Επιχειρήσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Τα στοιχεία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που ελέγχονται από ξένες εταιρείες

Τι δείχνει η πρώτη μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ με στοιχεία 2021 για τη διάρθρωση των συνδεόμενων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα και ελέγχονται από την αλλοδαπή

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε στοιχεία την Τρίτη για τη διάρθρωση των συνδεόμενων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα και ελέγχονται από την αλλοδαπή, για το έτος 2021.
Οι στατιστικές αυτές στοχεύουν στην αποτύπωση της διάρθρωσης και εξέλιξης των δραστηριοτήτων των συνδεόμενων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα και έχουν ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο από θεσμικές μονάδες που εδρεύουν στην αλλοδαπή άνω του 50%, τη χρήση των συντελεστών παραγωγής από αυτές τις επιχειρήσεις, τις επιδόσεις, καθώς και τη συμβολή τους στο σύνολο της οικονομίας της χώρας.

Το 2021 ήταν το πρώτο έτος αναφοράς για την εφαρμογή του νέου Κανονισμού για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές Επιχειρήσεων ο οποίος εισάγει αλλαγές και στις στατιστικές διάρθρωσης συνδεόμενων επιχειρήσεων με τις προβλέψεις για την κατάρτιση νέων στατιστικών διάρθρωσης συνδεόμενων επιχειρήσεων στους τομείς Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Εκπαίδευσης, Υγείας, Τεχνών, Διασκέδασης Ψυχαγωγίας και επιμέρους κλάδων προσωπικών υπηρεσιών.

Η εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών των συνδεόμενων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα και ελέγχονται από την αλλοδαπή κατά την περίοδο 2019-2021 παρουσιάζονται στο γράφημα που ακολουθεί.

Κατά το έτος 2021 δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα 4.575 αλλοδαπές συνδεόμενες επιχειρήσεις στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Από τα αποτελέσματα της έρευνας για το έτος 2021 προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των αλλοδαπών συνδεόμενων επιχειρήσεων ανήλθε στα 62,1 δισ. ευρώ.

Η αξία παραγωγής και η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία των επιχειρήσεων αυτών ανήλθαν στα 38,4 και 15,3 δισ. ευρώ, αντίστοιχα (Πίνακας 2).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι αλλοδαπές συνδεόμενες επιχειρήσεις των προαναφερθέντων τομέων οικονομικών δραστηριοτήτων, δαπάνησαν 49,3 δισ. ευρώ για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους κατά το έτος 2021, εκ των οποίων 25,9 δισ. ευρώ αφορούσαν σε αγορές αγαθών και υπηρεσιών με σκοπό τη μεταπώλησή τους στην κατάσταση στην οποία παρελήφθησαν, χωρίς επεξεργασία (Πίνακας 2).

Κατά το έτος 2021, ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων στις αλλοδαπές συνδεόμενες επιχειρήσεις ήταν 247.790 και οι δαπάνες προσωπικού ανήλθαν στα 7,4 δισ. ευρώ. Επίσης, οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιήσαν ακαθάριστες επενδύσεις σε υλικά αγαθά ύψους 1,3 δισ. ευρώ (Πίνακας 2).

Από τα στοιχεία της έρευνας παρατηρείται ότι οι συνδεόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα και έχουν άνω του 50% συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο από την αλλοδαπή, σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα, στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών, του εμπορίου και των υπηρεσιών, κατά το έτος 2021 (Πίνακας 2, Γράφημα 2), αντιστοιχούν στο:

  • 0,5% του συνολικού αριθμού επιχειρήσεων,
  • 19,3% του συνολικού κύκλου εργασιών,
  • 18,8% της συνολικής αξίας παραγωγής,
  • 20,5% της συνολικής προστιθέμενης αξίας σε τιμές κόστους συντελεστών παραγωγής (ακαθάριστη προστιθέμενη αξία),
  • 18,8% των συνολικών αγορών αγαθών και υπηρεσιών
  • 20,1% του συνόλου των αγορών αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με σκοπό την μεταπώληση στην κατάσταση που παρελήφθησαν,
  • 20,5% των συνολικών δαπανών προσωπικού,
  • 16,9% του συνόλου των ακαθάριστων επενδύσεων σε υλικά αγαθά,
  • 7,7% του συνόλου των απασχολούμενων,
    των εν λόγω τομέων οικονομικής δραστηριότητας.
  • Τα αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας εδώ

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu