Επιχειρήσεις

ELPEN: Στην τελική ευθεία η στρατηγική επένδυση 51 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά για την ενεργοποίησή της βαίνει η νέα στρατηγική επένδυση της ELPEN, προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ, σε R&D και βιομηχανική παραγωγή για την προώθηση νέων φαρμακευτικών προϊόντων.

_x000D_

Σύμφωνα με την ELPEN, η διπλή επένδυση θα δημιουργήσει πολλές μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ενώ θα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό του brain drain. Σε πλήρη λειτουργία θα δημιουργήσει 210 νέες άμεσες θέσεις εργασίας κυρίως για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης και 580 έμμεσες θέσεις εργασίας.

_x000D_

_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Το νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων στην Κερατέα θα έχει δυο καινοτόμες μονάδες παραγωγής με τεχνολογίες που για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα και το 85% της παραγωγής του προορίζεται για εξαγωγή. Το νέο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στα Σπάτα θα εστιάσει στην έρευνα θεραπειών οριακής καινοτομίας και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

Σημειώνεται ότι η διπλή αυτή επένδυση αποτελεί μέρος ενός συνολικού επενδυτικού πλάνου της ELPEN που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ στην τετραετία.

_x000D_

Η επένδυση έλαβε και τυπικά στα μέσα Ιουλίου την έγκριση χορήγησης κινήτρων και ενισχύσεων από τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση. Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως το συνολικό ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 50.724.608 ευρώ. Το αντικείμενο της επένδυσης αποτελεί αρχική επένδυση σε νέα οικονομική δραστηριότητα και αναπτύσσεται σε τρεις διακριτές δράσεις: την έρευνα και ανάπτυξη νέων υπερ-γενόσημων φαρμακευτικών μορφών για τη θεραπεία οξέων και χρόνιων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος, την κατασκευή νέου εργοστασίου στο Βιοτεχνικό Πάρκο Κερατέας και την κατασκευή νέου εργαστηρίου πειραματικής – εφαρμοσμένης βιοϊατρικής έρευνας και εκπαίδευσης στο Επιχειρηματικό Πάρκο “Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι”, στα Σπάτα.

_x000D_

Το επενδυτικό σχέδιο της ELPEN έλαβε το “πράσινο φως” στις αρχές της περσινής χρονιάς από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και εντάχθηκε στις “στρατηγικές επενδύσεις 2” του ν. 4608/2019. Οι ενισχυόμενες δαπάνες που έγιναν αποδεκτές διακρίνονται σε επενδυτικές δαπάνες 28,7 εκατ. ευρώ και σε δαπάνες για βιομηχανική έρευνα, ποσού 22 εκατ. ευρώ. Οπότε το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου για την οικογένεια Πενταφράγκα ανέρχεται σε 50.724.608,00 ευρώ ενώ της αποδίδονται τα κίνητρα του νόμου 4608/2019. Μεταξύ αυτών είναι φορολογικά κίνητρα, με το ύψος της χορηγούμενης ενίσχυσης της φοροαπαλλαγής να ανέρχεται 2,87 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστού 10% της συνολικής ενισχυόμενης δαπάνης για την παραγωγική επένδυση και 11 εκατ. ευρώ για τις ενισχυόμενες δαπάνες βιομηχανικής έρευνας, ήτοι 50% της συνολικής ενισχυόμενης δαπάνης.

_x000D_

Το χρηματοδοτικό σχήμα του επενδυτικού σχεδίου αναλύεται ανά πηγή χρηματοδότησης ως εξής: ταμειακά διαθέσιμα 33,2 εκατ. ευρώ, δανειακά κεφάλαια 6,5 εκατ. ευρώ, σύνολο ιδίας συμμετοχής 39,7 εκατ. ευρώ και επιχορήγηση δαπανών έρευνας και ανάπτυξης 11 εκατ. ευρώ. Από αυτά 50,7 εκατ. ευρώ είναι το ενισχυόμενο κόστος επένδυσης.

_x000D_

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση της ELPEN υποβλήθηκε την 30η Αυγούστου 2019, οπότε άρχισαν και οι εργασίες του επενδυτικού σχεδίου. Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2024.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu