Επιχειρήσεις

Ελεγκτικές εταιρείες: Κόλαφος διεθνής έρευνα για EY, PWC, Deloitte, KPMG και τις μικρότερες

Απέτυχαν να προειδοποιήσουν για πιθανούς κινδύνους στο 75% των περιπτώσεων μεγάλων εταιρειών που έλεγξαν

Υπάρχει ζήτημα με τις ελεγκτικές εταιρείες. Δεν το λέει κάποιος άσχετος, αλλά δημοσίευμα των FT καθώς σύμφωνα με σχετική έρευνα οι ελεγκτικές εταιρείες – οι «Big Four» (οι τέσσερις μεγαλύτερες) και οι μικρότερες στη Βρετανία –  απέτυχαν να προειδοποιήσουν τους μετόχους και τους επενδυτές για τους κινδύνους στο 75% των μεγάλων εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου που έλεγξαν και στη συνέχεια κατέρρευσαν.

Το πρόβλημα είναι γνωστό και σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα, αλλά οι ελεγκτικές εταιρείες έχουν διεισδύσει πολύ βαθιά μέσα στην πολιτική και στην οικονομία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ουσιαστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και πολλά ζητήματα να κρύβονται κάτω από το χαλί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρεις στις τέσσερις εκθέσεις ελέγχου ελεγκτικών εταιρειών απέτυχαν να προειδοποιήσουν ότι εταιρείες, οι οποίες τελικά απέτυχαν επιχειρηματικά, κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν,  σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το Audit Reform Lab, μια δεξαμενή σκέψης στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Οι ελεγκτές καλούνται να συμπεριλάβουν μια προειδοποίηση συνεχιζόμενης ανησυχίας εάν πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να πτωχεύσει η εταιρεία, αντί να προβλέπουν ότι θα χρεοκοπήσει.

Η έρευνα, η οποία ανέλυσε τις εκθέσεις ελέγχου των 250 μεγαλύτερων εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών που κατέρρευσαν μεταξύ 2010 και 2022, διαπίστωσε ότι η EY έδωσε προειδοποιήσεις συνεχούς ανησυχίας για μόλις μία στις πέντε εταιρείες ή 20% που έλεγξε το έτος πριν αποτύχουν, τις χαμηλότερες από τις Big Four.

Η PwC, η Deloitte και η KPMG έδωσαν προειδοποιήσεις στο 23%,  στο 36% και στο 30% περιπτώσεων, αντίστοιχα.

Οι ελεγκτές εκτός των Big Four είχαν ακόμη χειρότερες επιδόσεις, παρέχοντας προειδοποιήσεις για μόλις το 17% των εταιρειών που κατέρρευσαν.

Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος αμοιβής μεταξύ των Big Four αυξήθηκε κατά σχεδόν ένα τρίτο σε 872.500 £ μεταξύ 2020 και 2022, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση δημοσιεύεται ημέρες αφότου η βρετανική λογιστική εποπτεία επέβαλε πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων λιρών στην PwC και την EY για αποτυχίες στους ελέγχους τους στο London Capital & Finance, τον επενδυτικό όμιλο που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu