Οικονομία

ΕΚΤ: Τώρα, παύση και τον Δεκέμβριο η επόμενη κίνηση

Μετά την δεύτερη πτώση των επιτοκίων η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προσχωρήσει στην επόμενη συνεδρίασή της σε νέα μείωση, αλλά αυτή μετατίθεται για τον Δεκέμβριο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε για δεύτερη φορά τα επιτόκια κατά 0,25% την περασμένη Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στον νέο κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε τον Ιούνιο, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, το οποίο είναι και το βασικό μέσο που χρησιμοποιεί, να υποχωρεί στο 3,5% από 3,75%, όπως αναμενόταν ευρύτερα. Ωστόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δεν έδωσε κάποια ένδειξη για την επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας στην επόμενη συνεδρίαση στις 17 Οκτωβρίου. Τότε, το ενδεχόμενο να υπάρξει είναι το λιγότερο πιθανό. Αυτό θεωρούν και οι αγορές, οι οποίες βλέπουν πιθανότητα 20% για μία νέα κίνηση από 40% που έβλεπαν πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Οι πιθανότητες για τη νέα μείωσε αυξάνονται για την τελευταία συνεδρίαση ΕΚΤ για εφέτος τον Δεκέμβριο με το ίδιο ύψος δηλαδή 25 μονάδες βάσης. Το συμβούλιο της ΕΚΤ όπως επαναλαμβάνει συχνά η Λαγκάρντ θέλει πρώτα να δει τα στοιχεία μετά τη νέα μείωση των επιτοκίων προκειμένου να προχωρήσει στην επόμενη κίνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λαγκάρντ: Καμία δέσμευση για μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο – Παραμένει υποτονική η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Η έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ συνεδριάζει συνολικά οκτώ φορές μέσα σε ένα χρόνο, με τα στοιχεία που ανακοινώνονται σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις να είναι σχετικά λίγα. Για παράδειγμα, έως την επόμενη συνεδρίαση του Οκτωβρίου θα υπάρχουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου και ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας για τον ίδιο μήνα με βάση τις έρευνες μεταξύ των υπεύθυνων αγορών προμηθειών (PMI).

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ προβλέπουν μείωση του γενικού πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο από το επίπεδο του 2,2% που είχε υποχωρήσει τον Αύγουστο, αλλά μία αύξηση στη συνέχεια έως το τέλος του έτους μπορεί να υπάρξει λόγω των τιμών της ενέργειας.

Ενας επιπλέον λόγος που εξηγεί γιατί δεν βιάζεται η ΕΚΤ με τις μειώσεις των επιτοκίων είναι η πορεία του δομικού πληθωρισμού και κυρίως του εγχώριου πληθωρισμού. Το επίπεδο του τελευταίου είναι διπλάσιο σε σχέση με του γενικού πληθωρισμού και η μείωση τον Αύγουστο στο 4,4% από 4,5% τον Ιούλιο, είναι ανεπαρκής, όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, εξ άλλου, υπάρχει μία μικρή ανοδική αναθεώρηση του δομικού πληθωρισμού κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες για το 2024 και το 2025 σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου, ενώ οι προβλέψεις για τον γενικό πληθωρισμό έμειναν ίδιες και σύμφωνα με αυτές θα κινείται στο 2% πριν από το τέλος του 2025.

Μικρή αναθεώρηση, αλλά πτωτική, υπάρχει στις προβλέψεις για το ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται τώρα να αυξηθεί 0,8% φέτος και 1,3% το 2025 έναντι 0,9% και 1,4%, αντίστοιχα, με τις προβλέψεις του Ιουνίου.

Η μείωση των επιτοκίων θα επηρεάσει όλα τα δάνεια που έχουν οι Έλληνες με κυμαινόμενο επιτόκιο και ρήτρα Euribor μηνός ή τριμήνου, καθώς τα τελευταία διαμορφώνονται κάτω από το 3,5%. Εξαίρεση αποτελούν τα στεγαστικά δάνεια που δεν ήταν «κόκκινα» και είχαν συναφθεί έως το τέλος του 2022, καθώς για αυτά το επιτόκιο Euribor έχει παγώσει από τις τράπεζες από το 2023 κάτω από το 3% και επομένως θα πρέπει να γίνουν και άλλες μειώσεις από την ΕΚΤ, ώστε να δουν τη δόση τους να μειώνεται.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu