Οικονομία

ΕΛΓΑ: Από Τετάρτη 8 Νοεμβρίου οι προκαταβολές των αποζημιώσεων σε πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Πώς θα υπολογιστούν και κατανεμηθούν οι αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο για τις κακοκαιρίες Daniel και Elias

Από αύριο Τετάρτη ξεκινά η καταβολή από τον ΕΛΓΑ των προκαταβολών των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο σε πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, ενώ από την επόμενη Παρασκευή θα αρχίσει και η διαδικασία καταβολής και για την φυτική παραγωγή.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, χθες μεταφέρθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό αρχικά 150 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ.

Ανέφερε τέλος ότι σήμερα σε σύσκεψη στο Μάξιμου θα συζητηθούν τα ζητήματα της Θεσσαλίας αλλά και το πόρισμα ολλανδικής εταιρείας με γνώση του ζητήματος στην οποία πευθύνθηκε ο πρωθυπουργός.

Επίσης τόνισε ότι μέχρι στιγμής σε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσο-παραγωγούς έχουν καταβληθεί πάνω από 20 εκ. μέσω της κρατικής αρωγής και θα ακολουθήσουν άλλα δυο κύματα αποζημιώσεων μέσω της κρατικής αρωγής σε πληγέντες.

Πώς θα κατανεμηθούν οι αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, ο τρόπος υπολογισμού αλλά και κατανομής από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν στους πληγέντες αγρότες 17 Περιφερειακών Ενοτήτων, από τις θεομηνίες Daniel και Elias το διάστημα 4-11 και 25-30 Σεπτεμβρίου 2023, προβλέπει η υπουργική απόφαση η οποία πήρε ΦΕΚ.

Οι αποζημιώσεις για την απώλεια φυτικής παραγωγής ή/και ζωικού κεφαλαίου, αφορούν τους κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων: Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Μεσσηνίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.
Βασική προϋπόθεση για την καταβολή της ενίσχυσης είναι η υποβολή της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής για το έτος ζημιάς 2023 και η εξόφλησή της.

Πώς θα υπολογιστούν

Η ενίσχυση ad hoc θα δοθεί, σύμφωνα με τα πορίσματα εκτίμησης ζημιάς του ΕΛΓΑ.
Το ύψος της ενίσχυσης θα υπολογιστεί ως εξής:

για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής σύμφωνα με τον τύπο:

  • Χ1= Α.Α. – Α.Μ.Ζ.Π. όπου Χ1: ύψος ενίσχυσης δικαιούχου ανά στρέμμα, σε ευρώ (€) Α.Α.: η ασφαλιζόμενη αξία, ανά ζημιωθέν προϊόν φυτικής παραγωγής σε €/στρ, Α.Μ.Ζ.Π.: αξία μη ζημιωθείσας παραγωγής σε ευρώ ανά στρέμμα, η οποία ισούται με το γινόμενο Α.Α.* (100 – Ψ), όπου Ψ= ποσοστό ζημιάς που υπέστη η καλλιέργεια σύμφωνα με το αντίστοιχο πόρισμα του ΕΛ.Γ.Α.
  • για τη την απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου σύμφωνα με τον τύπο:
  • Χ2= Α * Β, όπου Χ2: ύψος ενίσχυσης δικαιούχου ανά είδος/κατηγορία ζώου, Α: ο αριθμός των ζώων που απωλέσθησαν σύμφωνα με το αντίστοιχο πόρισμα του ΕΛ.ΓΑ και Β: η ασφαλιζόμενη αξία ανά ζώο.

Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu