Επιχειρήσεις

Ένωση Σούπερ μάρκετ: Τί τιμές περιμένουμε το 2025, η έλλειψη προσωπικού και η άμεση δράση σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, o Γενικός Διευθυντής Απόστολος Πεταλάς και ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Μασούτης

Ποιο μέλος του ΔΣ εξέφρασε τη στενοχώρια του για όσα ακούγονται περί ''αισχροκέρδειας''

Οι πιθανές ανατιμήσεις για το 2025, η έλλειψη προσωπικού, τα μέτρα της κυβέρνησης που θα ήθελαν να καταργηθούν, μια πιθανή μείωση του ΦΠΑ, αλλά και οι δυσκολίες που θα προκύψουν για το λιανεμπόριο το επόμενο χρονικό διάστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου της Ένωσης Σουπερ μαρκετ Ελλάδος, στην οποία έδωσαν το παρών ιδιοκτήτες, μέλη της, όπως ο Αριστοτέλης Παντελιάδης της Metro, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος, ο Γιάννης Μασούτης της Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος, αλλά και ο MD της Lidl Hellas Martin Brandenburger.

Υπενθυμίζεται ότι εν έτει 2024, η Ένωση, η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του 2023, αριθμεί 20 μέλη, ανάμεσα στα οποία η Σκλαβενίτης, η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, η Metro, η Lidl, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός κ.ά.

Καταρχήν η εικόνα που δόθηκε από τον Γεν. Διευθυντή της Ένωσης κ. Πεταλά είναι ότι το 2024 θα κλείσει με αύξηση τζίρου στα σούπερ μάρκετ κοντά στο 3,7% και γύρω στο 4% στον όγκο, «ωστόσο είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για πιθανές νέες ανατιμήσεις, αλλά η αίσθηση είναι ότι θα υπάρξει διόρθωση». Την ίδια στιγμή, το μέσο μηνιαίο καλάθι για μια ελληνική οικογένεια αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται στα 300 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, Πρόεδρο της Ένωσης “υπάρχει η αίσθηση ότι το 2025 οι τιμές στα προϊόντα θα σταματήσουν να ανεβαίνουν, αλλά δεν θα φτάσουν στα επίπεδα πριν από τρία χρόνια, αλλά ούτε και θα μειωθούν. Δεν μπορούν να ξαναγυρίσουν οι τιμές εκεί που ήταν. Η λύση για να μπορεί να ανταπεξέλθει ο καταναλωτής σε αυτή την κατάσταση είναι οι αυξήσεις μισθών, κάτι που έγινε το 2023, το 2024 και θα γίνει το 2025“, με τον ίδιο να προσθέτει ότι οι μισθοί πλέον αυξάνονται πιο γρήγορα και από τον πληθωρισμό. Ωστόσο, τόνισε ότι η αύξηση μισθών είναι αναγκαίο να συνοδεύεται από αύξηση παραγωγικότητας.

Το ίδιο, εξάλλου, σχετικά με τις τιμές, τόνισε και ο Γεν. Διευθυντής του ΙΕΛΚΑ Λευτέρης Κιοσές, ο οποίος ανέφερε ότι κάθε κατηγορία προϊόντων έχει τα δικά της logistics που καθορίζουν κάθε φορά τις τιμές. Παράδειγμα, μέσα στο 2024 φρέσκα ψάρια και θαλασσινά βρέθηκαν στο κόκκινο με σημαντικές αυξήσεις, προϊόντα όπως αβγά και χαρτικά πορεύθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ τα οπωροκηπευτικά είχαν διακυμάνσεις στις τιμές.

Γιατί στεναχωριέται ο Γιάννης Μασούτης

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης και Πρόεδρος της ΚΕΕ, κ. Γιάννης Μασούτης τόνισε ότι δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας στα σούπερ μαρκετ, «είναι κάτι που το επιδιώκουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα, παρότι υπάρχει αυτή η επιθυμία και έχει σταλεί και σχετικό υπόμνημα, η ΕΣΕ δεν είναι κοινωνικός εταίρος, καθώς παρότι ήταν μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει επί Άδωνι Γεωργιάδη, έχει παγώσει.

Εξέφρασε, δε, τη λύπη του σε σχέση με όσα ακούγονται για τα υπερκέρδη των σούπερ μάρκετ : “Αισθάνομαι στενοχώρια που ακούω για αισχροκέρδεια, όταν το περιθώριο κέρδους μας στην πραγματικότητα είναι 1-1,5%. Άλλοι κλάδοι βγάζουν πολύ περισσότερα, όπως πχ οι τράπεζες η οι επιχειρήσεις ενέργειας. Αν είναι δυνατόν να μιλάμε για υπερκέρδη, όταν κάνουμε σαν κλάδος μεγάλες προσπάθειες με φόβο να κινδυνέψει η οικονομική υγεία των επιχειρήσεων μας. Έχουμε βάλει τα τελευταία χρόνια το χέρι στην τσέπη σε μεγάλο βαθμό“.

Αυτά συμβαίνουν, βέβαια, όταν η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη και από την άλλη πλευρά την υψηλότερη φορολογία. “Πρέπει να αλλάξει αυτό. Όταν θέλεις να προσεγγίσεις επενδυτές, οφείλεις να φέρεις το ΦΠΑ κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης” πρόσθεσε ο Απόστολος Πεταλάς.

Σε σχέση με τον αυξημένο ΦΠΑ σε πολλά από τα είδη του σούπερ μάρκετ ο κ. Παντελιάδης ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα να πέσουν οι φόροι σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει “με πολλή προσοχή” συμπληρώνοντας ότι “το βλέπουμε σε κάποιες κατηγορίες“. Αν γίνονταν μείωση του ΦΠΑ πάντως, όπως τόνισε, “θα περνούσε την αμέσως επόμενη ημέρα στις τιμές και θα έμενε εκεί“.

Η συντήρηση των μέτρων βλάπτει τη μείωση των τιμών

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της ΕΣΕ υπάρχει διαρκές το αίτημα για την κατάργηση κάποιων μέτρων, τα οποία έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το λιανεμπόριο όπως το “καλάθι του νοικοκυριού”, το μικτό περιθώριο κέρδους κλπ. ” Ο καταναλωτής δεν κοιτάει πια το καλάθι. Για εμάς, οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια γίνεται πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. Πρέπει κάποια στιγμή, κάποια από αυτά τα μέτρα να αρθούν για να ισχύσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο” υπογραμμίστηκε.

Επίσης, από πλευράς ΕΣΕ δεν πρόκειται, σε σχέση με τα μέτρα να υπάρξει κάποια προσφυγή στη δικαιοσύνη. “Έχουμε μεγάλη κόντρα με το Υπουργείο Ανάπτυξης για τα μέτρα, αλλά προσπάθουμε να πείσουμε με επιχειρήματα, όχι με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Είναι άδικο κυρίως για τον καταναλωτή, καθώς παγιώνεται μια κατάσταση που τον βλάπτει“, ενώ ο Γεν. Διευθυντής της Ένωσης από την πλευρά του τόνισε ότι το μέτρο του μικτού περιθωρίου κέρδους είναι το πιο προβληματικό και αυτό που βλάπτει τον ανταγωνισμό.

Τα κόστη των logistics

Εξάλλου, ένας παράγοντας που συντελεί στην αύξηση των τιμών στο λιανεμπόριο τα τελευταία χρόνια είναι η άνοδος στα κόστη των logistics και εν γένει τα μισθολογικά κόστη. “Το κόστος των Logistics έχει αυξηθεί, είναι δυσεύρετοι οι οδηγοί, έχουν πάρει την ανιουσα τα διόδια. Η έλλειψη υποδομών πιέζει τις τιμές προς τα πάνω” δήλωσε ο κ. Παντελιάδης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς δημιουργούνται νέες αποθήκες, ειδικά σε περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος.

Οι συγκεκριμένες αυξήσεις μάλιστα δεν πρόκειται να σταματήσουν το 2025, αλλά είναι πιθανό να υπάρξει διόρθωση. Σε άλλο σημείο, εξάλλου, ο κ. Παντελιάδης μίλησε και για σταδιακή συγκέντρωση του κλάδου στο μέλλον χωρίς αυτό να σημαίνει ότι “αναφέρομαι σε συγκεκριμένες αλυσίδες η ότι υπάρχουν κρυμμένες βόμβες που θα σκάσουν“.

Γύρω στους 5.000 οι εργαζόμενοι που λείπουν

Ένα μόνιμο πρόβλημα για τα σούπερ μάρκετ φαίνεται πως έχει εξελιχθεί η έλλειψη προσωπικού, αν και όχι σε τέτοιο βαθμό, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, κατά μέσο όρο, στην παρούσα φάση, λείπουν από το λιανεμπόριο γύρω στους 5.00ο εργαζόμενους, ενώ το ζήτημα είναι πιο έντονο τα καλοκαίρι και στις τουριστικές περιοχές, παρά τον χειμώνα.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu