Από αυτά τα 3 έργα είναι νέα και πρόκειται για την Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Αιγύπτου GREGY, το Πρίνος CO2 και την Διασύνδεση υδρογόνου Ελλάδος-Βουλγαρίας
Η οριστική λίστα των έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PCI/PMI) της ΕΕ συμπεριέλαβε 7 έργα με ελληνικό ενδιαφέρον. Από αυτά τα 3 έργα είναι νέα και πρόκειται για την Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Αιγύπτου GREGY, το Πρίνος CO2 και την Διασύνδεση υδρογόνου Ελλάδος-Βουλγαρίας.
Συγκεκριμένα, στην οριστική λίστα PCI εντάσσονται τα εξής έργα:
- Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ EuroAsia Interconnector (ΑΔΜΗΕ)
- Αντλησιοταμιευτικό Αμφιλοχίας (Τέρνα Ενεργειακή)
- Μονάδα αποθήκευσης Πτολεμαΐδας (Eunice Energy Group)
- Διασύνδεση υδρογόνου Ελλάδος-Βουλγαρίας (ΔΕΣΦΑ)
- Πρίνος CO2 (Energean)
- Αγωγός φυσικού αερίου East Med (IGI Poseidon)
Στην λίστα PMI εντάσσεται:
- Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Αιγύπτου GREGY (ELIKA Mediterranean Interconnector)
Να σημειώσουμε ότι για την επίσημη επικύρωση της λίστας, εκκρεμεί η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί προς τα τέλη Ιανουάριου – αρχές Φεβρουαρίου 2024.
Η Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Αιγύπτου GREGY
Ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι είναι νέα ένταξη στον κατάλογο, έχει η έγκριση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου, GREGY – Green Energy Interconnector.
Το έργο του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου ELICA Mediterranean Interconnector, θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 9,5 GW που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.
Ο Πρίνος CO2
Το έργο αφορά την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, με φορέα υλοποίησης την Energean.
Το έργο υποστηρίζεται από τον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα αναλάβει τη δημιουργία δικτύου αγωγών για τη συγκέντρωση των ποσοτήτων CO2 και τη μεταφορά τους στην αποθήκη στον Πρίνο.
Στόχος της Energean είναι η αποθήκη να είναι έτοιμη να λειτουργήσει έως τις αρχές 2026, με ετήσια δυναμικότητα αποθήκευσης 1 εκατ. τόνων CO2 σε αρχική φάση. Στην επόμενη φάση, με την πλήρη ανάπτυξη του έργου, η δυναμικότητα θα αυξηθεί στα 3 εκατ. τόνους CO2. Ο προϋπολογισμός του έργου, ώστε να αποκτήσει πλήρη δυναμικότητα, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Η Διασύνδεση υδρογόνου Ελλάδος – Βουλγαρίας
Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029 και προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Αφορά στη δημιουργία ενός νέου αγωγού μεταφοράς καθαρού υδρογόνου μήκους 540 χλμ., κυρίως από το νότιο τμήμα της Ελλάδας μέχρι το σημείο διασύνδεσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τη Βουλγαρία.
Υπενθυμίζεται ότι το κοινό project των δύο διαχειριστών, ΔΕΣΦΑ και Bulgartransgaz, αφορά σε μια καινούργια ανάπτυξη αγωγών υδρογόνου συνολικού μήκους 790 χλμ στην Ελλάδα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Το ΝΑΤΟ δεν ζορίστηκε από την επίθεση της Μόσχας με νέο βαλλιστικό πύραυλο
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Γκίκας: “Η από-ανθρακοποίηση των νησιών θα αλλάξει την εικόνα τους σε όλα τα επίπεδα”
- Αλεξ Λάτσης: Ο δευτερότοκος γιος του Σπύρου Λάτση δημιουργεί αθόρυβα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη
- ΕΕ: Οριακή αύξηση 1,1% στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Οκτώβριο
- Κυρανάκης: Στον Αρειο Πάγο σήμερα 22/11 για υπόθεση απάτης στην Κτηματογράφηση
- Σταϊκούρας: Στα 0,60 λεπτά το εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις