Διεθνή

«Επανάσταση» στην Premier League: Μπαίνει πλαφόν στις αποδοχές των παικτών – Πως θα προκύπτει

Η κορυφαία αγγλική κατηγορία σχεδιάζει να περιορίσει το ύψος των μισθών για τις ομάδες της, συνδέοντας το μέγιστο ποσό με το ποσό που έλαβε ο τελευταίος σύλλογος από τα τηλεοπτικά δικαιώματα Χ4

Το ανώτατο μισθολογικό όριο παραμένει ένα θέμα που οι ιδιοκτήτες συλλόγων σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά από τη στιγμή που η εμφάνιση της Σαουδικής Αραβίας στο προσκήνιο έδωσε μια νέα, ανοδική επιτάχυνση στους μισθούς που καταβάλλονται στους ποδοσφαιριστές.

Εν αναμονή της UEFA και, κυρίως, της FIFA, που αναμένεται να κάνουν κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ελπίζουν πολλοί επαγγελματίες, το πιο διάσημο ευρωπαϊκό εθνικό πρωτάθλημα, η Premier League, σκέφτεται να εισαγάγει ένα άκαμπτο ανώτατο όριο αποδοχών στους κανονισμούς του.

Ένα πρώτο ανάλογο «πείραμα» προσπάθησε να δημιουργήσει η La Liga, έστω κι αν αυτό που εφαρμόστηκε από την κορυφαία ισπανική ποδοσφαιρική λίγκα είναι πιο κοντά στο οικονομικό Fair Play της UEFA.

Όπως αναφέρει η αγγλική εφημερίδα Times, ο πρόεδρος της Κρίσταλ Πάλας, Στιβ Πάρις, επιβεβαίωσε ότι εντός της Premier League συζητούν την εισαγωγή ενός ανώτατου ορίου αποδοχών που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε ένα μοντέλο, το οποίο θα οδηγούσε στη σύνδεση του ποσού που μπορεί να ξοδέψει κάθε ομάδα για μισθούς, συνδέοντας το μέγιστο ποσό με το ποσό που έλαβε ο τελευταίος σύλλογος από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και πολλαπλασιάζοντας το τέσσερις φορές.

Επιπλέον, οι σύλλογοι της Premier League συμμορφώνονται σταδιακά – όπως και άλλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι – με το νέο σύστημα που μελετήθηκε από την UEFA, το οποίο περιορίζει τις δαπάνες της εταιρείας για μεταγραφές και μισθούς στο 70% του τζίρου του συλλόγου.

Ένα πρώτο βήμα για να κρατηθούν τα έξοδα υπό έλεγχο, αλλά που δίνει άφθονο περιθώριο ελιγμών σε πλούσιους συλλόγους οι οποίοι, προφανώς, τιμολογούν περισσότερα από τον μέσο όρο άλλων συλλόγων στο ίδιο πρωτάθλημα.

«Νομίζω ότι όλοι κινούνται προς τον έλεγχο του κόστους. Η UEFA εισάγει ανώτατο όριο 70% στο κόστος της ομάδας, το οποίο πιστεύω ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά αυτός ο κανόνας ενέχει τον κίνδυνο στασιμότητας. Ο λόγος είναι απλός: αν έχεις 70% μεγαλύτερο τζίρο, προφανώς μπορείς να ξοδέψεις περισσότερα», είπε ο πρόεδρος της Κρίσταλ Πάλας.

Το 2021-22 ο σύλλογος που κέρδισε τα λιγότερα από τηλεοπτικά δικαιώματα έλαβε 100,6 εκατομμύρια λίρες (με τις τρέχουσες ισοτιμίες, 115,2 εκατομμύρια ευρώ).

Έτσι, εάν το μισθολογικό κόστος περιοριζόταν στο τετραπλάσιο αυτού του αριθμού, η μέγιστη δαπάνη για μισθούς για όλους τους συλλόγους θα ήταν 402,4 εκατομμύρια λίρες (460,1 εκατομμύρια ευρώ).

Ο σύλλογος με τους υψηλότερους μισθούς εκείνη τη σεζόν ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 384 εκατομμύρια λίρες, άρα μέσα σε αυτή την παράμετρο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu