Επιχειρήσεις

Ελληνική Υφαντουργία ΑΕ: Εκ νέου αντίστροφη μέτρηση για τα ”ιμάτιά” της πάλαι ποτέ βιομηχανίας ντένιμ

Ο Γιάννης Ακκάς, επικεφαλής της Ελληνικής Υφαντουργίας

Η εταιρεία έκανε εξαγωγές σε Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία

Στις 9 Οκτωβρίου αναμένεται να ακουστεί ένα ακόμα καμπανάκι για ακίνητα της Ελληνικής Υφαντουργίας ΑΕ, τον πάλαι ποτέ κραταιό όμιλο της οικογένειας Ακκά στη Βόρεια Ελλάδα, που σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία το 2017, με χρέη προς τις πιστώτριες τράπεζες.

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε το διαμοίρασμα των ‘’ιματίων’’ της επιχείρησης: Στις αρχές Ιουνίου του 2018 βγήκαν στο σφυρί ακίνητα και μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου στη Νέα Πέλλα Γιαννιτσών με συνολική τιμή εκκίνησης περί τα 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ ένα χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2023, είχε προκηρυχθεί διπλός πλειστηριασμός, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος λόγω έλλειψης πλειοδοτών.

Τα εν λόγω ακίνητα αφορούν ένα μεγάλο συγκρότημα που βρίσκεται στο 42ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Έδεσσας στο ύψος της διασταύρωσης Παραλίμνης, της κτηματικής περιοχής Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας.

Πρόκειται για μονάδα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Γιαννιτσών και σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Νέας Πέλλας και έχει ανεγερθεί με βάση διάφορες οικοδομικές άδειες την περίοδο από το 1974 έως το 2002 στο κεντρικό τμήμα του όλου αγροτεμαχίου, με αποτέλεσμα να κτιστεί τελικά μια μεγάλη παραγωγική βιομηχανία, η οποία τα τελευταία χρόνια μαραζώνει.

Από την άνοδο στην πτώση

Η Ελληνική Υφαντουργία ΑΕ θα συμπλήρωνε φέτος, αν ήταν ακόμα ενεργή, πενήντα χρόνια λειτουργίας, καθώς ιδρύθηκε το 1974 με έδρα αρχικά τη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια αποκτήθηκε από την οικογένεια Ακκά ένα αρχικά μικρό βιομηχανικό συγκρότημα, το οποίο επεκτάθηκε μέσα στα επόμενα χρόνια, στη Ν. Πέλλα Γιαννιτσών και είκοσι χρόνια μετά, με μια πορεία σε θετικό έδαφος, έγινε η εισαγωγή της το 1994 στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα επόμενα 15 χρόνια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ‘’χρυσά’’ για την εταιρεία, καθώς με την άνθιση των τζιν ρούχων, η Ελληνική Υφαντουργία έγινε ένα από τα πιο σημαντικά εργοστάσια παραγωγής υφάσματος denim σε όλη την Ευρώπη, με συνεχή άνοδο των εξαγωγών σε χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία.

Μετά την άνοδο, όμως, ήρθε η πτώση, καθώς συσσωρευμένα δάνεια που άγγιξαν τα 92 εκατ. ευρώ, από συνεχή αιτήματα προς τις τράπεζες, υποχρέωσαν τα στελέχη της εταιρείας σε σταδιακή οπισθοχώρηση.

Την περίοδο 2013-14 σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία της η μονάδα των Γιαννιτσών, ωστόσο η εταιρεία παρέμεινε στο Χρηματιστήριο παρέμεινε μέχρι και το 2017, ενημερώνοντας ότι παύει οριστικά τη λειτουργία της.

Η καθοδική πορεία της εταιρείας αντικατοπτρίστηκε στις τελευταίες δημοσιευμένες της οικονομικές καταστάσεις: Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της ΕΛ.ΥΦ. για τη χρήση του 2015, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών είχε μειωθεί στα 2,64 εκατ. ευρώ με τις ζημίες να ανέρχονται σε 11,9 εκατ. ευρώ. Οι, δε, συνολικές υποχρεώσεις της ΕλΥΦ είχαν φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων περί τα 90 εκατ. ευρώ αφορούσαν τραπεζικά δάνεια).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu