Επιχειρήσεις

Ενάγουσα ελληνικής καταγωγής έχει μηνύσει τα Starbucks στις ΗΠΑ γιατί τα φρουτώδη αναψυκτικά δεν περιέχουν φρούτα

Προς δίκη οδεύει τώρα, η μήνυση καταναλωτών που κατατέθηκε πέρυσι τον Αύγουστο

Αντιμέτωπη με καταναλωτές και τη δικαιοσύνη βρίσκεται η εταιρεία Starbucks στις ΗΠΑ. Η εταιρεία ειδοποιήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστή τη Δευτέρα ότι έχει να αντιμετωπίσει μήνυση σύμφωνα με την οποία πολλά από τα φρουτώδη ποτά της δεν είχαν ένα βασικό συστατικό: τα φρούτα.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Τζον Κρόναν στο Μανχάταν απέρριψε το αίτημα της Starbucks να απορρίψει εννέα από τις 11 αξιώσεις στην προτεινόμενη ομαδική αγωγή, λέγοντας ότι «μια σημαντική μερίδα λογικών καταναλωτών» θα περίμενε τα ποτά τους να περιέχουν τα αναφερόμενα φρούτα.

Οι καταναλωτές παραπονέθηκαν ότι τα Mango Dragonfruit, Mango Dragonfruit Lemonade, Pineapple Passionfruit, Pineapple Passionfruit Lemonade, Strawberry Açai και Strawberry Açai Lemonade Refreshers της Starbucks δεν περιείχαν κανένα από τα διαφημιζόμενα μάνγκο, φρούτα του πάθους ή açai.

Μία από τους ενάγοντες η Joan Kominis είναι ελληνικής καταγωγής από την Αστόρια της Νέας Υόρκης (εδώ το δικόγραφο). Τόσο, η συγκεκριμένη όσο και ο Jason McAllister από το Fairfield της Καλιφόρνια, είπαν ότι τα κύρια συστατικά ήταν νερό, συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιού και ζάχαρη και ότι τα παραπλανητικά ονόματα που έχουν υιοθετήσει τα συγκεκριμένα αναψυκτικά δεν δικαιολογούν την υπερβολική τους χρέωση. Είπαν ότι αυτό παραβιάζει τους νόμους της πολιτείας τους για την προστασία των καταναλωτών.

Η Starbucks δικαιολογήθηκε ότι τα ονόματα των προϊόντων περιγράφουν γεύσεις των ποτών σε αντίθεση με τα συστατικά τους. Είπε επίσης ότι κανένας λογικός καταναλωτής δεν θα είχε μπερδευτεί και ότι οι baristas θα μπορούσαν να εξηγήσουν κάθε σύγχυση εάν οι καταναλωτές ρωτούσαν.

Ωστόσο, ο δικαστής είχε αντίθετη άποψη, λέγοντας ότι σε αντίθεση με τον όρο «βανίλια», που αποτελεί αντικείμενο πολλών αγωγών, «τίποτα ενώπιον του δικαστηρίου δεν δείχνει ότι το «μάνγκο», το «φρούτο του πάθους» και το «açaí» είναι επίσης όροι που συνήθως αντιπροσωπεύουν μια γεύση χωρίς να αντιπροσωπεύουν και το καθευαυτό συστατικό».

Ο Cronan είπε επίσης ότι η σύγχυση μπορεί να είναι κατανοητή επειδή άλλα προϊόντα Starbucks περιέχουν συστατικά στα ονόματά τους – για παράδειγμα, το Ice Matcha Tea Latte περιέχει matcha και το Honey Citrus Mint Tea περιέχει μέλι και μέντα.

Η μήνυση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 και οι ενάγοντες διεκδικούν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu