Διεθνή

ΕΚΤ: Προχώρησε σε μικρότερη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25% – Λαγκάρντ: «Έχουμε ακόμα ταξίδι…»

Σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,25%, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μία ημέρα μετά τη μικρότερη αύξηση επιτοκίων και από την αμερικανική Federal Reserve.  

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ επισημαίνει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλές για πάρα πολύ καιρό. Υπό το φως των συνεχιζόμενων υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.

Συνολικά, οι εισερχόμενες πληροφορίες υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές την αξιολόγηση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό που διαμόρφωσε το Διοικητικό Συμβούλιο στην προηγούμενη συνεδρίασή του.

Ο βασικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, αλλά οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ταυτόχρονα, οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων μεταδίδονται δυναμικά στη χρηματοδότηση και στις νομισματικές συνθήκες της ζώνης του ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις και η ισχύς μετάδοσης στην πραγματική οικονομία παραμένουν αβέβαιες.

Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα φθάσουν σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά, ώστε να επιτευχθεί έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού. Ειδικότερα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής θα συνεχίσουν να βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν το κύριο εργαλείο του Διοικητικού Συμβουλίου για τον καθορισμό της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, συνεχίζει η ΕΚΤ.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) του Ευρωσυστήματος, με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό. Σύμφωνα με αυτές τις αρχές, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει να διακόψει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του APP από τον Ιούλιο του 2023.   

Πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) και πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP)

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει όλες τις πληρωμές κεφαλαίου από τίτλους που λήγουν. Η μείωση θα ανέλθει σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2023. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει να διακόψει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του APP από τον Ιούλιο του 2023.

Όσον αφορά το PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύσει τις κύριες πληρωμές από τίτλους που λήγουν στο πλαίσιο του προγράμματος μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική μετακύλιση του χαρτοφυλακίου PEPP θα γίνει με τρόπο που θα αποφεύγεται η παρέμβαση στην κατάλληλη νοµισµατική πολιτική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στην επανεπένδυση των λήξεων που θα προκύψουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που έχουν δανειστεί στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά τον τρόπο με τον οποίο οι στοχευμένες δανειοδοτικές πράξεις συμβάλλουν στη στάση της νομισματικής του πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Η εργαλειοθήκη πολιτικής της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν χρειαστεί.

Επιπλέον, το Εργαλείο Προστασίας από μετάδοση είναι διαθέσιμο για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων, άτακτων δυναμικών της αγοράς, που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει αποτελεσματικότερα την εντολή του για τη σταθερότητα των τιμών.

Λαγκάρντ: Συνεχίζουμε τη μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού

ην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διασφαλίσει ότι τα επιτόκια θα διαμορφωθούν σε τέτοια επίπεδα που θα είναι δεόντως περιοριστικά προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% , επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ για την 7η κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η πρόεδρος Λαγκάρντ δεν απέκλεισε περαιτέρω αύξησή τους, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Χρησιμοποιώντας τη ρήση του Αμερικανού ποιητή Ραλφ Ουάλντο Έμερσον, ότι «σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι» η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι «βρισκόμαστε ακόμα στο ταξίδι».

«Καλύψαμε πολύ έδαφος τους τελευταίους εννέα μήνες, κινούμενοι σωστά από μείον 50 μονάδες βάσης στις συν 300 μονάδες βάσης. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία όπως είπα, καθώς πρόκειται για ένα ταξίδι».

Η πρόεδρος Λαγκάρντ, απατώντας για το εάν υπάρχουν φωνές εντός του ΔΣ της ΕΚΤ για οριστικό φρένο στην αύξηση των επιτοκίων, τόνισε ότι μερικοί διοικητές κεντρικών τραπεζών πρότειναν αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, άλλοι κατά 25, αλλά κανείς τους δεν πρότεινε το μηδέν ως κατάλληλο αριθμό.

«Υπήρχε μια πολύ ισχυρή συναίνεση πίσω από την απόφαση που έχετε μπροστά σας» δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός που θα ορίζει το πότε η ΕΚΤ θα πρέπει να χαλαρώσει την περιοριστική της πολιτική, καθώς δεν βλέπει να μεταδίδονται στην πραγματική οικονομία οι αποφάσεις της ΕΚΤ.

«Μπορεί ο πληθωρισμός να μειώνεται, λόγω της πτώσης της τιμής της ενέργειας και της αποκατάστασης των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά δεν βλέπουμε ακόμη να αποδίδουν πλήρως τα σχέδια για να φτάσουμε στο 2% του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα, κάτι που αποτελεί τον στόχο μας» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Σε ερώτηση για το πότε θα πρέπει η ΕΚΤ να κλείσει την περιοριστική πολιτική και ίσως να αρχίσει να χαλαρώνει, είπε: «Δεν έχουμε έναν μαγικό αριθμό. Θα ξέρουμε όταν φτάσουμε εκεί». «Είμαστε ήδη εκεί; Δεν το γνωρίζουμε. Αλλά σίγουρα δεν βλέπουμε ακόμη να μεταδίδεται αρκετά η πολιτική στην πραγματική οικονομία» πρόσθεσε. Τόνισε δε πως «δεν υπάρχει καμία δέσμευση για μειώσεις επιτοκίων σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή».

Αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) το οποίο θα μειώνεται κατά 15 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2023, η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι για τον πλήρη μηδενισμό του θα απαιτηθούν 12- 15 χρόνια.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu