Επιχειρήσεις

Ελληνικές επιχειρήσεις: Η ισχύς εν τη ενώσει…

Η νέα δυναμική ανάπτυξης που δίνουν στις επιχειρήσεις, εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι προκλήσεις με τις οποίες είναι πλέον οι ίδιες αντιμέτωπες, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στο πλαίσιο της 7ης Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).

_x000D_

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εστίασε στην ανησυχία που υπάρχει, αλλά εκτίμησε ότι δεν θα ανακόψει την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε «η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει μια ταχύτητα και είναι τελείως βέβαιο ότι το 2022 θα πιάσουμε το στόχο του 5%». Πρόσθεσε επίσης, ότι με τα διαθέσιμα εργαλεία (ΕΣΠΑ, εγγυημένα δάνεια και Ταμείο Ανάκαμψης) δημιουργείται ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και ενισχύεται η εξωστρέφεια της οικονομίας.

_x000D_

Από την πλευρά του ο Άγις Πιστιόλας, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΑΣ εκτίμησε ότι, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, η κατάσταση είναι δύσκολη και τόνισε ότι μπορούν να γίνουν λίγο πιο ευέλικτες οι διαδικασίες προσεχώς, ώστε να μειωθεί το κόστος ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό των ΑΠΕ στη χώρα μας και όλοι να κινηθούν γρήγορα προς αυτή τη κατεύθυνση. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα και στις ανατιμήσεις πρώτων υλών που επηρεάζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα τα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες με επιτυχία και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.  

_x000D_

Ο Μιχάλης Τσαούτος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΨΑ, αναφέρθηκε στη δύναμη των συνεργειών μεταξύ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως είπε, η δύσκολη χρονιά και γεμάτη προκλήσεις, που έρχεται, καθιστά αναγκαίες τις συνέργειες στη μεγαλύτερη μάζα των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι οι μικρομεσαίες. Εκτίμησε ότι «ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν, είναι να ενωθούν οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, εταιρείες με κοινά χαρακτηριστικά, όπως είναι τα μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΑΣ, να ενωθούμε, να στηριχτούμε εντός της ελληνικής αγοράς αλλά και να δραστηριοποιηθούμε με επιτυχία στο εξωτερικό».

_x000D_

Στον εξωστρεφή χαρακτήρα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αντιπρόεδρος της ELPEN, σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ειδική μνεία έκανε στο ανθρώπινο δυναμικό και στην αναγκαιότητα περαιτέρω εκπαίδευσης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών σε κρίσιμους τομείς. Ο κ. Τρύφων ανέφερε ότι η ELPEN υλοποιεί επενδύσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 10% των επενδυτικών σχεδίων που έχει υποβάλει στο σύνολό της η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

_x000D_

Στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα λιμάνια, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Ιατρίδης, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος. Όπως είπε, πρόκειται για την ψηφιακή μετάβαση και υιοθέτηση του υποδείγματος “έξυπνου λιμανιού”, την πράσινη μετάβαση και τα έργα κατασκευής και αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών.

_x000D_

Ανθεκτική η ελληνική μεταποίηση στην κρίση

_x000D_

Την ανθεκτικότητά της έδειξε η ελληνική μεταποίηση στην περίοδο της κρίσης, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Viohalco, πρόεδρος του ΔΣ της ElvalHalcor (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ) και πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη».

_x000D_

Μιλώντας στο συνέδριο, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης της τελευταίας δωδεκαετίας, η ελληνική μεταποίηση έδειξε ξεκάθαρα τις δυνατότητές της.

_x000D_

Οι επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα προβλήματα, έδειξαν ανθεκτικότητα και είναι έτοιμες να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία με επενδύσεις. Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, εστίασε στην ενεργειακή μετάβαση με αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Όπως είπε, η ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις, αλλά και συνολικά για την οικονομία της χώρας. Η ελληνική μεταποίηση και η οικονομία, καλείται να προσαρμοστεί σε ένα νέο υπόδειγμα, που θα είναι πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Επίσης, τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων το έχει συνειδητοποιήσει και είναι έτοιμες να πολλαπλασιάσουν την προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν θετικά τις προκλήσεις.

_x000D_

Ερωτηθείς για το εάν διαπιστώνει αλλαγή κουλτούρας όσον αφορά στην επιχειρηματική ηγεσία στην Ελλάδα, ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε ότι οι επιτυχημένες εταιρείες είναι εκείνες που διατηρούν πάνω από όλα ανθρώπινες σχέσεις στο εσωτερικό τους. Πρόσθεσε επίσης, ότι η κουλτούρα σε μια εταιρεία, μπορεί να ενισχυθεί από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένας επιχειρηματίας.

_x000D_

Χρήστος Σταϊκούρας: Οκτώ κεντρικές προτεραιότητες και έξι στόχοι εφεξής

_x000D_

Τις οκτώ κεντρικές προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική, καθώς και τους έξι στόχους που τίθενται εφεξής, ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία του στο 7ο Συνέδριο της ΕΕΝΕ.

_x000D_

Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι οκτώ πυλώνες έχουν ως εξής: 

_x000D_

    _x000D_
  1. Επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, με στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα μέτρα στήριξης θα αποσύρονται σταδιακά και όχι απότομα, για να «κουμπώσει» η πλήρης απόσυρσή τους με τη λήξη της υγειονομικής κρίσης. 
    2. Στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων. Κατ’ αρχάς, έχει δοθεί 1,1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και όσο αυτή διαρκεί, η Πολιτεία θα είναι κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
    3. Συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Όπως και στην αύξηση του πλούτου και τη δίκαιη κατανομή του. 
    4. Συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 39 δισ. ευρώ και μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αναταραχή στις αγορές και κρίσεις. Στις αρχές του 2022 θα γίνει η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ενώ θα πληρωθούν και 5,2 δισ. ευρώ από διμερή δάνεια με κράτη-μέλη της ευρωζώνης. 
    5. Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, υλοποιώντας πολιτικές, όπως είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 12,7 δισ. ευρώ, και το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.
    6. Υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών (φορολογικά κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, για μεγέθυνση επιχειρήσεων κ.ά.), προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
    7. Ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 2,5 χρόνια, στη διάρθρωση νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής. «Θέλουμε δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και ευελιξία που θα εξαρτάται από τον κύκλο της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
    8. Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ έως το 2027.
    Όσον αφορά στους έξι στόχους που τίθενται για την οικονομική πολιτική, αυτοί είναι οι εξής:
    1. Διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης από εφέτος. ‘Ανοδος του ΑΕΠ τουλάχιστον 6,9% το 2021 και τουλάχιστον 4,5% το 2022.
    2.  Διατηρήσιμη ανάπτυξη από τη βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ με τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών επενδύσεων εκτιμάται στο περίπου 11% για το 2021 και στο 23% για το 2022.
    3. Έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022. Από τον Ιανουάριο θα αρχίσουν οι συζητήσεις με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
    4. Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εντός του 2022. Τουλάχιστον δύο συστημικές τράπεζες θα έχουν μονοψήφιο ποσοστό από εφέτος.
    5. Δημοσιονομική προσαρμογή το 2022 και επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023.
    6. Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.
  2. _x000D_

_x000D_

Άδ. Γεωργιάδης: Η συγκυρία για την ελληνική οικονομία είναι θετική

_x000D_

Η συγκυρία για την ελληνική οικονομία είναι θετική, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά την 7η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη | Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε), προσθέτοντας ότι «το 2021 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης πάνω και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις».

_x000D_

Αυτή η εξέλιξη, όπως είπε, δημιουργεί μία πρόκληση όχι μόνο να πιάσουμε τους στόχους του 5% για το 2022 αλλά να τους ξεπεράσουμε και να χτίσουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη. Με τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, συνέχισε ο ίδιος, όπως με το ΕΣΠΑ, τα εγγυημένα δάνεια, το Ταμείο Ανάκαμψης, για πρώτη φορά, έχουμε συνδυασμένους πόρους και οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξης με στοχευμένη κατεύθυνση την προσέλευση ξένων επενδύσεων, ιδιαίτερα σε έρευνα και τεχνολογία, την εκπαίδευση μετεκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων και γενικά τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την περαιτέρω εξωστρέφεια της οικονομίας.

_x000D_

Ο υπουργός τοποθετήθηκε σχετικά με το ενεργειακό κόστος σημειώνοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την ένταση του πληθωριστικού κύκλου και της ενεργειακής κρίσης αλλά αυτή, όπως είπε, δεν είναι τόσο μεγάλη για να ανακόψει την ταχύτητα ανάκαμψης της οικονομίας μας που το 2022 θα πιάσει το στόχο του 5%. Παραδοσιακά η Ελλάδα έχει ακριβή ενέργεια, πρόσθεσε, αλλά η πολιτική που έχει σχεδιαστεί (ΑΠΕ κλπ) θα μας καταστήσει ανταγωνιστικούς και σε αυτόν τον τομέα. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να δημιουργηθεί ένα σταθερό επιχειρηματικό  περιβάλλον. 
«Η Ελλάδα ήταν προβληματική και σήμερα είναι μια χώρα που παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες» κατέληξε ο υπουργός.
 

_x000D_

Γ. Πλακιωτάκης: Η ναυτιλία παραμένει ένα από τα σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα αυτής της χώρας 

_x000D_

Η Ελλάδα είναι και παραμένει η πρώτη παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μας δίνεται μια τεράστια δυνατότητα και ευκαιρία να προσελκύσουμε νέους στο ναυτικό επάγγελμα, κάτι που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο επίπεδο αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας, δήλωσε το απόγευμα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην 7η ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε) που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

_x000D_

Ο υπουργός, απευθυνόμενος προς τους νέους, είπε ότι πλέον οι συνθήκες διαβίωσης στα πλοία, έχουν αλλάξει εντελώς και δεν έχουν καμία σχέση με τις συνθήκες του παρελθόντος. Πρόσθεσε ότι προχωρά ήδη η μεταρρύθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και έχει ξεκινήσει η κατάθεση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα γίνει εντός του 2022. Τόνισε ότι η ναυτιλία παραμένει ένα από τα σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα αυτής της χώρας, αφού όπως είπε, κατόρθωσε και μέσω πανδημίας να αναπτύξει το στρατηγικό της ρόλο στην προώθηση του ελευθέρου εμπορίου, ενώ αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, όπως αυτό της εφαρμογής των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών, της  ψηφιοποίησής της και της κυβερνοασφάλειας.  

_x000D_

Τόνισε ότι η ποντοπόρος ναυτιλία μπορεί να καταγράφει θετικές επιδόσεις το τελευταίο διάστημα, σε αντίθεση με την ακτοπλοΐα, που τα δύο τελευταία χρόνια καταγράφει μόνο ζημιές που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ. Είπε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας τα τελευταία δύο χρόνια, έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο προσέγγισης πλοίων στην ελληνική σημαία, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση της ναυτιλίας, ενώ παρακολουθεί τις εξελίξεις σε επίπεδο διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού (ΙΜΟ) αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είπε ο κ. Πλακιωτάκης, είναι η ομαλή ενεργειακή μετάβαση, τόσο της ποντοπόρου ναυτιλίας, όσο και της ακτοπλοϊας, στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων όσον αφορά την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας – και μάλιστα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός μάλιστα, έχει κάνει μία σημαντική πρόταση για τη δημιουργία ενός κέντρου ερευνών για νέα εναλλακτικά καύσιμα και τεχνολογίες, ώστε έτσι να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις νέες σύγχρονες προκλήσεις της ναυτιλίας, επεσήμανε.

_x000D_

Αναφορικά με τα λιμάνια, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η παραχώρηση, μέσω διεθνών διαγωνισμών, τεσσάρων περιφερειακών λιμένων – της Αλεξανδρούπολης της Καβάλας, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου. Τόνισε ότι είναι ένα σχέδιο που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ και υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή από υποψήφιους επενδυτές, εγχώριους και εξωχώριους – γεγονός που πιστοποιεί την ορθότητα της πολιτικής μας επιλογής, ότι τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας έχουν σημαντικό γεωπολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα. Μέσα στο 2022, θα ολοκληρωθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί, ενώ θα εκκινήσουν οι διαδικασίες και για τα υπόλοιπα περιφερειακά λιμάνια, αρχής γενομένης από το λιμάνι του Βόλου και στη συνέχεια της Κέρκυρας και τα υπόλοιπα τέσσερα.
Για το μεταναστευτικό, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται πρόβλημα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως το γνωρίζαμε στο παρελθόν.

_x000D_

Τόνισε ότι από τους 67.000 παράνομους εισερχόμενους μετανάστες το 2019, σήμερα έχουμε περάσει στις 4.000, και αυτό σημαίνει πρακτικά  ότι τα στελέχη του λιμενικού κάνουν εξαιρετική δουλειά, ενώ έχουμε αυξήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του σώματος με τη σημαντική βοήθεια και ιδιωτών, όπως της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών αλλά και άλλων ιδιωτικών φορέων. 
Συμπλήρωσε ότι το λιμενικό σώμα ενεργεί πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, και έχει διαχειριστεί τα δύο τελευταία χρόνια, περισσότερα από 10.000 περιστατικά μεταναστευτικών ροών. Τόνισε ότι κάποιοι προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν το μεταναστευτικό, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει μόνο τα σύνορα τα δικά της, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

_x000D_

Γ. Τσακίρης: Η πανδημία έγινε καταλύτης για την καινοτομία

_x000D_

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, αλλά και η εξωστρέφεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του 7ου ετήσιου συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης και ο πρώην υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος, απάντησαν σε ερωτήσεις για την ανάπτυξη, την καινοτομία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. 

_x000D_

«Η πανδημία έγινε καταλύτης για να προχωρήσουν γρήγορα καινοτόμες ιδέες» τόνισε ο Γ. Τσακίρης και συμπλήρωσε: «Μας έκανε γρήγορα να αλλάξουμε τη σκέψη μας και να επιταχύνουμε κι εμείς, από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όλα τα πλάνα που είχαμε υπόψη μας σε βάθος τριετίας, τα φέρνουμε πολύ πιο μπροστά». Παράλληλα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε, πως σήμερα υπογράφηκε συμφωνία για το πρώτο fund που θα συν-επενδύει με τους λεγόμενους «επιχειρηματικούς αγγέλους», το οποίο αποτελεί μια πολύ καλή εξέλιξη. 

_x000D_

«Η πανδημία σε πολύ μεγάλο βαθμό απέδειξε ότι έχουμε μεγάλες αδυναμίες», ανέφερε από τη μεριά του ο πρώην υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος. «Τα χρήματα που είναι να εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια, είναι πρωτοφανή σε μέγεθος. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ (μίλησε ο κ .Τσακίρης πριν για τα 26 δισ.) συν τα 32 δισ. τα οποία είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συν τους ιδιωτικούς πόρους που μπορούν να μοχλευτούν με το κομμάτι των δανείων από το τραπεζικό σύστημα. Καταλαβαίνετε ότι φτάνουμε σε ένα ύψος πάρα πολύ μεγάλο. Ειδικά το Ταμείο Ανάκαμψης έχει όρους και 31/12/2026 λήγει. Άρα, πρέπει να τα έχουμε απορροφήσει», συμπλήρωσε ο Δ. Λιάκος. 

_x000D_

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΕΝΕ, χαρτογράφησε με αριθμούς το τοπίο των ελληνικών επιχειρήσεων. «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε 830.000 επιχειρήσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις κατά τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι 500. Οι μεσαίες (από 50-250 εργαζόμενους) 4.500 και οι μικρές (από 10-50 εργαζόμενους) 25.000. Από τις 830.000, οι 30.000 είναι μικρομεσαίες. Οι υπόλοιπες 800.000 είναι οι λεγόμενες πολύ μικρές (από 0-10 άτομα). Αν διαιρέσουμε τον αριθμό των εργαζόμενων δια τον αριθμό των επιχειρήσεων, βγαίνει ένας μέσος όρος εργαζομένων, 1,7 ανά επιχείρηση. Αυτό δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα και δεν είναι βιώσιμο. ‘Αρα, πρέπει αυτό να αλλάξει» σημείωσε ο Γ. Τσακίρης. 

_x000D_

Ένας τρόπος ώστε να αλλάξει το μέγεθος των επιχειρήσεων, είναι να δημιουργηθούν συνέργειες, επισημάνθηκε κατά τη συζήτηση του 7ου ετήσιου συνεδρίου της ΕΕΝΕ. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, απαιτούνται κίνητρα. «Σαφώς χρειάζονται τα κίνητρα – και φορολογικά και επενδυτικά και χρηματοδοτικά. Και θεωρώ ότι αυτό πρέπει να το κάνουμε πιο μόνιμο. Δηλαδή, όταν θα έχουμε ένα νεο δημοσιονομικό πλαίσιο από το 2023 και μετά, θα πρέπει οποιεσδήποτε φοροαπαλλαγές και να δίνουμε, να αποσκοπούν μόνιμα στο πώς θα γίνουν οι επιχειρήσεις μας μεγαλύτερες. Μεγαλύτερο μέγεθος είναι πιο σκληρά ανταγωνιστικό» τόνισε ο Δ. Λιάκος. Μίλησε επίσης για την ανάγκη οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα ESG κριτήρια για να λάβουν χρηματοδότησεις, αλλά και τη σημασία της αύξησης των μισθών για τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης στην αγορά.

_x000D_

«Από το τίποτα πριν από πέντε-δέκα χρόνια, έχουμε σήμερα μια ζωτική και ταχέως αυξανόμενη κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. «Έχουμε εντάξει στον ΣΕΒ, 60 τέτοιες επιχειρήσεις, με συνολική αξία άνω των 6-7 δισ. ευρώ. Για τα αμερικάνικα νούμερα, είναι αστεία. Για τα ελληνικά δεδομένα, συγκρινόμενα με το Χρηματιστήριο Αθηνών και το ΑΕΠ, αυτά είναι πραγματικά νούμερα. Φανταστείτε ένα σύστημα νεοφυών επιχειρήσεων σε πέντε χρόνια από σήμερα, με 20.000 εργαζόμενους και 15 δισ. αξία. Είναι πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε ο Δ. Παπαλεξόπουλος. 

_x000D_

«Τώρα φέρνουμε πάρα πολλούς Έλληνες από το εξωτερικό, γιατί οι συνθήκες είναι πολύ κατάλληλες. Ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια, έχουν καλυτερεύσει τα πράγματα πολύ. Παρόλα αυτά, δεν μπορείς να φέρεις πολύ κόσμο πίσω. Δεν υπάρχουν αρκετά ταλέντα, καλώς ή κακώς, αλλά θα δημιουργησουμε εμείς από τους ανθρώπους τους δικούς μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κοιτάξουν ξανά τα υφιστάμενα στελέχη και να δουν πώς θα τα αναβαθμίσουν» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ, Κρίστιαν Χατζημηνάς.

_x000D_

Στη διάρκεια του συνεδρίου, επισημάνθηκε η σπουδαιότητα της συνεργασίας του επιχειρηματικού κλάδου με τα ελληνικά πανεπιστήμια, κάτι το οποίο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές, ήταν και ο κάτοχος της έδρας σύγχρονων ελληνικών σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science, Κέβιν Φεδερστόουν. 

_x000D_

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu