Επιχειρήσεις

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Πόσο έχει μεγαλώσει η εταιρεία των αδελφών Σαράντη και τι νέο κομίζει η εξαγορά της Κάμπος Χίου

O Στέλιος Μ. Σαράντης, CEO της Ελληνικά Γαλακτοκομεία

Χυμοί-αναψυκτικά, γαλακτοκομικά, νερό: Το τρίπτυχο της δραστηριότητας της εταιρείας

Νέα σελίδα για την εταιρεία χυμών Κάμπος Χίου και άλλη μια εξαγορά ενός γνωστού brand χυμών για τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία σηματοδοτεί η ανακοίνωση πριν από λίγες ώρες για την 100% εξαγορά της χιώτικης επιχείρησης από τον όμιλο γαλακτοκομικών με έδρα τη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report, οι νομικοί και οικονομικοί έλεγχοι για τη διαδικασία της πώλησης ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από μερικές ημέρες, έχοντας διάρκεια τρεις μήνες, με τις δύο εταιρείες, που κρατούσαν επίμονα κλειστά τα χαρτιά τους, να μην προβαίνουν το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε καμία σχετική δήλωση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ενταχθεί η εταιρεία από τη Χίο στην Ελληνικά Γαλακτοκομεία, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά σχετικά με τη μεταφορά της παραγωγής από τη Χίο στη Θεσσαλία, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ενώ, επίσης, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθούν διευκρινίσεις σε σχέση με το νέο ΔΣ, τους επικεφαλής και το προσωπικό της εταιρείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηριστικό είναι ότι η Κάμπος Χίου είναι μια εταιρεία με σημαντικό brand, αυξανόμενη εξωστρέφεια, ακόμα και σε χώρες της Ασίας, αλλά και ζημίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 έκλεισε για την «Κάμπος Χίου» με κύκλο εργασιών 2,88 εκατ. ευρώ έναντι 2,34 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ το αποτέλεσμα της χρήσης ήταν ζημίες 1,63 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,65 εκατ. ευρώ το 2022. Ζημιές, εξάλλου, παρουσίασαν όλες οι χρήσεις της εταιρείας, τουλάχιστον από το 2015 έως και το 2023. Μάλιστα, το σύνολο των υποχρεώσεών της Κάμπος Χίου στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ανερχόταν σε 5,19 εκατ. ευρώ έναντι 3,68 εκατ. ευρώ το 2022. Στο τέλος του 2023 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 1,79 εκατ. ευρώ.

Eλληνικά Γαλακτοκομεία: Συνεχείς εξαγορές από το 2020

Έχοντας ως ορόσημο την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος στις αρχές του 2000 και διαθέτοντας, ήδη, στο χαρτοφυλάκιό τους την εταιρεία Τυράς, τα αδέλφια Σαράντη, Δημήτρης και Μιχάλης, έχουν κατορθώσει να ‘’χτίσουν’’ έναν πόλο που ακουμπά κυρίως στα γαλακτοκομικά, τυροκομικά προϊόντα και στους χυμούς.

Από το 2020 και μετά, ωστόσο, ήταν που άρχισε ένα μπαράζ εξαγορών που διαμόρφωσε τον όμιλο έτσι όπως είναι σήμερα. Το 2020 εξαγοράστηκε η εταιρεία από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία η εταιρεία αναψυκτικών Κλιάφα με έδρα τα Τρίκαλα, με τίμημα 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ έναν χρόνο μετά, έγινε η εξαγορά της εταιρείας εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού Δουμπιά.

Το 2022 ακολούθησε, μετά από πλειστηριασμό, η εξαγορά του σήματος της γαλακτοβιομηχανίας Αγνό στη Βόρεια Ελλάδα, με την εταιρεία, ήδη, να έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2023 την διανομή γαλακτοκομικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη και στους γύρω νομούς.

Επίσης, το 2022 η Ελληνικά Γαλακτοκομεία εξαγόρασε το 49% της εταιρείας παραγωγής χαλουμιού Κουρούσιης στην Κύπρο, ενώ το 2024 ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο, με συνολική επένδυση να άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ, στην περιοχή Τσερίου της επαρχίας Λευκωσίας.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τους τελευταίους μήνες η εταιρεία έχει αλλάξει επικεφαλής, με τη νέα γενιά να αναλαμβάνει το τιμόνι και τους αδελφούς Σαράντη να έχουν την υψηλή εποπτεία. Αυτό έγινε σαφές και από τα εγκαίνια του εργοστασίου στην Κύπρο πριν από λίγους μήνες, αλλά και στην παρουσίαση της Αγνό το 2023. Στη θέση του Προέδρου βρίσκεται πλέον ο Στέλιος Σαράντης, γιος του Δημήτρη (Τάκη), ενώ τον πατέρα του Μιχάλη διαδέχθηκε ο γιος του, επίσης, Στέλιος στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Στο ΔΣ συμμετέχει και η Ζωή Σαράντη ως Αντιπρόεδρος.

Tα αδέλφια Σαράντη έχουν δώσει πλέον τα ηνία στη νέα γενιά, αλλά έχουν τη γενική εποπτεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του ομίλου για το 2023, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις, ανήλθαν σε 598,5 εκατ. ευρώ, έναντι 493,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022. Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά το EBITDA του ομίλου άγγιξε τα 90 εκατ. ευρώ το 2023, ποσό σε ανοδική πορεία σε σύγκριση με τα 65 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2022. Αναφορικά με τα δάνεια του ομίλου, παρουσιάστηκε αύξηση, καθώς έφτασαν τα 400 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων από 33 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 36 εκατ. ευρώ.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu