Οικονομία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Προσφυγές στα δικαστήρια για το τεκμαρτό εισόδημα

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων για τα τεκμήρια φορολόγησης, προχωρώντας σε «μπαράζ» προσφυγών στα αρμόδια δικαστήρια αλλά και την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ο τεκμαρτός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος, που οδηγεί σε αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά και η ελεγκτική διαδικασία, έχει ξεσηκώσει τους θεσμικούς φορείς, οι οποίοι παρουσιάζουν σήμερα το σχέδιο δράσης τους, σε συνέντευξη τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Στο πλαίσιο αυτό – εκτός από την παραπομπή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και τις μάχες στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας για την συνταγματικότητα των τεκμηρίων – αναμένεται κύμα ατομικών ενδικοφανών προσφυγών επαγγελματιών προς την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΑ) της ΑΑΔΕ προκειμένου να ακυρωθεί ο «λογαριασμός» της Εφορίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΘΟ, η εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης σε συνδυασμό με το «ψαλίδι» στο τέλος επιτηδεύματος, στο σύνολο των 735.320 ελεύθερων επαγγελματιών θα επιφέρει:

Μέση αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 1.444 ευρώ για 473.000 ΑΦΜ.

Μέση μείωση φόρου 560 ευρώ για 138.000 ΑΦΜ ενώ:

124.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα δουν μεταβολή στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα.

Το νέο σύστημα θα φέρει στον «κρατικό κορβανά» πρόσθετα έσοδα 550 εκατ. ευρώ.

Το 2023 από τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών εισπράχθηκαν 1,709 δισεκ. ευρώ (1,331 δισεκ. από το φόρο εισοδήματος και 378 εκατ. από το τέλος επιτηδεύματος).

Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι σήμερα μόλις 120 επαγγελματίες έχουν υποβάλλει αίτημα αμφισβήτησης των τεκμηρίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είτε επικαλούμενοι αντικειμενικούς λόγους (στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία, εγκυμοσύνη κ.αλ.) είτε ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θεωρούν ότι αδικούνται και ζητούν έλεγχο προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο του τεκμαρτού θα πρέπει υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση καθώς και για τις δαπάνες διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να συμπληρώνουν στην πλατφόρμα ένα ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Σε κάθε περίπτωση, ο φόρος που βεβαιώνεται με βάση τον τεκμαρτό υπολογισμό είναι απαιτητός, μέχρι να εκδοθεί απόφαση η οποία ανατρέπει το εκκαθαριστικό.

Ο έλεγχος διενεργείται εντός δώδεκα μηνών από την κοινοποίηση της εντολής. Με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και τυχόν επιπλέον ποσό φόρου βεβαιώνεται ή ο φόρος που έχει βεβαιωθεί κατά το ποσό που δεν οφείλεται, διαγράφεται ή επιστρέφεται κατά περίπτωση.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu