Oι αυξήσεις των διαπραγματευόμενων αμοιβών δεν κατάφεραν να επιβραδυνθούν σημαντικά το πρώτο τρίμηνο
Η αύξηση των μισθών των εργαζομένων στην ευρωζώνη στις αρχές του έτους δεν θα καταφέρει να ηρεμήσει τα πνεύματα στους κόλπους των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι εξετάζουν πόσο μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τα στοιχεία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρωπαϊκού μπλοκ δείχνουν ότι οι αυξήσεις των διαπραγματευόμενων αμοιβών δεν κατάφεραν να επιβραδυνθούν σημαντικά το πρώτο τρίμηνο. Ο κίνδυνος είναι οι εταιρείες να μετακυλήσουν το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές, διατηρώντας τον πληθωρισμό πάνω από το 2% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Βασικός «ένοχος» είναι η Γερμανία, όπου οι συμφωνίες του παρελθόντος -ορισμένες από τις οποίες έχουν εξωραϊστεί από εφάπαξ πληρωμές- έχουν οδηγήσει τους μισθούς απότομα σε υψηλότερα επίπεδα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να παρηγορηθούν επαρκώς από τις ενδείξεις συγκράτησης σε άλλες περιοχές.
Έτσι, ενώ η προγραμματισμένη για τον Ιούνιο αρχική μείωση στα επιτόκια καταθέσεων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει, οι ελπίδες για άλλη μια αντίστοιχη κίνηση τον επόμενο μήνα απομακρύνονται. Η επιφυλακτικότητα στηρίζεται στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική επέκταση στο μπλοκ των 20 χωρών – ακόμη και όταν ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο.
«Για την ΕΚΤ, η ισχυρή αύξηση των γερμανικών μισθών θα είναι ένας ακόμη λόγος για να κινηθεί πολύ προσεκτικά με τις μειώσεις στα επιτόκια -ακόμη και αν η αύξηση των μισθών στις περισσότερες άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι πολύ πιο υποτονική», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING.
Η αύξηση των μισθών πιθανόν επιβραδύνθηκε στο 4,3% σε σχέση με πέρυσι τους πρώτους τρεις μήνες, έναντι 4,5% για το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Ενώ δεν ξεπέρασαν το 3,5% στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, έφτασαν το 4,8% στη Γερμανία, ανέφερε.
Για την ΕΚΤ, μέρος της πρόκλησης είναι ότι οι διαπραγματεύσεις λειτουργούν πολύ διαφορετικά σε όλη την ήπειρο. Ενώ πολλές συμβάσεις στο Βέλγιο συνδέονται άμεσα με τον πληθωρισμό, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί εργαζόμενοι πρέπει συχνά να περιμένουν νέους γύρους διαπραγματεύσεων που καθορίζουν τον μισθό τους για πολλά χρόνια.
Στη Γαλλία, εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις είναι πιο ευέλικτες και οι μισθοί σε πολλούς τομείς συμφωνούνται μία φορά το χρόνο, ανέφεραν οικονομολόγοι της Barclays σε σημείωμά τους την περασμένη εβδομάδα.
Αυτές οι πολυπλοκότητες αντικατοπτρίζονται στη σειρά των απόψεων για το πρώτο τρίμηνο. Ενώ ο Μπρζέσκι της ING βλέπει επιτάχυνση σε περίπου 5%, οι αναλυτές της Nomura αναμένουν σταθερή ανάπτυξη 4,5% και η εκτίμηση της Barclays μιλά για επιβράδυνση σε περίπου 4%.
«Υπάρχουν ορισμένοι δείκτες από την αγορά εργασίας που υποδηλώνουν ότι η αύξηση των μισθών στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνεται», δήλωσε ο οικονομολόγος της Barclays, Κρίστιαν Κέλερ. «Αυτό θα πρέπει να συμβάλει στον περαιτέρω αποπληθωρισμό, ο οποίος είναι ήδη πιο έντονος από ό,τι στις ΗΠΑ».
Οι λιγότερο αισιόδοξοι επισημαίνουν μια σφιχτή αγορά εργασίας που αποτίναξε μια ρηχή ύφεση στο δεύτερο μισό του 2023. Η Γερμανία έγινε μάρτυρας μιας σειράς απεργιών στις μεταφορές φέτος, και ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών που επιδιώκουν καλύτερες αμοιβές πρόκειται να αποχωρήσουν αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια.
«Η υποπροσφορά εργασίας θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στους μισθούς», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ. «Ως εκ τούτου, δεν προβλέπουμε ότι η ονομαστική αύξηση των μισθών θα κατασταλάξει κάτω από το 4% σε μόνιμη βάση».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης: Θα στραφούμε στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ στο Ζάππειο: Έρχονται 4 νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025
- Έρευνα Pulse: Το 49% των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρεί άδικη τη φορολόγησή τους
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη – Βούλιαξε 15,5% η JD Sports
- Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
- Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 8 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα το 2025
- Trastor: Εξαγόρασε από την Prodea χαρτοφυλάκιο γραφείων αξίας 69,19 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις