Επιχειρήσεις

Ελληνικός Χρυσός: Επανεκκίνηση για τις Σκουριές με 800 άμεσες προσλήψεις και επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων έως το 2025

Την πλήρη επανεκκίνηση του έργου των Σκουριών  συνολικής επένδυσης 1,4 εκατ. δολ. ανακοίνωσε η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold.

_x000D_

Ειδικότερα η επανέναρξη του έργου αναμένεται από το β’ εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής μέχρι και το 2025 και για το σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί η άμεση πρόσληψη 800 εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών του εργοταξίου.

_x000D_

Αναμένεται να δημιουργήσει περί τις 1.500 θέσεις εργασίας στην κορύφωση των κατασκευαστικών εργασιών. Η διετία 2024-2025 είναι για την Ελληνικός Χρυσός η περίοδος της επιτάχυνσης για την ολοκλήρωση των κατασκευών στις Σκουριές και την ενίσχυση της παραγωγικότητας στην Ολυμπιάδα, ενώ από το 2025-2029 με την ολοκλήρωση των κατασκευών θα μπει στην περίοδο της ανάπτυξης με τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης και της παραγωγής.

_x000D_

_x000D_
_x000D_

Η εταιρεία επισημαίνει πως πρόκειται για ένα παγκοσμίου κλάσης μεταλλευτικό έργο χρυσού και χαλκού και η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει 3η παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη. Οι Σκουριές αποτελούν ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο που θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός. Ο χαλκός είναι το μέταλλο της ηλεκτροκίνησης και η ζήτησή του αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2035.

_x000D_

_x000D_

_x000D_

Στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τη χώρα και την τοπική κοινωνία, αποτέλεσμα της ήδη πραγματοποιηθείσας επένδυσης ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, αλλά και των πρόσθετων επενδύσεων 1,9 δισ. δολαρίων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 μόνιμων και καλά αμειβόμενων άμεσων θέσεων εργασίας, εκτιμώμενων εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 2 δισ. ευρώ, καθώς και σημαντικών πρόσθετων επενδύσεων σε τοπικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 80 εκατ. δολαρίων, που μάλιστα θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή με σκοπό να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.

_x000D_

Ανάμεσα στα σημαντικότερα τεχνικά υποέργα του έργου των Σκουριών περιλαμβάνονται ανέγερση εργοστασίου εμπλουτισμού (όπου διαχωρίζεται το εξορυσσόμενο μετάλλευμα) – έχει ολοκληρωθεί, χωματουργικές εργασίες & κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας μεταλλευτικών  εγκαταστάσεων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023.

_x000D_

Επίσης περιλαμβάνεται η θεμελίωση με πασσάλους μονάδας πρωτογενούς θραύσης και θόλου στέγασης προθραυσμένου μεταλλεύματος – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023, η κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας νερών μεταλλείου – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023, κατασκευή υποσταθμού και δικτύου ηλεκτροδότησης – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023, κατασκευή του Χώρου Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023 καθώς και η κατασκευή καναλιών εκτροπής ομβρίων υδάτων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023. Στα τέλη 2023 αναμένεται η έναρξη εργασιών επιφανειακού ορύγματος , η κατασκευή μονάδας φιλτρόπρεσσας για τη διήθηση των τελμάτων και στο α’εξάμηνο 2024 η ανάπτυξη υπόγειου μεταλλείου.

_x000D_

Αντίστοιχα το παραγωγικό μεταλλείο Ολυμπιάδας παράγει χρυσό, ασήμι, μόλυβδο και ψευδάργυρο αξιοποιώντας τεχνολογίες και παρουσιάζοντας σταθερά ανοδική πορεία. Στην Ολυμπιάδα συνεχίζεται ο μετασχηματισμός του μεταλλείου, με έμφαση στη σταδιακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, που βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα και ενισχύουν περαιτέρω τα επίπεδα ασφάλειας. Ήδη η παραγωγή τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης των 470 χιλ. τόνων ανά έτος και το 2022 ανήλθε στις 56.333 ουγγιές χρυσού, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.​ Μέχρι σήμερα, η Ολυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας.

_x000D_

_x000D_
_x000D_

_x000D_

_x000D_

Τι προτείνει για τη Μεταλλουργία

_x000D_

Στην ανάπτυξη αυτή που σχεδιάζει η εταιρεία δεν υπολογίζει τα έσοδα από τη νέα  δραστηριότητα από τη μονάδα μεταλλουργίας, για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων χρυσού και την παραγωγή καθαρού χρυσού. Κι αυτό γιατί η σχετική μελέτη δεν εγκριθεί ακόμα από το ΥΠΕΝ.

_x000D_

Η πρόταση της Ελληνικός Χρυσός για τη νέα μονάδα μεταλλουργίας για την παραγωγή καθαρού χρυσού από συμπυκνώματα στην Ελλάδα, έχει ήδη κατατεθεί στην Επιτροπή Μεταλλουργίας του ΥΠΕΝ, η οποία και αφού την αξιολογήσει, θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στη σημαντική αυτή επένδυση.

_x000D_

Η επένδυση στη  μεταλλουργία, αποτελεί δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός, στο πλαίσιο της Επενδυτικής Συμφωνίας με το Δημόσιο. Ωστόσο, η αρχική πρόταση μπλόκαρε στο ΣτΕ, καθώς η μέθοδος του flash smelting που προέβλεπε,  θα είχε απώλειες χρυσού, χαλκού και αργύρου και των διαφυγές αρσενικού στο περιβάλλον και στους χώρους του εργοστασίου.

_x000D_

Χρήστος Μπαλάσκας, Ελληνικός Χρυσός

_x000D_

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold, Χρήστος Μπαλάσκας (στη φωτογραφία), η νέα πρόταση δεν περιλαμβάνει   flash smelting, γιατί όπως είπε ήταν μια πολύ ακριβή μέθοδος που θα έκανε την επένδυση μη βιώσιμη. Στην πρόταση περιλαμβάνονται τρεις εναλλακτικές επιλογές για την παραγωγή χρυσού, μία με κυάνιο, μία χωρίς κυάνιο και μία πρωτοποριακή μέθοδος που προέκυψε σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο. “Η Επιτροπή Αξιολόγησης, θα επιλέξει ποια μέθοδο θεωρεί κατάλληλη και ακολούθως θα ανακοινώσουμε το ύψος της επένδυσης και το νέο business plan για την ανάπτυξή της”, τόνισε ο κ. Μπαλάσκας.

_x000D_

_x000D_

Πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας

_x000D_

Στο μεταξύ η εταιρεία προχωρά την επένδυση 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 για την πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση θα ξεκλειδώσει σημαντικά οφέλη για τη χώρα και την τοπική κοινωνία, αποτέλεσμα της ήδη πραγματοποιθείσας επένδυσης ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, αλλά και των πρόσθετων επενδύσεων 1,9 δισ. δολαρίων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 μόνιμων και καλά αμειβόμενων άμεσων θέσεων εργασίας, εκτιμώμενων εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 2 δισ. ευρώ, καθώς και σημαντικών πρόσθετων επενδύσεων σε τοπικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 80 εκατ. δολαρίων, που μάλιστα θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή με σκοπό να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής.

_x000D_

Με εξασφαλισμένη πλέον τόσο τη χρηματοδότηση όσο και κάθε είδους αδειοδότηση, το έργο των Σκουριών εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης 2,5 ετών μέσω πρόσθετων επενδύσεων 845 εκατ. δολαρίων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις κατασκευές και επιπλέον 1.400 κατά την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου. Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.

_x000D_

Παράλληλα, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνει την ευκαιρία ​στην Ελλάδα να γίνει 3η παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό της ρόλο εντός της Ε.Ε., ειδικά μετά τη νέα στρατηγικής τη Ε.Ε και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, καθώς οι Σκουριές αποτελούν κοίτασμα παγκόσμιου κλάσης εκτός από χρυσό και σε χαλκό, που αποτελεί κρίσιμο μέταλλο για την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή μετάβαση εν γένει.

_x000D_

_x000D_

  Η διετία β’ εξάμηνο 2023-2025 σηματοδοτεί την πλήρη επανεκκίνηση του έργου των Σκουριών, ένα παγκοσμίου κλάσης μεταλλευτικό έργο χρυσού και χαλκού, συνολικής επένδυσης 1,4 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.
Η διετία 2024-2025 είναι για την Ελληνικός Χρυσός η περίοδος της επιτάχυνσης για την ολοκλήρωση των κατασκευών στις Σκουριές και την ενίσχυση της παραγωγικότητας στην Ολυμπιάδα, ενώ από το 2025-2029 με την ολοκλήρωση των κατασκευών θα μπει στην περίοδο της ανάπτυξης με τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης και της παραγωγής.

_x000D_

_x000D_
Το έργο είναι σχεδιασμένο με τα υψηλότερα σχεδιαστικά πρότυπα σε επίπεδο λειτουργίας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής διαχείρισης και θα δημιουργήσει περί τις 1.500 θέσεις εργασίας στην κορύφωση των κατασκευαστικών εργασιών και σταθερά έσοδα εκατομμυρίων για τις τοπικές κοινωνίες και το Ελληνικό Δημόσιο σε βάθος 20ετίας.

_x000D_

_x000D_

Το παραγωγικό μεταλλείο Ολυμπιάδας παράγει χρυσό, ασήμι, μόλυβδο και ψευδάργυρο αξιοποιώντας πρωτοποριακές για την Ελληνική Βιομηχανία τεχνολογίες και παρουσιάζοντας σταθερά ανοδική πορεία.

_x000D_

Στόχος η Ελληνικός Χρυσός να καταξιωθεί ως μια από τις κορυφαίες μεταλλευτικές εταιρείες στην Ευρώπη, μετατρέποντας τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας σε πηγή ευημερίας για όλους.

_x000D_

_x000D_

Ανάμεσα στα σημαντικότερα τεχνικά υποέργα του έργου των Σκουριών περιλαμβάνονται:

_x000D_

    _x000D_
  • Ανέγερση εργοστασίου εμπλουτισμού (όπου διαχωρίζεται το εξορυσσόμενο μετάλλευμα) – έχει ολοκληρωθεί
  • _x000D_

  • Χωματουργικές εργασίες & κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας μεταλλευτικών  εγκαταστάσεων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • _x000D_

  • Θεμελίωση με πασσάλους μονάδας πρωτογενούς θραύσης και θόλου στέγασης προθραυσμένου μεταλλεύματος – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • _x000D_

  • Κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας νερών μεταλλείου – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • _x000D_

  • Κατασκευή υποσταθμού και δικτύου ηλεκτροδότησης – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • _x000D_

  • Κατασκευή του Χώρου Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • _x000D_

  • Κατασκευή καναλιών εκτροπής ομβρίων υδάτων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • _x000D_

  • Έναρξη εργασιών επιφανειακού ορύγματος – έναρξη στα τέλη 2023
  • _x000D_

  • Κατασκευή μονάδας φιλτρόπρεσσας για τη διήθηση των τελμάτων – έναρξη στα τέλη 2023
  • _x000D_

  • Ανάπτυξη υπόγειου μεταλλείου – έναρξη α’ εξάμηνο 2024
  • _x000D_

_x000D_

Το έργο των Σκουριών έχει σχεδιασθεί για να πληροί τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από πρακτικές όπως η Ξηρή Απόθεση, το νέο Ολοκληρωμένο Συστήμα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων και η Παράλληλη Αποκατάσταση, επιτυγχάνει τη μέγιστη προστασία και τη χαμηλότερη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον.

_x000D_

_x000D_

Ποια είναι η Επιτροπή Μεταλλουργίας του ΥΠΕΝ που θα αξιολογήσει την πρόταση για το εργοστάσιο της Ελληνικός Χρυσός

_x000D_

Η υπουργική απόφαση για την σύσταση της Επιτροπής Μεταλλουργίας εκδόθηκε στις 23 Ιουνίου του 2023 και αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 30 Ιουνίου.

_x000D_

Η σύσταση της Επιτροπής Μεταλλουργίας συμπίπτει με την προετοιμασία της σχετικής πρότασης από την Ελληνικός Χρυσός.

_x000D_

Δύο χρόνια μετά την τελευταία  Επενδυτική Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Δημοσίου, η εταιρεία είναι έτοιμη να υποβάλει τη νέα μελέτη για τη Μονάδα Μεταλλουργίας, η οποία και θα αξιολογηθεί από την Κυβέρνηση.

_x000D_

_x000D_

_x000D_
_x000D_
Η ανάπτυξη της Μονάδας Μεταλλουργίας παραμένει προτεραιότητα για την Ελληνικός Χρυσός ως μέρος της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας.

_x000D_

_x000D_

_x000D_

Το χρονικό διάστημα υποβολής της μελέτης είχε ορισθεί στα δύο χρόνια, και στο διάστημα αυτό, η Ελληνικός Χρυσός διερεύνησε τη βέλτιστη δυνατή οικονομική και περιβαλλοντική λύση, βάσει των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν επέλθει στον κλάδο.

_x000D_

Εφόσον η μελέτη της Ελληνικός Χρυσός εγκριθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, η εταιρεία θα προχωρήσει στην υλοποίησή της.

_x000D_

Ποιοι θα αξιολογήσουν την πρόταση της Ελληνικός Χρυσός

_x000D_

Στην Επιτροπής Μεταλλουργίας θα συμμετέχουν οι: κ. Παπαγγελάκης Βλαδίμηρος, Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και Εφαρμοσμένης Χημείας, του Πανεπιστημίου Τορόντο του Καναδά, με αναπληρωτή τον Δρ. Παυλουδάκη Φραγκίσκο, Επίκουρο Καθηγητή Μηχανικής Εκμετάλλευσης Ορυκτών Πόρων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Δημόπουλος Γεώργιος, Αναπληρωτή Διευθυντή του Κέντρου Καινοτομίας Μετατροπής και Αποθήκευσης Ενέργειας, του Τμήματος Μηχανικών Μεταλλείων και Υλικών, του Πανεπιστημίου ΜακΓκίλ στο Μόντρεαλ του Καναδά, με αναπληρωτή τον κ. Πετράκη Ευάγγελο, Επίκουρο Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο κ. Χρυσσούλης Αλέξανδρος, Διευθυντής του Εργαστήριου Προηγμένης Τεχνολογίας Ορυκτών, του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο του Καναδά, με αναπληρωτή τον Δρ. Ιωάννη Καπαγερίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Μεταλλευτικής Πληροφορικής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου.

_x000D_

Ο Δρ. Ντέβιντ Ντρέισινγκερ (Dr. David Dreisinger), Καθηγητής με έδρα βιομηχανικής έρευνας στην Υδρομεταλλουργία, στο Πανεπιστημιο της Βρετανικής Κολούμπια, με αναπληρωτή τον Δρ. Έντουαρντ Άσσελιν (Dr. Edouard Asselin), Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια.

_x000D_

Ο  Δρ. Μάρκους Τόμλινσον (Dr. Marcus Tomlinson), Ερευνητή και Σύμβουλο της Turnstone Metallurgical Services, με αναπληρώτρια την Δρ. Λέϊλι Ταφαγκόντι (Dr. Leili Tafaghodi), Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ.

_x000D_

Ο κ. Πίτερ Λιντ (Peter Lind), Ανώτερο Διευθυντικό Στέλεχος στην EldoradoGold Corporation, με αναπληρωτή τον Δρ. Γιέονουκ Τσόι (Dr. Yeonuk Choi), Ερευνητή και Σύμβουλο Μεταλλουργίας στην Yakum Innovative Mining Consultants, ως εκπροσώπους της εταιρείας με την επωνυμία Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία.

_x000D_

_x000D_
_x000D_
 Ο κ. Δημόπουλος Γεώργιος ορίζεται ως Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταλλουργίας, σύμφωνα με την παράγραφο 2(α)(i), του άρθρου 15, της Επενδυτικής Συμφωνίας της 5ης Φεβρουαρίου 2021, και ο κ. Πετράκης Ευάγγελος ως αναπληρωτής αυτού.

_x000D_

_x000D_

_x000D_

Ο κ. Πίτερ Λιντ (Peter Lind) ορίζεται ως Γραμματέας της Επιτροπής Μεταλλουργίας, σύμφωνα με την παράγραφο 22(α)(ii), του άρθρου 15, της Επενδυτικής Συμφωνίας της 5ης Φεβρουαρίου 2021, και ο κ. Δρ. Γιέονουκ Τσόι (Dr. Yeonuk Choi) ως αναπληρωτής αυτού.

_x000D_

Δικαίωμα να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Επιτροπής έχουν όλα τα μέλη, κύρια και αναπληρωματικά, ωστόσο δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα παριστάμενα κύρια μέλη και οι ορισθέντες να τους αναπληρώνουν σε περίπτωση απουσίας.

_x000D_

Δικαίωμα να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Επιτροπής έχουν επίσης οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών και ο Γεν. Δ/ντής Ορυκτών Πρώτων Υλών, ως παρατηρητές των εργασιών της και προκειμένου να τη συνδράμουν στα θέματα αρμοδιότητάς τους.

_x000D_

_x000D_
_x000D_
Οι όροι λειτουργίας της Επιτροπής

_x000D_

_x000D_

_x000D_

Η Επιτροπή μπορεί να συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη, με φυσική παρουσία ή και με τους δύο τρόπους (υβριδική διάσκεψη), σε κατάλληλες ώρες, λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης απόστασης των εδρών των μελών της.

_x000D_

Αναλυτικότερα, η υπουργική απόφαση για τη σύσταση της Επιτροπής Μεταλλουργίας, προβλέπει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 15 και το Παράρτημα ΣΤ, της ανωτέρω Επενδυτικής Συμφωνίας, ισχύουν τα ακόλουθα:

_x000D_

Η Επιτροπή Μεταλλουργίας λειτουργεί ως εξής:

_x000D_

(i) Τα μέλη της Επιτροπής Μεταλλουργίας υποχρεούνται να τηρούν εμπιστευτικά οποιαδήποτε εμπορικά απόρρητα, εμπορικά ευαίσθητες, εμπιστευτικές ή/ και αποκλειστικής ιδιοκτησίας πληροφορίες που λαμβάνουν υπό την ιδιότητά τους ως μέλη της Επιτροπής Μεταλλουργίας κατ’ αναλογία με όσα προβλέπονται στο Άρθρο 28 (Εμπιστευτικότητα) της Σύμβασης.

_x000D_

Τα Μέρη δύνανται οποτεδήποτε να ανακαλούν ή να αντικαθιστούν τους εκπροσώπους τους στην Επιτροπή Μεταλλουργίας με προηγούμενη σχετική γνωστοποίηση προς το άλλο Μέρος. Κάθε εκπρόσωπος στην Επιτροπή Μεταλλουργίας μπορεί να ορίζει και να ανακαλεί έναν αναπληρωτή (που μπορεί να είναι κάποιος άλλος εκπρόσωπος του ίδιου Μέρους) με τον ίδιο τρόπο. Αν ένας εκπρόσωπος έχει κώλυμα (και ο εκπρόσωπος του άλλου Μέρους δεν αντιτίθεται στη δήλωση του αναπληρωτή ότι ο εκπρόσωπος έχει κώλυμα) ο αναπληρωτής του έχει τα ίδια δικαιώματα και εξουσίες με τον εκπρόσωπο.

_x000D_

Με την επιφύλαξη των διατάξεων της Σύμβασης, τα μέλη της Επιτροπής μεταλλουργίας μπορούν να εφαρμόζουν διαδικασίες και πρακτικές για τη λειτουργία της Επιτροπής Μεταλλουργίας που κρίνουν ενδεδειγμένες οποτεδήποτε.

_x000D_

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Μεταλλουργίας πρέπει να είναι ομόφωνες.

_x000D_

Προς άρση κάθε αμφιβολίας, τα μέλη της Επιτροπής Μεταλλουργίας μπορούν να αποδέχονται ή να απορρίπτουν κάθε πρόταση ή ζήτημα που υποβάλλεται ενώπιον της Επιτροπής Μεταλλουργίας κατά τη διακριτική τους ευχέρεια.

_x000D_

Η Επιτροπή Μεταλλουργίας συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα κατά τη διάρκεια της Περιόδου Αξιολόγησης της Μεταλλουργίας, μετά δε από συναφή γραπτή αίτηση οποιουδήποτε από τα Μέρη μπορεί να συνεδριάζει κάθε δύο εβδομάδες.

_x000D_

Κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταλλουργίας πραγματοποιείται στα γραφεία της Εταιρείας στην Αθήνα, στην Ελλάδα ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο στην Αθήνα, κατόπιν εύλογης γραπτής αίτησης του Δημοσίου και εξασφάλισης από το τελευταίο διαθεσιμότητας του τόπου αυτού τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από τη Συνεδρίαση.

_x000D_

Τα μέλη της Επιτροπής Μεταλλουργίας δικαιούνται να συμμετέχουν στη συνεδρίαση τηλεφωνικά ή με χρήση κάθε άλλης εύλογης μορφής τηλεπικοινωνίας. Ο γραμματέας της Επιτροπής Μεταλλουργίας τηρεί τα πρακτικά κάθε συνεδρίασης, τα οποία ελέγχονται και εγκρίνονται από την Επιτροπή Μεταλλουργίας κατά την έναρξη της επόμενης συνεδρίασης.

_x000D_

Απαρτία για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταλλουργίας υπάρχει όταν παρίστανται σε αυτήν τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος του Δημοσίου και ένας εκπρόσωπος της Εταιρείας. Εάν δεν υπάρχει απαρτία, η συνεδρίαση αναβάλλεται και συγκαλείται εκ νέου την επόμενη Εργάσιμη Ημέρα στην ίδια ώρα και τόπο.

_x000D_

Η εν λόγω συνεδρίαση λογίζεται ότι βρίσκεται σε απαρτία εφόσον συμμετέχουν τουλάχιστον δύο (2) μέλη της Επιτροπής Μεταλλουργίας στη συνεδρίαση, ακόμη και αν τα μέλη αυτά είναι εκπρόσωποι μόνο του Δημοσίου ή της Εταιρείας.

_x000D_

Εάν η Επιτροπή Μεταλλουργίας, εντός της περιόδου που αναφέρεται στο Άρθρο 15.2(γ) της περιγραφόμενης στο στοιχείο 8 του προοιμίου Επενδυτικής
Συμφωνίας:

_x000D_

(α) αποφασίσει ομόφωνα να εγκρίνει την Πρόταση Μεταλλουργίας κατά την Περίοδο Αξιολόγησης της Μεταλλουργίας, τότε εφαρμόζεται το Άρθρο 15.4 (Διακριτική Ευχέρεια του Υπουργού).

_x000D_

(β) δεν λάβει ομόφωνη απόφαση για την έγκριση της Πρότασης Μεταλλουργίας κατά τη διάρκεια της Περιόδου Αξιολόγησης της Μεταλλουργίας, τότε:

_x000D_

Η Εταιρεία ερευνά κάθε επιστημονική εξέλιξη που μπορεί να επιτρέψει τη χρήση άλλων μεθόδων επεξεργασίας για την κατασκευή του Εργοστασίου Μεταλλουργίας και υποβάλλει στην Επιτροπή Μεταλλουργίας εντός έξι (6) μηνών από τη λήξη της περιόδου που αναφέρεται στο Άρθρο 15.2(γ) ανωτέρω, έκθεση σχετικά με τις εν λόγω εξελίξεις ως συμπλήρωμα στην Πρόταση Μεταλλουργίας.

_x000D_

Εάν, εντός ενός μηνός από την υποβολή της συμπληρωματικής πρότασης που αναφέρεται ανωτέρω, η Επιτροπή Μεταλλουργίας αποφασίσει ομόφωνα να εγκρίνει την Πρόταση Μεταλλουργίας, όπως συμπληρώθηκε, τότε εφαρμόζεται το Άρθρο 15.4 (Διακριτική Ευχέρεια του Υπουργού). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η Εταιρεία έχει το δικαίωμα να επαναλάβει τη διαδικασία του Άρθρου 15 της Επενδυτικής Συμφωνίας οποιαδήποτε χρονική στιγμή.….].

_x000D_

Τα κριτήρια αξιολόγησης

_x000D_

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Παράρτημα ΣΤ, με τίτλο «Κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη από την Επιτροπή Μεταλλουργίας», η Επιτροπή Μεταλλουργίας κατά την αξιολόγηση της Πρότασης Μεταλλουργίας, λαμβάνει υπόψη της τα ακόλουθα:

_x000D_

1. Τον προτεινόμενο σχεδιασμό και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του εργοστασίου Μεταλλουργίας.

_x000D_

2. Τον πιθανό περιβαλλοντικό αντίκτυπο του Εργοστασίου Μεταλλουργίας.

_x000D_

3. Τη συμμόρφωση με περιβαλλοντικά αποδεκτές τεχνολογίες που συστήνονται και γίνονται αποδεκτές από: Την Έκθεση Πολιτικής του Κέντρου Κοινής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Έγγραφο Αναφοράς σχετικά με τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (Best Available Techniques, BAT) για τη Διαχείριση Αποβλήτων της Εξορυκτικής Βιομηχανίας σύμφωνα με την Οδηγία 20056/21/ΕΚ», και Την Έκθεση Πολιτικής του Κέντρου Κοινής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Έγγραφο Αναφοράς σχετικά με τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (Best Available Techniques, BAT) για τη Βιομηχανία ΜηΣιδηρούχων Μετάλλων».

_x000D_

4. Την προετοιμασία που πρέπει να είναι συνεπής με τα Αποδεκτά Βιομηχανικά Πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της καταλληλότητας της Πρότασης Μεταλλουργίας προκειμένου να: α) Καθίσταται δυνατή η πιθανολόγηση από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη δυνατότητα χρηματοδότησης της προτεινόμενης επένδυσης, και β) Καθίσταται δυνατή η εκτίμηση και η αξιολόγηση του αν η Πρόταση Μεταλλουργίας είναι εφαρμόσιμη από τεχνική
και οικονομική άποψη.

_x000D_

5. Την προοπτική δημιουργίας θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή και λειτουργία του Εργοστασίου Μεταλλουργίας.

_x000D_

6. Το εφαρμοστέο Δίκαιο και το ρυθμιστικό πλαίσιο που εφαρμόζονται κατά την υλοποίηση της Πρότασης Μεταλλουργίας, συμπεριλαμβανομένου του αν οι σχετικές Απαιτούμενες Άδειες είναι πιθανό: (i) να εκδίδονται σε εύλογο χρονικό διάστημα, ή (ii) να περιλαμβάνουν προϋποθέσεις που θα δυσχέραιναν την εφαρμογή της Πρότασης Μεταλλουργίας.

_x000D_

7. Την επάρκεια των προσδοκώμενων οικονομικών ροών από την εφαρμογή της Πρότασης Μεταλλουργίας, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς σε παρόμοια έργα διεθνώς, η οποία αποδεικνύεται με τεχνική έκθεση που καταρτίζεται βάσει των Αποδεκτών Βιομηχανικών Προτύπων.

_x000D_

8. Τις πιθανότητες χρηματοδότησης της Πρότασης Μεταλλουργίας μέσω δανείου περιορισμένης αναγωγής με εμπορικά εύλογους όρους.

_x000D_

9. Όποιο άλλο τεχνικό, νομικό, οικονομικό, εμπορικό ή άλλο θέμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα της Εταιρείας στην εφαρμογή της Πρότασης Μεταλλουργίας.

_x000D_

_x000D_

_x000D_

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu