Η µείωση του όγκου πωλήσεων φτάνει ακόµη και στο 30% σε ορισµένες αγορές, όπως αυτή της Αυστραλίας
Η Ελληνική φέτα, το πλέον γνωστό στην παγκόσµια αγορά ελληνικό τυρί, βρίσκεται αντιµέτωπη µε τον κίνδυνο να μείνει εκτός ραφιών στα σούπερ μάρκετ παγκοσμίως, λόγω της αύξησης της τιµής της.
Ήδη, τα στοιχεία για τις εξαγωγές της φέτας κατά το α΄ εξάµηνο του 2023, αν και δείχνουν αύξηση της αξίας κατά 22%, µαρτυρούν και την υποχώρηση της ζήτησης, µε τον όγκο πωλήσεων να έχει µειωθεί περίπου κατά 3% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2022.
Ο κίνδυνος για το κορυφαίο προϊόν ΠΟΠ (προστατευόµενης ονοµασίας προέλευσης) της Ελλάδας είναι αφενός άµεσος, καθώς ήδη η µείωση του όγκου πωλήσεων φτάνει ακόµη και στο 30% σε ορισµένες αγορές, όπως αυτή της Αυστραλίας, προκαλώντας πλέον απώλειες και σε αξία πωλήσεων, και αφετέρου έµµεσος, καθώς στρέφει µερίδα των καταναλωτών στο λευκό τυρί και σε αποµιµήσεις φέτας ή σε τυριά τύπου φέτας, κατηγορία στην οποία αναπτύσσουν µεγάλη δραστηριότητα χώρες τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Βουλγαρία και η ∆ανία, όσο και τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς και όχι µόνο. Μάλιστα, σε Αυστραλία και Καναδά είναι συχνό το φαινόµενο τα τυριά τύπου φέτας να έχουν ελληνοπρεπή ονόµατα ή ακόµη και να παράγονται από επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ελληνες οµογενείς.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί της αγοράς η κατανάλωση έχει υποχωρήσει λόγω της αύξησης της τιµής της φέτας από 6,70 ευρώ/ κιλό τιµή πώλησης (όχι λιανική) σε 8,35 ευρώ/κιλό τιµή πώλησης, ήτοι περίπου 25%, ως net τιµή στο εξωτερικό ακολουθώντας την αύξηση της τιµής του αιγοπρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα.
Στα σούπερ µάρκετ της Αυστραλίας, επώνυµη ελληνική φέτα πωλείται προς 25 ευρώ/κιλό περίπου, την ώρα που τυρί το οποίο χαρακτηρίζεται «φέτα Δανίας» (Danish feta) πωλείται προς 9,93 ευρώ/κιλό.
Μείωση όγκου εξαγωγών φέτας παρατηρείται σε µια πολύ µεγαλύτερη για το ελληνικό τυρί αγορά, αυτή του Ηνωµένου Βασιλείου. Το α΄ εξάµηνο του 2023, οι εξαγωγές φέτας, σύµφωνα µε τα στοιχεία που διαθέτει η «Καθηµερινή», προς το Ηνωµένο Βασίλειο υποχώρησαν κατά 4,60%, σε 5.408 τόνους από 5.660 τόνους το α΄ εξάµηνο του 2022. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το Ηνωµένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη µεγαλύτερη αγορά για τη φέτα, µε την αξία των εξαγωγών του εν λόγω τυριού να φτάνει το α΄ εξάµηνο του 2023 στα 43,62 εκατ. ευρώ, αυξηµένη λόγω των ανατιµήσεων κατά 19,46% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του του 2022.
Στην τιµή των 19 ευρώ αγοράζει ένα κιλό φέτας ο καταναλωτής που ψωνίζει από το µεγαλύτερο σούπερ µάρκετ της Σουηδίας, ενώ την ίδια ώρα το λευκό τυρί κοστίζει περί τα 12,50 ευρώ/κιλό. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Σουηδία είναι επίσης µια χώρα προς την οποία οι εξαγωγές φέτας κατέγραψαν µεγάλη πτώση, 25,75%, το α΄ εξάµηνο του 2023 σε σύγκριση µε το α΄ εξάµηνο του 2022.
Στη Γερµανία, τη µεγαλύτερη εκτός Ελλάδος αγοράς για τη φέτα, καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων σε αξία κατά 33,52% και κατά 5,20% σε όγκο, µε τις τιµές λιανικής της φέτας να κυµαίνονται από 12 έως 19 ευρώ ανά κιλό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ντε Γκίντος: Σε πορεία μείωσης των επιτοκίων η ΕΚΤ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κι άλλο 5,5% τα οικοδομικά υλικά τον Οκτώβριο – Εκτίναξη 12,9% το κόστος ενέργειας
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Τρία νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 100MW
- ΕΛΣΤΑΤ: Αναιμική αύξηση 0,4% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Σεπτέμβριο και 0,8% το γ΄τρίμηνο
- Εμπορικός στόλος: Αύξηση 0,4% στη δύναμή του τον Σεπτέμβριο
- Θεοδωρικάκος: “Ελεγχοι σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων”
- MicroSmart ΑΕ – Μικροπιστώσεις: Πιστοποιημένη με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας
- ΜΕΤΚΑ: Ζήτησε και πήρε παράταση 18 μηνών για την «Παράκαμψη της Χαλκίδας» των 210 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις