώλησης του ελαιολάδου στη χονδρική αγορά, ο κ. Γιαννούλης συμπλήρωσε ότι «φέτος, οι τιμές παραγωγού από τα ψηλά των 9,5 ευρώ το κιλό σήμερα έχουν ήδη μειωθεί στα 7,5 ευρώ το κιλό. Εφόσον οι καιρικές συνθήκες εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται μια περαιτέρω μείωση των τιμών. Αν αυτή η μείωση θα είναι ένα ή δύο ευρώ, αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα».

Επιπρόσθετα, σε σχέση με τη διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου το ίδιο στέλεχος δήλωσε ότι καθορίζεται από τον μηχανισμό προσφοράς και ζήτησης, αποδίδοντας τις υψηλές τιμές του 2023 στην παγκόσμια χαμηλή παραγωγή.

Κατά τον κ. Γιαννούλη, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες, φέτος αναμένεται αυξημένη παραγωγή και μειωμένες τιμές, με την συνολική εικόνα να είναι σε θετικό έδαφος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μείωση στη σοδειά του 2023

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 ήταν μια κακή χρονιά για την παραγωγή ελαιολάδου, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πανευρωπαϊκά, καθώς η παραγόμενη σοδειά ήταν ελαττωμένη τόσο και σε άλλες χώρες ελαιοπαραγωγούς, όπως η Ισπανία και Ιταλία λόγω της ξηρασίας, των πυρκαγιών και συνολικά των κακών καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με στοιχεία της της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) η παραγωγή της Ισπανίας παρέμεινε και την περίοδο 2023/24 καθηλωμένη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μόλις 700.000 μετρικών τόνων, έναντι 660.000 την προηγούμενη χρονιά, όπου είχε σημειωθεί μεγάλη πτώση από τους 1,5 εκατ. μετρικούς τόνους, με αποτέλεσμα να αρχίσει η σοβαρή διαταραχή σε διεθνές επίπεδο, που έφερε και τη μεγάλη άνοδο των τιμών.

Ως εκ τούτου, η συνολική διεθνής παραγωγή για το 2023/24 θα είναι μειωμένη σχεδόν κατά 7%. Αναφορικά, με την ελληνική παραγωγή, ύστερα από τη συγκυριακή μεγάλη αύξηση του 2022/23 (υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τους 350.000 μετρικούς τόνους), βαίνει μειωμένη στους 160.000 τόνους το 2023/24, δηλαδή στα επίπεδα του 2021/22.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu