Πολιτική

Ένα δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία μέσω τριών χρηματοδοτικών εργαλείων

Ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ το ύψος των επενδυτικών σχεδίων, για τα οποία έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί αιτήματα ένταξης στον νέο αναπτυξιακό νόμο, μέσω του σχετικού πληροφοριακού συστήματος, όπως ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στο γεύμα εργασίας του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Ηδη, 150 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε τελική υποβολή, γνωστοποίησε και συμπλήρωσε ότι, ταυτόχρονα, πάνω από 1.500 ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής, η οποία θα ολοκληρωθεί -μετά από την παράταση που δόθηκε- στο τέλος Ιανουαρίου. Κατά τον κ. Χαρίτση, οι επιχειρήσεις που κατέθεσαν αιτήσεις στα τέσσερα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου ενδιαφέρονται να ενταχθούν στις δράσεις ακριβώς εκείνες, που αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση: μεταποίηση, τουρισμός, νέες τεχνολογίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας επισήμανε, ακόμη, ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 «κράτησε» την οικονομία το 2015. Πρόσθεσε, ότι ήδη έχει ενεργοποιηθεί πάνω από το 50% του ΕΣΠΑ, ήτοι προσκλήσεις 9 δισ. ευρώ, ενώ υπενθύμισε ότι προ δύο εβδομάδων ενεργοποιήθηκαν το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ενώ την Πέμπτη, υπογράφεται η συμφωνία και ενεργοποιείται το νέο αναπτυξιακό Υπερταμείο Συνεπενδύσεων (Equity Fund of Funds). «Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν ακόμη το νέο Ταμείο Υποδομών και το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων», υπογράμμισε.

Ένα δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία μέσω τριών εργαλείων

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά ακόμη στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds), τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF) και το οποίο θα ξεκινήσει με συγχρηματοδοτούμενους πόρους ύψους 260 εκατ. ευρώ.

Μνεία έκανε, ακόμη, στο νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), με αρχικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ (συγχρηματοδοτούμενους πόρους), το οποίο αφορά προϊόντα δανειακά και εγγυοδοσίας, αλλά και στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», από το οποίο θα διατεθούν συνολικά πόροι 292 εκατ. ευρώ, με τη μορφή επιχορηγήσεων, καθώς και ενός Ταμείου συγχρηματοδότησης (περίπου 70 εκατ).

«Συνολικά, 1 δισ. ευρώ για την πραγματική οικονομία, από τα τρία εργαλεία του 2016, συν άλλο 1 δισ. από τη μόχλευση που θα επιτευχθεί», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα είναι σε προχωρημένο στάδιο συνολικά 11 επενδύσεις (ύψους 1,1 δισ. ευρώ), που έχουν υποβληθεί στο Enterprise Greece, εκ των οποίων δύο αφορούν βιομηχανίες.

«Αλλάζει το κλίμα, με εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στο ανθρώπινο δυναμικό της» κατέληξε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ι. Δραγασάκης

Την πεποίθηση ότι προτάσεις για νέα μέτρα στην ελληνική οικονομία και μάλιστα για την περίοδο μετά το 2018, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ενώ δημιουργούν και ερωτήματα ως προς τις πραγματικές προθέσεις όσων τις διατυπώνουν «στον συγκεκριμένο χρόνο και με τον συγκεκριμένο τρόπο», εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιωάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι μοναδική πηγή αβεβαιότητας είναι οι αποκλίνουσες στρατηγικές μεταξύ των δανειστών.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στοχευμένων φοροελαφρύνσεων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η συνέχιση της βελτίωσης της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, ίσως και από το 2017.

Μιλώντας σε γεύμα εργασίας του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο κ. Δραγασάκης τόνισε, πως όλα τα στοιχεία πιστοποιούν ότι η έξοδος από την ύφεση δεν συνιστά πλέον πρόβλεψη, αλλά γεγονός, διαψεύδοντας την καταστροφολογία.

Ισχυρές προϋποθέσεις για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα επιτρέψει τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού, όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, οι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 και το 2018 θα επιταχυνθούν σημαντικά και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα. Οι προϋποθέσεις λοιπόν για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος υπάρχουν και είναι ισχυρές», είπε χαρακτηριστικά.

Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει θέμα φοροελαφρύνσεων, αλλά…

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, δρα Κυριάκο Λουφάκη, ο οποίος επισήμανε ότι η υπερφορολόγηση απειλεί τη βιωσιμότητα των όποιων υγιών επιχειρήσεων έχουν απομείνει, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει θέμα στοχευμένων και δίκαιων φοροελαφρύνσεων, αλλά αν επιχειρήσουμε να λύσουμε αυτό το θέμα μειώνοντας περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες, θα ξαναμπούμε σε έναν φαύλο κύκλο υφεσιακό».

Όπως είπε, τέτοιου είδους φοροελαφρύνσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο δια μέσου τριών κινήσεων: της επιτάχυνσης της ανάπτυξης, της βελτίωσης της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και της διασφάλισης -στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα πλεονάσματα μετά το 2018- ότι ένα μέρος θα μπορούσε να επιστρέφεται με τη μορφή ενίσχυσης στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Ο κ. Δραγασάκης, επισήμανε πάντως, ότι η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν συνεπάγεται την αυτόματη αντανάκλασή της στην κοινωνία. «Η βαθιά ύφεση που δημιούργησαν ή επέτειναν οι πολιτικές του πρώτου και δεύτερου μνημονίου, έχει αφήσει μεγάλα κοινωνικά τραύματα και η δημοσιονομική προσαρμογή έγινε με βαρύ κοινωνικό κόστος. Η στήριξη της κοινωνίας […] συνιστά προτεραιότητα για την κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού (σσ για τους χαμηλοσυνταξιούχους). Πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, απόλυτα συμβατό με τη συμφωνία, καθώς αφορά υπεραπόδοση εσόδων από αυξημένη εισπραξιμότητα ΦΠΑ και πάταξη φοροδιαφυγής – γι’ αυτό και η διάθεσή τους έπρεπε να γίνει εντός του 2016», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Όπως είπε, η απόφαση αυτή δεν θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη του συμφωνημένου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με εκλογές ή προεκλογικούς σχεδιασμούς. Αποτελούν ουσιώδη πλευρά της στρατηγικής της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια» υπογράμμισε.

Μια άγνωστη, ίσως, πτυχή των διαπραγματεύσεων

Περιγράφοντας την πηγή της χρηματοδότησης αυτής, είπε: «Επιτρέψτε μου, πριν απαντήσω, να αποκαλύψω στο σημείο αυτό, μια πτυχή των διαπραγματεύσεων, που ενδεχομένως δεν είναι γνωστή. Όταν τον Μάιο – Ιούνιο του 2015 μας προτάθηκε πιεστικά η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση, τα νησιά κτλ, εμείς αντιπροτείναμε αντί αυτής να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό εξασφαλίζοντας τα αναγκαία έσοδα από τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και τη μείωση της φοροδιαφυγής γενικότερα. Δυστυχώς, οι αξιωματούχοι των δανειστών δεν δέχονταν ως αξιόπιστα τα έσοδα από τις πηγές αυτές, όμως δεν είχαν αντίρρηση να το επιχειρήσουμε και με τα έσοδα αυτά να ικανοποιήσουμε ανάγκες πέραν των συμφωνημένων. Κι αυτό ακριβώς έγινε […] Ένα μέρος από τα έσοδα αυτά χρησιμοποιήθηκε για την έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων κι ένα άλλο σημαντικό μέρος έχει κρατηθεί ως απόθεμα ασφαλείας. Εννοείται, πως από την ίδια πηγή μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο μέλλον και άλλες ανάγκες, όπως οι στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, εφόσον -όπως εκτιμούμε- η βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ θα συνεχιστεί και θα παγιωθεί μετά και από την ψήφιση του νόμου για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών», σημείωσε.

Συμπλήρωσε, ότι για να καταστούν διατηρήσιμες οι όποιες θετικές αλλαγές και για να αποβούν προς όφελος της κοινωνίας, αυτές πρέπει να ενταχθούν σε ένα σχέδιο μετασχηματισμού της οικονομίας που να οδηγεί σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα. «Από την άποψη αυτή συμφωνούμε με τις προτάσεις του ΣΕΒΕ για ενίσχυση της παραγωγικής βάσης σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά, ως έναν από τους πυλώνες του υπό διαμόρφωση νέου παραγωγικού υποδείγματος. Όμως, για να είναι διατηρήσιμο και βιώσιμο το νέο υπόδειγμα, πρέπει τα παραγόμενα αγαθά να ενσωματώνουν περισσότερη γνώση και έρευνα και να περιέχουν υψηλή προστιθέμενη αξία», κατέληξε.

Φόροι και εισφορές απειλούν τις εναπομείνασες υγιείς επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Κ.Λουφάκη

Απειλή για τη βιωσιμότητα “και των λίγων υγιών επιχειρήσεων, που έχουν απομείνει στην Ελλάδα”, αποτελεί η υπερφορολόγηση, με τη συνδρομή και των εισφορών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), δρ. Κυριάκο Λουφάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ζήτημα ώς το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σήμερα.

Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ιωάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, από το βήμα γεύματος εργασίας του ΣΕΒΕ, ο κ.Λουφάκης επισήμανε: “Σήμερα, μέσω της φορολογίας και των εισφορών, τα στελέχη των επιχειρήσεων είναι αναγκασμένα να δίνουν στο κράτος τα δύο τρίτα του εισοδήματός τους. Αυτό οδηγεί στο brain drain”.

Μετέφερε την πεποίθηση των Βορειοελλαδιτών εξαγωγέων ότι ο τρόπος χρηματοδότησης στα επόμενα χρόνια θα πρέπει ν΄αλλάξει, παρεκκλίνοντας από την κλασική οδό του τραπεζικού δανεισμού. “Η πρόσφατη δημιουργία του νέου ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών (“Ταμείο Συνεπενδύσεων”) για τη στήριξη καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι θετική. Τέτοια ταμεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα εργασιών και πολιτικών για την οικονομική ζωή της χώρας, εν μέρει ακόμη και στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των κόκκινων δανείων, που αν δεν λυθεί, ώστε να απελευθερωθούν πόροι, το τραπεζικό σύστημα δεν πρόκειται να πάει μπροστά”, είπε χαρακτηριστικά.

Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η βελτίωση της κατάστασης για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα θα πρέπει να επιδιωχθεί με την ενεργοποίηση τριών πυλώνων: πρώτον, με τον διαχωρισμό της έννοιας της επιχείρησης από την έννοια των μετόχων της (“να κάνουμε το παν για να διασωθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, όχι για να επιβιώσουν οι μέτοχοί τους”). Δεύτερον, με την κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων σε βιώσιμες και μη, με προτεραιότητα τη στήριξη εξαγωγικών. Και, τρίτον, με την απομόνωση των “καθ΄ έξιν κακοπληρωτών”.

Επισήμανε, ωστόσο, την ανάγκη ταχείας αντιμετώπισης των παραπάνω θεμάτων, γιατί – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – “στο μεσοδιάστημα οι τράπεζες έχουν κατεβάσει τα μολύβια”. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στα προβλήματα που δημιουργεί η μη επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

“Στην περίοδο της κρίσης, οι αριθμός των επιχειρήσεων που κάνουν εξαγωγές αυξήθηκε κατά περίπου 25%, αλλά πάρα πολλές εξ αυτών κάνουν εξαγωγές χωρίς την κατάλληλη εμπειρία και πείρα. Η επιθυμία της κυβέρνησης να δημιουργήσει από το μηδέν ένα οn – line help desk για την καθοδήγηση αυτών των επιχειρηματιών μόνο κατασπατάληση πόρων αποτελεί, όταν μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνογνωσία του ΣΕΒΕ”, κατέληξε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu