Πολιτική

Επαναλειτουργία των εργοστασίων που έκλεισαν με συμμετοχή του Δημοσίου με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης 

Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Δ. Νατσιός της ΝΙΚΗ

Οι ερωτήσεις βουλευτών για τα εργοστάσια που έκλεισαν τα τελευταία δύο χρόνια δυστυχώς σπανίζουν. Όπως σπανίζουν και οι αναφορές του σημερινού υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου αλλά και του προκατόχου του Κώστα Σκρέκα. Ο μόνος υπουργός Ανάπτυξης που αντιδρούσε και προσπαθούσε να βοηθήσει για να βρεθούν λύσεις όταν οι εταιρείες έβαζαν λουκέτο στις παραγωγικές τους μονάδες, ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης. Αν μη τι άλλο ενδιαφερόταν και αναλάμβανε πρωτοβουλίες, κάποιες από τις οποίες είχαν αποτέλεσμα, κάποιες όχι.

Όμως αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενοι Σκρέκας και Θεοδωρικάκος, το έκανε κάποιος που δεν έχει σχέση με την επιχειρηματικότητα. Ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρης Νατσιός (εκπαιδευτικός θρησκευτικών στο επάγγελμα) κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή καταγράφοντας τα εργοστάσια που έκλεισαν και προτείνοντας την επαναλειτουργία τους με συμμετοχή του Δημοσίου αξιοποιώντας κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Στην ερώτηση αναφέρει μεταξύ άλλων:

Έξι νέα λουκέτα σε εργοστάσια πολυεθνικών και ελληνικές βιομηχανίες στην πατρίδα μας είχαμε το τελευταίο εξάμηνο του 2024, με τους Συνδέσμους Βιομηχανιών να προειδοποιούν πως η βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με υψηλά κόστη ηλεκτρικής ενέργειας (βλέπε Χρηματιστήριο Ενέργειας) τα οποία απειλούν την ύπαρξή της.

Το κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής συρματόσχοινων της «Σύρμα Α.Ε.» στον Βόλο, η μοναδική στην Ελλάδα υαλουργία «Γιούλα» στο Αιγάλεω, δυο εργοστάσια της χαρτοποιίας «Sonoco Ελλάς Α.Ε.» στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης και στο Σταυροχώρι στο Κιλκίς, η ελληνική κλωστοϋφαντουργία «Fieratex», η επίσης  κλωστοϋφαντουργία «Βαρβαρέσος», η οινοποιία «Τσάνταλης» με ιστορία 134 ετών έρχονται να προστεθούν στην σειρά λουκέτων βιομηχανιών που
έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα από το 2019 έως και το 2023 -επί κυβερνήσεως Ν.Δ.- έκλεισαν το εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας, η «Frigoglass» στην Κάτω Αχαΐα, το εργοστάσιο της «Schneider Electric» στα Οινόφυτα, το εργοστάσιο της «Pipelife» στην Θήβα το οποίο παρήγαγε συστήματα σωληνώσεων, το εργοστάσιο της «Pitsos» στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, το εργοστάσιο της «Tupperware» στη Θήβα μετά από 56 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, το εργοστάσιο της «Reckitt Benckiser» στη Χαλκίδα, το εργοστάσιο παραγωγής μεταλλικής συσκευασίας αναψυκτικών, ζύθου και τροφίμων στην Πάτρα από την «Crown Hellas Can» κ.α.

Όσον αφορά τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία από το 2019 έως το 2023 ανέκαμψαν μετά από μια δεκαετή κατάρρευση. Ωστόσο ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ το 2023 διαμορφώθηκε στο 13,9% ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης για το ίδιο έτος είναι 22,2%. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat οι δημόσιες επενδύσεις κατανέμονται στους κλάδους της δημόσιας διοίκησης, την άμυνα και την κοινωνική ασφάλιση και ακολουθεί ο κλάδος της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Προφανώς οι επενδύσεις αυτές αφορούν προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης για την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή μετάβαση καθώς και αγορά αμυντικού εξοπλισμού. Αντίθετα ο κλάδος ορυχείων και λατομείων κατέγραψε κατάρρευση επενδύσεων στο -43,6% αλλά και ο κλάδος των μεταφορών και αποθήκευσης μείωση -9%.

Παράλληλα οι άμεσες ξένες επενδύσεις -σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ανήλθαν σε 5,02 δις ευρώ το 2023 έναντι 8,02 δις ευρώ το 2022. Κατά την περίοδο 2013-2023 οι καθαρές εισροές στις άμεσες ξένες επενδύσεις στον κλάδο των υπηρεσιών ανήλθαν σε ποσοστό στο 69,6% ενώ στον πρωτογενή τομέα μόνον στο 2% και στον δευτερογενή τομέα στο 14%.

Είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό επενδυτικό κενό τόσο στον πρωτογενή γεωργικό, κτηνοτροφικό τομέα και στην αλιεία όσο και στην βαριά βιομηχανία, την εξορυκτική δραστηριότητα (κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και πώληση μηχανολογικού εξοπλισμού, κλείσιμο και πώληση ΛΑΡΚΟ), τα λατομεία, την αμυντική βιομηχανία (υπολειτουργία Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων-ΕΑΣ), τον μεταφορικό εξοπλισμό κλπ.

Και ερωτά τους υπουργούς

Α. Έχει εξετάσει το Υπουργείο Ανάπτυξης την δυνατότητα απόκτησης του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών με παραγωγικές μονάδες (εργοστάσια) που έκλεισαν τα τελευταία πέντε χρόνια αξιοποιώντας κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και ο μηχανολογικός τους εξοπλισμός παραμένει στην Ελλάδα και την δυνατότητα άμεσης επαναδραστηριοποίησης τους;

Β. Σε περίπτωση που το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την ανωτέρω διαδικασία προτίθεται το Υπ. Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπ. Εθνικής Οικονομίας να αναλάβουν άμεσα την πρωτοβουλία τροποποίησής του ώστε να επιτευχθεί ο ανωτέρω στρατηγικός στόχος για την οικονομία μας;

Γ. Ποιες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει τα Υπ. Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας και των παραγωγικών τους μονάδων ώστε να παύσει το φαινόμενο των συνεχών αιτήσεων πτώχευσης;

Δ. Υφίσταται διάκριση στην επιλογή χρηματοδότησης υπέρ συγκεκριμένων πολυεθνικών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από την κυβέρνησή σας έναντι άλλων επιχειρηματιών; Πως εξηγείται η κατεύθυνση πακτωλού χρημάτων από το ΤΑΑ στους ανωτέρω ομίλους -κυρίως παροχής υπηρεσιών- και όχι στην ενίσχυση και συντήρησης της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής;

Εδώ η ερώτηση

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu