Διεθνή

ΕΚΤ: Ο Πανέτα βλέπει μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Οι ιταλικές τράπεζες πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα, δήλωσε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

«Πιστεύω ότι έχουμε τις προϋποθέσεις για μια αλλαγή της νομισματικής πολιτικής» κατά την απόφαση της 6ης Ιουνίου, δήλωσε ο Πανέτα στους δημοσιογράφους στη Στρέζα της Ιταλίας. «Πιστεύω ότι η συναίνεση έχει διευρυνθεί και ότι ακόμη και εκείνοι που είχαν περισσότερες αμφιβολίες έρχονται κοντά στη συμφωνία για μια μείωση», είπε.

Η μείωση του κόστους δανεισμού στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει σε γενικές γραμμές δρομολογηθεί. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι έχουν παραμείνει σιωπηλοί σχετικά με το τι θα συμβεί μετά από αυτό, αν και τα λεγόμενα «γεράκια» που είναι υπεύθυνα χάραξης πολιτικής Γιόακιμ Νάγκελ και Ιζαμπέλ Σνάμπελ έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν επιθυμούν άλλη κίνηση τον Ιούλιο.

Ερωτηθείς αν οι αξιωματούχοι της Ομάδας των Επτά συζήτησαν την κατάσταση των δανειστών στην παρούσα συγκυρία, ο Πανέτα είπε ότι «αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ιταλία και την Ευρώπη είναι ένα υγιές τραπεζικό σύστημα με καλή κεφαλαιοποίηση».

Οι ιταλικές τράπεζες πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία

Οι ιταλικές τράπεζες πρέπει να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, καθώς η παραμονή στη χώρα επιφέρει και «πρόβλημα φήμης», δήλωσε το Σάββατο ο Φάμπιο Πανέτα σύμφωνα με το Reuters.

Μετά την αυστριακή Raiffeisen Bank International, η UniCredit είναι η ευρωπαϊκή τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, ενώ η Intesa Sanpaolo εργάζεται για να διαθέσει τις δραστηριότητές της στη χώρα.

«Από εκεί (σ.σ. τη Ρωσία) πρέπει να βγείτε έξω», δήλωσε ο Πανέτα στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της οικονομικής συνάντησης της G7 στη Στρέσα της βόρειας Ιταλίας.

«Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, διότι το να βγεις από τη Ρωσία είναι περίπλοκο, πρέπει να βρεις αγοραστή γνωρίζοντας ότι αναγκάζεσαι, μπορεί να είναι ακριβό, ωστόσο πρέπει να βγεις γιατί υπάρχει πρόβλημα φήμης», πρόσθεσε ο Πανέτα, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας.

Ο ρωσικός βραχίονας της UniCredit επλήγη αυτόν τον μήνα από την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 463 εκατ. ευρώ (502,12 εκατ. δολάρια) σε σχέση με ένα ματαιωμένο έργο φυσικού αερίου για το οποίο ο τραπεζικός όμιλος είχε παράσχει εγγυήσεις.

Τόσο η Intesa όσο και η UniCredit έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν συρρικνώσει τον αριθμό των δυνητικών αγοραστών, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την αποχώρηση.

Η Intesa εξασφάλισε πέρυσι το προεδρικό διάταγμα που είναι απαραίτητο για μια ξένη τράπεζα να διαθέσει τη ρωσική της επιχείρηση.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος δανειστής της Ιταλίας δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει την έξοδό του, εν αναμονή του πράσινου φωτός από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και τις ιταλικές αρχές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, ανέκαθεν έλεγε ότι στόχος της τράπεζας ήταν να μειώσει την έκθεσή της στη Ρωσία, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το πλήγμα για τον δανειστή.

Ο Orcel έχει δηλώσει ότι δεν θα ήταν «ηθικά ορθό… να διαγράψει και να χαρίσει» τη ρωσική μονάδα του ομίλου.

Τόσο οι ευρωπαϊκές τραπεζικές εποπτικές αρχές όσο και οι αμερικανικές αρχές που είναι αρμόδιες για την επιβολή των κυρώσεων παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητα των δυτικών τραπεζών στη Ρωσία και την πρόοδό τους στα σχέδια εξόδου, δήλωσε πηγή που επικαλείται το Reuters.

Εκτός από το πράσινο φως που απαιτείται από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, κάθε συναλλαγή πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων μετά από μια συμφωνία, το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ πρέπει επίσης να παράσχει μια επιστολή παρηγοριάς μόλις ενημερωθεί για την ταυτότητα του υποψήφιου αγοραστή, δήλωσε η ίδια πηγή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu