Τι αναφέρει ο Τύπος της Τουρκίας για την επίσκεψη
Στην τελική ευθεία έχει μπει το κρίσιμο ραντεβού Γεραπετρίτη -Φιντάν, με τις δύο πρωτεύουσες, Αθήνα και Άγκυρα να βάζουν σιγά σιγά στο τραπέζι τις προθέσεις και τις επιδιώξεις τους για την ατζέντα της συζήτησης.
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, θα υποδεχθεί στο ΥΠΕΞ, στις 10:30 π.μ., τον ομόλογό του της Τουρκικής Δημοκρατίας, ενώ μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και περί ώρα 12:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Στη συνέχεια, θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.
Ο τουρκικός τύπος για την επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα
Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu προχώρησε σε εκτενές δημοσίευμα, σχετικά με την επερχόμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα στις 8 Νοεμβρίου μετά από πρόσκληση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Χακάν Φιντάν θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 8 Νοεμβρίου κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου του κ. Γεραπετρίτη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Υπουργός Φιντάν και ο Έλληνας ομόλογός του θα συζητήσουν διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων και θα εξετάσουν τις προετοιμασίες για την 6η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις αρχές του επόμενου έτους.
Θα καθοριστούν επίσης οι ημερομηνίες των συναντήσεων του Πολιτικού Διαλόγου και του Κοινού Σχεδίου Δράσης Θετικής Ατζέντας μεταξύ των μερών.
Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί, όπως ο «Πολιτικός Διάλογος», το «Κοινό Σχέδιο Δράσης για τη Θετική Ατζέντα» και τα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και την αντιμετώπιση ζητημάτων μέσω διαλόγου, και οι επαφές συνεχίζονται σε αυτό το πλαίσιο. Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μια θετική δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών. Η 5η συνεδρίαση του ΣΣΥΕ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023 μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
Εκτός από τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία, στη συνάντηση υπεγράφησαν συνολικά 15 συμφωνίες, πρωτόκολλα, μνημόνια κατανόησης, δηλώσεις προθέσεων και κοινές δηλώσεις σε διάφορους τομείς.
Το 2023 είχε σημειωθεί νέο ρεκόρ στον όγκο διμερούς εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που έφτασε στα 5,8 δισ. δολάρια, ο οποίος αναμένεται να αγγίξει τα 6 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι προσπάθειες συνεχίζονται με βάση τον στόχο αύξησης του όγκου διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 10 δισ. δολάρια, στόχο τον οποίο έχουν θέσει οι ηγέτες των δύο χωρών.
Με αφορμή την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων στους τομείς των μεταφορών και του τουρισμού, οι αρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Όσον αφορά στις μεταφορές, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή της δεύτερης γέφυρας στο συνοριακό πέρασμα Υψάλων-Κήπων.
Όσον αφορά στον τουρισμό, το σύστημα θεώρησης εισόδου κατά την άφιξη το οποίο λειτουργησε φέτος για τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα προσέγγισης με αμοιβαία οφέλη.
Σε κάθε ευκαιρία, η Τουρκία υπενθυμίζει στην ελληνική πλευρά τη θέση της ότι τα προβλήματα του Αιγαίου, που αποτελούν ένα από τα σημαντικά θέματα της ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών, είναι αλληλένδετα και πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά, καθώς και ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να μεταφέρει στην ελληνική πλευρά την προσδοκία της ότι οι προκλήσεις στη ρητορική και επί τους πεδίου θα πρέπει να αποφεύγονται σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών.
Η προσδοκία της Τουρκίας ότι η τρέχουσα θετική δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να αντανακλάται στην κατάσταση της “Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης” [sic] και των ομογενών της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κω, καθώς και ότι πρέπει να τερματιστούν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων της “Τουρκικής Μειονότητας” [sic] και των ομογενών, συνεχίζει επίσης να μεταφέρεται στην ελληνική πλευρά.
Από την άλλη πλευρά, παρόλο που οι δύο χώρες εστιάζουν στη θετική ατζέντα, συνεχίζουν βέβαια να ασκούν την πολιτική τους σε βαθιά ριζωμένα προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, η Τουρκία συνεχίζει να επισημαίνει στην ελληνική πλευρά ότι τα προβλήματα του Αιγαίου, τα οποία αποτελούν ένα από τα σημαντικά θέματα της ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών, είναι αλληλένδετα και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ΣΥΝΟΛΟ και ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Άγκυρα μετέφερε στην ελληνική πλευρά την προσδοκία της ότι «οι προκλήσεις στη ρητορική και επί του πεδίου θα πρέπει να αποφεύγονται», σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2023.
Το παραπάνω δημοσίευμα για την επίσκεψη Φιντάν αναδημοσιεύθηκε σε πολλά τουρκικά ΜΜΕ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης: Θα στραφούμε στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ στο Ζάππειο: Έρχονται 4 νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025
- Έρευνα Pulse: Το 49% των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρεί άδικη τη φορολόγησή τους
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη – Βούλιαξε 15,5% η JD Sports
- Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
- Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 8 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα το 2025
- Trastor: Εξαγόρασε από την Prodea χαρτοφυλάκιο γραφείων αξίας 69,19 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις