Οικονομία

Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ για 770 σχέδια ζητούν ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο

Βιομηχανικές δραστηριότητες όπως η δημιουργία νέας μονάδας και η επέκταση δυναμικότητας αφορούν στην πλειοψηφία τους οι επενδύσεις που ζητούν να ενταχθούν στο καθεστώς του νέου αναπτυξιακού νόμου (Ν.4399 ) σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν υπαχθεί μέχρι 15 Μαΐου 2017.

Από τα οκτώ καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου έχουν ήδη ανοίξει τα τέσσερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν κατατεθεί 770 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού  2.023.860.852 ευρώ, με την αγροδιατροφή, στις διάφορες εκφάνσεις της  και την βιομηχανία να κυριαρχούν ενώ είναι σημαντικό ότι υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή και από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σε ότι αφορά στα κίνητρα που προτιμούν οι υποψήφιοι, το 44% αφορά σε φοροαπαλλαγές και το 44% σε επιχορηγήσεις. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας φαίνεται ότι επιτυγχάνονται  η βασικές στοχεύσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου που είναι η αγροδιατροφή και η δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στην πορεία επαναβιομηχανοποίησης της χώρας. 

Όσον αφορά την αξιολόγηση των προτάσεων αυτών, εκτιμάται ότι η ένταξη θα γίνει ως τον Ιούλιο, προκειμένου να αρχίσει στη συνέχεια η υλοποίησή τους και να αρχίσουν να ολοκληρώνονται οι πρώτες επενδύσεις από την επόμενη χρονιά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης: «Τα συνολικά στοιχεία των επενδυτικών σχεδίων, τα οποία υποβλήθηκαν στο νέο αναπτυξιακό νόμο, καταδεικνύουν μια πολύ πιο ισορροπημένη κατανομή των ενισχύσεων υπό την έννοια:

α) της ικανοποιητικής συμμετοχής μικρότερων επιχειρήσεων και μικρότερων επενδυτικών σχεδίων

β) της ικανοποιητικής συμμετοχής νέων επενδύσεων και επεκτάσεων παλαιών επιχειρήσεων

γ) μεταξύ των τομέων της οικονομίας όπου εμφανίζεται μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική παρουσία της μεταποίησης, τόσο μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (επεξεργασία και συντήρηση φρούτων, λαχανικών, ελαιολάδου, επεξεργασία κρέατος, γαλακτοκομικών κ.λπ.) όσο και βιομηχανικών (φαρμάκου, χαρτιού, ξύλου, πλαστικών, δομικών υλικών κλπ), αλλά και σε κάποιο βαθμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, των ΤΠΕ κλπ. δ) μεταξύ φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων. Τέλος, σημαντικό μέρος των αιτήσεων υποβλήθηκαν σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu